Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

TAR 10:36, 27 paź 2025

O kurde widac mocno. Myslalam, ze to jednak nizsze bedzie i mniejsze. Koniecznie jakies osłony beda potrzebne. Nie wiesz czy okna od twojej strony tez bądą? Czy tylko sciana budynku? To byloby najlepsze. Wyglada na jakis szereg z kilkoma mieszkaniami.

U nas patrzac na wprost po prawej od bajora tez sie dom pobudowal i mamy widok. Ale tylko zima jak lisci nie ma. Jednak ludzie dosc glosni, typ wiecznie dracych jap. I mam wrazenie, ze u nich ciagle sa goscie i imprezy. Ale to moze tylko tak na poczatku. Potem sie moze wyciszy. Wycieli z drzew cala dzialke. Wiec to juz o nich swiadczy na minus jesli o mnie chodzi Sami chca miec widoki ale ze swojej działy wszystko w pien poszlo.

Moj mercedesik zólty a parocja pomaranczowo czerwona, przepieknie sie wybarwila w tym roku.
U ciebie klonik gwiazdorzy i cala reszta.

Nie martw sie, dobrze bedzie.

April 10:56, 27 paź 2025

Marta, ale u mnie był las. Cały został wycięty. Rozumiem, trzeba było usunąć pod dom. Ja też wycinałam drzewa pod dom. Ale tylko niezbędne minimum. Natomiast oni zostawili niezbędne minimum wymagane prawem. Poza tym mają małą działkę, może 40% mojej, a stawiają bliźniaka. Dziwię się że gmina się na to zgodziła.
April 11:02, 27 paź 2025

TAR napisał(a)
O kurde widac mocno. Myslalam, ze to jednak nizsze bedzie i mniejsze. Koniecznie jakies osłony beda potrzebne. Nie wiesz czy okna od twojej strony tez bądą? Czy tylko sciana budynku? To byloby najlepsze. Wyglada na jakis szereg z kilkoma mieszkaniami.

U nas patrzac na wprost po prawej od bajora tez sie dom pobudowal i mamy widok. Ale tylko zima jak lisci nie ma. Jednak ludzie dosc glosni, typ wiecznie dracych jap. I mam wrazenie, ze u nich ciagle sa goscie i imprezy. Ale to moze tylko tak na poczatku. Potem sie moze wyciszy. Wycieli z drzew cala dzialke. Wiec to juz o nich swiadczy na minus jesli o mnie chodzi Sami chca miec widoki ale ze swojej działy wszystko w pien poszlo.

Moj mercedesik zólty a parocja pomaranczowo czerwona, przepieknie sie wybarwila w tym roku.
U ciebie klonik gwiazdorzy i cala reszta.

Nie martw sie, dobrze bedzie.

No mocno widać, a będzie jeszcze piętro. Już tam posadziłam choiny kanadyjskie, jeszcze małe, ok metra. Ale dogonią te co widać. To też są choiny.
To jest bliźniak, ustawiony bokiem do mojej działki. Okien z boku nie będzie bo nie mogą. Tam przebiega droga dojazdowa do innej działki. Oni nie graniczą bezpośrednio ze mną ale przez drogę. Ale tarasy bokiem ale zwrócone będą na moj taras. Będziemy się widzieć "po przekątnej". No i mam tam basen. Poziom prywatności gwałtownie spada.
Też mam takich sąsiadów, co z daleka widzę ich tylko zimą. Tu sytuacja będzie inna. No i młodsi, z dwójką dzieci. Raczej na ciszę też nie liczę niestety.

Nie martwię się, muszę tylko przywyknąć.
MartaCho 11:12, 27 paź 2025

Masz rację- drzew jest ogromnie szkoda, w ogóle brak wrażliwości ludzi na naturę przeraża- czy to u Ciebie teraz, czy wcześniej u Sylwii z Rancza. I też całkowicie się z tym zgadzam, dokładnie tak, jak w przypadku naszego sąsiedztwa- jak to jest możliwe, że gmina się na to zgadza? Zero wyobraźni! Żeby tak przez myśl im przeszło dobro pozostałych mieszkańców okolicy, to raczej się nie zdarza. O spadku wartości działki w przypadku takiego sąsiedztwa jak w naszym przypadku, w ogóle nie wspominam.
Myślisz, że Twoje nowe sąsiedztwo to na własny użytek buduje dom, czy będzie to inwestycja na sprzedaż?
ewsyg 12:17, 27 paź 2025

To nie gmina, to reguluje prawo budowlane. Plan zagospodarowanie przestrzennego musi opierać się o prawo budowlane. Skoro tak przewidziane są działki budowlane , to mogą i już. Nowy dom, nowy podatek od nieruchomości do budżetu gminy. Ja ma długi dom sąsiada w odległości 1,5 m od granicy. I tak mi łaskę zrobili, że nie wybudowali się w granicy.
Jola, masz w swoim leśnym ogrodzie grzyby ?
MartaCho 13:24, 27 paź 2025

No tak, wiadomo, że mamy plan zagospodarowania przestrzennego, ale on też był ustalany przez gminę, więc to taki skrót myślowy.
Dziś przy obiedzie w pracy kolega poruszył akurat temat miejscowości, z której pochodzi i gdzie mieszkają nadal jego rodzice- w dzieciństwie spokój, cisza, sielanka, a teraz największy w PL park rozrywki, więc zawsze może być jeszcze gorzej
ewsyg 14:26, 27 paź 2025

MartaCho napisał(a)
No tak, wiadomo, że mamy plan zagospodarowania przestrzennego, ale on też był ustalany przez gminę, więc to taki skrót myślowy.
Dziś przy obiedzie w pracy kolega poruszył akurat temat miejscowości, z której pochodzi i gdzie mieszkają nadal jego rodzice- w dzieciństwie spokój, cisza, sielanka, a teraz największy w PL park rozrywki, więc zawsze może być jeszcze gorzej

Dokładnie, albo autostrada.