Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 12:11, 30 mar 2021

TAR napisał(a)
April jak rosna dobrze u Ciebie rodki i wrzosy to enkianty tez powinny, tyle ze im chyba nieco wiecej wody potrzeba ale kwasno lubia. U mnie towarzyszą brzozie, kiscieniowi i azaliom. Zanabylam w ub. roku, przetrwaly zime bez problemu.

Nazwa mnie skusila, skojarzenie z drzewcami entami z Władcy Pierścieni

U mnie nie jest problemem kwasowość ziemi, bo i tak większość wymieniam. Ale brak wody. Przez piasek wszystko błyskiem przepływa. U mnie nawet po największych ulewach nie ma kałuż. A jak po zimie wszyscy narzekali na zmarzniętą ziemię, ja już mogłam kopać bo marznie nie tyle ziemia, co zawarta w niej wilgoć.

Władcy Pierścieni???? Nie znam tematu
April 12:13, 30 mar 2021

mrokasia napisał(a)

O raju, oby Ci szybko przeszło!

Na razie okropnie kaszlę, jakbym miała płuca....
Bez gorączki.
Chyba dziś posiedzę w domu, zwłaszcza że kopią wodociąg po drugiej stronie drogi i hałas jest trudny do zniesienia. Zresztą i tak muszę trochę popracować
April 12:15, 30 mar 2021

UrsaMaior napisał(a)

Posadziłam je w zeszłym roku na jednej z przerabianych rabat po tym jak (chyba u Miłki) wyczytałam, że przebarwiają się na czerwono nawet w cieniu. W tym roku się okaże.

O, dobrze wiedzieć. Co u ciebie da radę, powinno i u mnie A masz zdjęcia z jesieni? Faktycznie tak fajnie się przebarwiały? Gdzie je masz? Po trampolinie? Jakoś nie kojarzę.
April 12:19, 30 mar 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Czemu pozbywasz się róż?

To nie tak że zupełnie się pozbywam. Tylko te które mi jakoś zawadzają lub przestały spełniać swoją rolę.
Teraz muszę wykopać pienną Fairy bo po prostu się zestarzała i kwitnie tylko na jedną stronę. Pienne róże nie są wieczne. I muszę wykopać Indigolettę bo ma za mało słońca i nie kwitnie a jej miejscówka jest mi potrzebna dla cercisa którego właśnie nabyłam
Może jeszcze jakieś decyzję podejmę. Jest parę białych na różance, które miały zachwycać a jakoś się nie kochamy. No i chyba Edeny mi padają. Za zimno im u mnie.
TAR 12:21, 30 mar 2021

Iza a kwitły u Ciebie?
April 12:23, 30 mar 2021

Dorii napisał(a)
Też miałam pytać dlaczego się pozbywasz novalis, chcę ją u siebie a może nie powinnam chcieć?

A covida nie życzę. Straszne paskudztwo, niby mam już po a cały czas źle się czuję, najchętniej bym spała całymi dniami.

Niestety covida znam z dość bliska. Choruje właśnie moja siostra i szwagier. Chorowała przyjaciółka, była w szpitalu, potem jej syn. Kilka osób znajomych też odeszło z tego powodu. Nawet dziś mam pogrzeb męża koleżanki... Temat trudny.

Ale wracając do róż, nie pozbywam się Novalis ale siostrzanej Indigoletty. A Novalis polecam z całego serca. Uwielbiam je. To jest róża, którą jakbym wymyśliła miejsce, to jeszcze bym dokupiła. Mimo że nie pachnie, mimo że mnie wkurza kwitnieniem na 150cm. Kocham ten kolor.
April 12:23, 30 mar 2021

jolanka napisał(a)
Jola, nie wygłupiaj się i pogoń to choróbsko do diabła.

Walczę, a wiesz że jestem uparta
Dorii 12:50, 30 mar 2021

Współczuję aż takich przykładów covida, na szczęście osobiście nie znam nikogo kto by przechodził aż tak źle.

Ech właśnie indigolettę chcę, nazwy mi się pomyliły. Mgła covidowa ciężko się myśli. Wolę nie myśleć ile głupot nawypisywałam ostatnio.
Joann 12:55, 30 mar 2021

April napisał(a)

Wczoraj już niestety padłam wieczorem. Coś mnie rozkłada, chyba przesadziłam w weekend z ogrodem. Dobrze że się przypomniałaś
Ale oto moja różanka. Wewnątrz rabaty mam takie koło i ławki, żeby sobie siedzieć i delektować się. Co prawda róż tam coraz mniej ale nazwa rabaty została

Trzeba się oszczędzać, bo pogoda zdradliwa Ale tak duży ogród musi kusić, by popracować po okresie zimowym Ścieżka mi się podoba bardzo, jest taka oryginalna! Nie wiem, czy u mnie by się sprawdziła przy częstej eksploatacji, bo u Ciebie to widać, że jest w zacisznym zakątku. Ale pomysł świetny!
Gosiek33 14:37, 30 mar 2021

Zdrowia życzę, koniecznie dbaj o siebie