Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

inka74 06:17, 11 kwi 2021

Aprilku, mój Orange Dream tak samo wygląda. Zamówiłam grzybki, te przeciw grzybkom. Mój idzie do wykopania.
April 06:24, 11 kwi 2021

TAR napisał(a)
moj Sangokaku byl wielopienny i kilka glownych pędów zostało ale sa w mniejszosci, wiekszość czarna i schnie. na razie niech sobie rosnie, spryskam tylko na grzyba i podleje czosnkiem. mam nadzieje ze nie podgnił, zroblilam mu ładny drenaż i wlasciewe podloze. wyglada na przemrożonego.

bergenie mam pod rynnami plus na obwódce tez na dosc mokrym ale slonecznym stanowisku. te przy rynnach są ogromniaste, jednak to prawda ze wola wiecej wody. zawsze porownania robie do poprzedniego ogrodu gdzie mialam piach, tam bergenie nie rosly wcale. to samo mialam z runianka, podziwiam coraz piekniejsze etapy zadarniania. czekam az połacza sie z epimedium i kokoryczami, pewnie to jeszcze lata potrwa ale cierpliwosc mam

Będziemy zatem obserwować. Też swojego opryskałam, podlałam, bo u mnie raczej problem przeciwny niż u ciebie czyli susza. Gdybym miała ciąć to cały gruby główny pęd. Zostałby tylko boczny. I i zastanawia mnie to że po całości pień jest z jednego boku ciemny. A ja swojego klona okryłam agrowłókniną.

No tak. to bergenią zrobiłaś raj. Moje mają ciężko, zaczęłam podlewanie. Jeszcze nie na maksa bo popsuła się pompa przy hydroforze, jakaś śrubka poszła i nie ma szczelności. Noszę konewki z kranu. Z wodociągu, to nie chcę szaleć
April 06:26, 11 kwi 2021

Anda napisał(a)
Wygląda jak werticilioza.

Cytuje z Wikipedii

Można tylko zapobiegać chorobie, porażonej przez werticiliozę rośliny nie można już uratować. Podlewanie korzeni wodą z fungicydami jest niewskazane: jest mało skuteczne, kosztowne i powoduje skażenia wód gruntownych. Opryskiwanie drzewa fungicydami jest w ogóle nieskuteczne.

Obcięłaś juz coś i obejrzalaś przekrój gałązki?

No właśnie nie obcięłam. Jestem w takim szale sprzątania że ciągle zapominam.
Oby to nie to co piszesz. Z pewnością żadnej ciężkiej chemii nie chcę używać bo to sam środek rabaty. Jeszcze poobserwuję.
April 06:27, 11 kwi 2021

Agatorek napisał(a)

Moje niektóre bergenie tez na razie nie za ciekawie wyglądają. U mnie było mokro.

Dziwnie wyglada ten klon. Niestety nie mam pojęcia co mu może być.

No to nie wiem co z tymi bergeniami nie tak. W innym miejscu wyglądają jak w pełni sezonu, piękne, sztywne liście, jakby zimy nie było.
April 06:28, 11 kwi 2021

Judith napisał(a)
Nie wiem czy nie wyważam otwartych drzwi, ale kiedyś trafiłam przypadkowo na wątek dotyczący chorób klonów tu na Ogrodowisku, zatem podaję link .

https://www.ogrodowisko.pl/watek/799-choroby-klonow-klon-acer

Dzięki, muszę poczytać
April 06:29, 11 kwi 2021

TAR napisał(a)
u Jolanki wstawilam artykul o wertyciliozie, Inka mi przeslala. Grzybki moga pomoc

Też czytałam ale najpierw muszę zidentyfikować chorobę.
April 06:30, 11 kwi 2021

Agatorek napisał(a)
Aprilku, widziałam Twojego klona u Iwonki i chyba się zakochałam .
Piękny

Tak, klony palmowe robią z nami co chcą
April 06:33, 11 kwi 2021

mirkaka napisał(a)
U mnie klon Shirasawy ma kilka gałązek czarnych, ale ja to tłumaczę mrozami, nie verticiliozą, może u Ciebie mroźne wiatry z tej jednej strony wieją ?
Ja swoje martwe obetnę, i będę czekać, zobaczymy czy się zregeneruje.
Miałam verticiliozę na perukowcu, w kilka dni potrafił zwiędnąć, całe gałęzie więdły, ale to obserwowałam latem.

Jeszcze nie jestem pewna co koledze dolega. Na zimę był okryty agrowłókniną. Ale jak ja swojego przytnę to zostanie mi jedna boczna gałązka....
Verticiliozę na perukowcu też przećwiczyłam. To zupełnie inny temat, mi się wydaje. Poczekam jeszcze i zobaczę co się wykluje. Na siłę walczyć nie będę. Najwyżej kupię nowe drzewko.
April 06:35, 11 kwi 2021

inka74 napisał(a)
Aprilku, mój Orange Dream tak samo wygląda. Zamówiłam grzybki, te przeciw grzybkom. Mój idzie do wykopania.

Podjadę na konsylium Może jednak uda się uratować.
Grzybków jeszcze nie zamawiałam
Oj przez te problemy z ogrodem to mi by się przydały jakieś "grzybki"
Kasya 07:24, 11 kwi 2021

inka74 napisał(a)

Gdzie ?