Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

ewsyg 07:57, 28 paź 2025

April napisał(a)

Ewo, nas dzieli jeszcze dodatkowo 4 metrowa droga dojazdowa do innej działki. Sąsiadowi po drugiej stronie pobudowali się w ostrej granicy działki.
U mnie grzybów nie ma, ogród pochłonął cały las

Skoro budują w granicy działki, to maja działkę szerokości max 14m. Przy większej szerokości musieliby odsunąć się od granicy.
April 08:38, 28 paź 2025

Ewo, to wąska długa działka. Nigdy nie mierzyłam szerokości, nie interesowałam się tym. Myślałam że powstanie tam co najwyżej dom jednorodzinny a nie bliźniak. Działka niewielka, niewiele ponad 1000 metrów. U nas takich małych właściwie nie ma, nie wiem czemu tamta została tak wydzielona. Głównie działki rekreacyjne są w tej miejscowości. Parę domów całorocznych wzdłuż głównej asfaltowej ulicy i tyle. Lasy, bagna, blisko do Bugu. Tereny chronione.
TAR 11:10, 28 paź 2025

April napisał(a)

Wiesz co, u mnie choiny są najszybciej rosnącymi drzewami. Na tej fotce są właśnie 4 choiny, a po prawej od nich grab. Sadzone razem. Ale grab jest chudy, rachityczny, mimo że wysoki. A choiny fajnie się zagęszczają jak je ciąć. Zamierzam te małe choiny dobrze dokarmić i napoić, to się postarają

Rzeczywiscie ladne egzemplarze, te duze ile maja lat? Moje sadzone wiosna tez przybrały choc to pojedyncze galazki byly. W dolek dostały duzo dobrego, z prawie 40 posadzonych nie przyjeła sie 1 szt, tylko dlatego ze luby skosil ja przypadkiem ale odrasta od korzenia.
Dzis jadac do pracy postanowilam kupic sobie dęba. Green Pillar lub Green Dwarf. Wsadze na bagiennej zamiast jednej z olszy Imperialis. Te dęby pieknie sie przebarwiaja. I długo maja liscie. A u mnie juz drzewa prawie wszystkie w bezlistnym stanie, tylko żółte deby nad bajorem jeszcze swiecą i Ambrowce maja liscie. Klony spustoszyl weekendowy wiatr

April napisał(a)

No właśnie, 3 tys w pewnych warunkach może być nadal za mało Obrośniesz niedługo i będzie dobrze. Już jest u ciebie bardzo przytulnie

Juz calkiem fajno obroslam, bardzo licze ze bajora jednak nikt nie sprzeda, walnietej teraz nie ma wiec jest spokoj. A z sasiadką z drugiego domu bardzo sie lubimy, super nam sie trafilo i im też
Choiny posadzone praktycznie z kazdej strony wzdłuz ogrodzenia. Poza tym miejscem gdzie sa sypialnie. Tam trzeba by kilofem. Wiec tam posadzilam tawulce i sosny.
Judith 11:23, 28 paź 2025

April, doskonale rozumiem Twoje emocje związane z budową. U mnie wiosną wystartowała budowa w znacznie większej odległości niż u Ciebie, a i tak skwasiło mi to nastrój na długo. Po pierwsze zniknęło sporo drzew choć dokładnie tyle ile trzeba na wybudowanie domu, nie więcej. Ale jednak wpłynęło to na moje widoki. Poza tym - w miejscu gdzie był las, będzie teraz dom w lesie. Trudno jest się przestawić na inną niż dotychczasowa sytuację... Wyobraźnia podpowiada parszywe scenariusze z imprezowiczami puszczającymi muzykę na cały regulator lub drącymi się całymi dniami prymitywami. A pesymistyczna natura nie pomaga .
Każdorazowo w takiej sytuacji pojawiają się myśli o 50-hektarowej działce i domu dokładnie na jej środku .
Trzym się i sadź co się da!
TAR 12:10, 28 paź 2025

Judith skoro tylko zniknely drzewa pod dom to powinnas raczej w pozytywna strone leciec, jesli ktos che miec dom w lesie (np. patrz ja) to nie bedzie imprezowiczem hałasnikiem a raczej chce miec spokoj. To jednak dobrze wrozy. Drzew szkoda ale skoro tylko pod dom to nie idzie w zla strone.
Judith 12:28, 28 paź 2025

TARciu, jak pisałam u Ciebie - u nas bardzo rygorystycznie podchodzi się do wycinki każdego drzewa, nie jest to zatem przejaw dobrej woli inwestora czy jego miłości do przyrody i spokoju, ale jest to decyzja urzędowa.
TAR 12:59, 28 paź 2025

No moze, niemniej przyjemnego sasiedztwa zycze.
Agatorek 13:29, 28 paź 2025

Myślę, że choiny są dobrym pomysłem na osłonięcie się

Ja, mimo tego, że mam sporą działkę i od domu do granicy mam w najwęższym miejscu kilkanaście metrów, to i tak planuję posadzić jakieś iglaki na jednym odcinku, gdzie kończą się moje iglaki, a jest „tylko” ponad dwumetrowy żywopłot sąsiada. Bo jak wiadomo, za jakiś czas może nie być tego żywopłotu …

Na szczęście z tej strony domu mam tylko 1 okno i nic nie planuję (może oprócz jakiejś „drewutni”).

Z drugiej strony mam około 30 metrów do granicy działki, ale tam mam kilka sosen i sporo brzóz. Dosadzę między nimi jeszcze jakieś (zimozielone) i będzie ok.

Z tyłu, wiadomo, mam swój lasek, a z frontu są brzozy i będzie ogrodzenie. Jeszcze nie zdecydowałam jakie.
UrsaMaior 14:52, 28 paź 2025

April napisał(a)
Tak jak pisałam, wcześniej był gęsty las, nie było widać nieba.

No to w sumie ok, wpadnie Ci więcej światła, rośliny będą wdzięczne
Juzia 17:09, 28 paź 2025

UrsaMaior napisał(a)

No to w sumie ok, wpadnie Ci więcej światła, rośliny będą wdzięczne

No w końcu ktoś widzi pozytywy!!!