Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Gruszka_na_w... 20:13, 08 kwi 2022

April napisał(a)

Czyli szkoda zachodu z tym jałowcem? Łatwiej przyciąć gałęzie a potem wyciągnąć korzeń i już.

Każdemu powtarzam jak mantrę, że jałowce są ładne tylko póki są małe. Bardzo brzydko się starzeją, bo dla estetycznego wyglądu potrzebują naświetlenia słońcem ze wszystkich stron, a o takie warunki jest niezwykle trudno. Szkoda dla niego miejsca, zwłaszcza w przypadku ograniczonej ilości nasłonecznionych rabat.
Wyciepuj bez żalu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
SlonecznyOgrod 22:02, 08 kwi 2022

Wiosna się u Ciebie rozkręca, drzewa i krzewy się budzą
Ciemierniki cudo
A hortensja pnąca normalnie szok nie widziałam jej u Ciebie, już taka duża
Magara 23:39, 08 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Każdemu powtarzam jak mantrę, że jałowce są ładne tylko póki są małe. Bardzo brzydko się starzeją, bo dla estetycznego wyglądu potrzebują naświetlenia słońcem ze wszystkich stron, a o takie warunki jest niezwykle trudno. Szkoda dla niego miejsca, zwłaszcza w przypadku ograniczonej ilości nasłonecznionych rabat.
Wyciepuj bez żalu.

Haniu, czemu tego nie wiedziałam 5 lat temu jak kupiłam działkę??? Cieszyłam się wtedy jak dziecko, że coś rośnie... Mam trzy albo cztery potwory na skalniaku (jeden to na pewno jałowiec, dwa pozostałe nie wiem, jakieś potffforne iglaki, nie zainteresowałam się bliżej co to, bo generalnie staram się je omijać wzrokiem i o nich nie myśleć). Są na samej górze, widoczne z każdej strony, głównie z tarasu. Są naświetlone i rosną jak szalone. Jednego próbowałam zabić, wycięłam co się dało, korzenie zostały i kilka smutnych gałązek. Nie było jak usunąć bez totalnej rozwałki. Nie lubię ich wszystkich. Nie mam do nich serca. Nie mam pomysłu jak się ich pozbyć bez rozwalenia połowy działki

Jola, trzymam kciuki za rolę kata i kibicuję jak nie wiem co

EDIT: tak się skupiłam na frapującym mnie temacie, że zapomniałam pochwalić Twoją wiosnę A jest co chwalić Zakładam, że za jakiś tydzień-dwa dojdę do tego etapu
April 07:43, 09 kwi 2022

Juzia napisał(a)
Ty chcesz irysków, a ja chcę ciemierniki
Tak postanowiłam.
Tzn spróbuję je mieć, bo może one nie będą chciały...

A brachytricha u ciebie dużo ma słońca???
Masz jakieś foto z lata? Bo coś u Ciebie nie kojarzę ich...

Juzia, zatem nic nam nie pozostaje jak poddać się tej presji chcenia Tyle że ty ciemierniki możesz nabyć teraz. Są jeszcze w marketach, dwa dni temu dokupiłam kolejnego. Natomiast ja muszę sobie jakąś przypominajkę w kalendarzu zrobić, żeby jesienią nie przegapić.
Jeżeli ja, w kwaśnym lesie mogę mieć ciemierniki to nie wiem czemu nie chciałyby być u ciebie.
Gdzieś im przyjemne mniejsce wynajdziesz.
Brachytricha u mnie zarówno na słońcu, jak i w półcieniu. Nawet nie wiem czy w półcieniu nie ładniejsza. Inna sprawa że na słońcu są fatalne warunki glebowe i podsycha.
Na słońcu jest w głębi rabaty i robi jako tło. Właściwie dobrze ją widać dopiero w sierpniu i wrześniu. Tutaj za prosami

sarenka 08:02, 09 kwi 2022

A mam takie pytanko,o gdzie w okolicy ostatnio ciemiernika kupowałas? Jakiego wybrałaś?
April 18:30, 09 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wyciepuj bez żalu.

Haniu, tego jałowca to ja sadziłam jak jeszcze dom był w budowie. Jeszcze nie miałam pojęcia że chcę być ogrodniczką. On nie jest brzydki, bardzo go lubię ale szkoda mi miejsca.
Wyciepię ale niestety z lekkim żalem. Dziś nie dałam rady. Zasilałam rododendrony. Podlewałam też magiczną siłą. Nalatałam się z konewkami. Zrobiłam 13 tysięcy kroków. Aż mnie aplikacja w telefonie pochwaliła
olciamanolcia 18:38, 09 kwi 2022

Ależ Ty masz pięknie w tym lesie jestem pod wrażeniem .
April 18:54, 09 kwi 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)
Wiosna się u Ciebie rozkręca, drzewa i krzewy się budzą
Ciemierniki cudo
A hortensja pnąca normalnie szok nie widziałam jej u Ciebie, już taka duża

Hortensji mam kilka ale ta największa. Dwa lata temu straciła spory pęd po wichurze, a była jeszcze fajniejsza.
Tu po prawej stronie, na drzewie

Na wprost, za misą.
April 19:00, 09 kwi 2022

Magara napisał(a)

Haniu, czemu tego nie wiedziałam 5 lat temu jak kupiłam działkę??? Cieszyłam się wtedy jak dziecko, że coś rośnie... Mam trzy albo cztery potwory na skalniaku (jeden to na pewno jałowiec, dwa pozostałe nie wiem, jakieś potffforne iglaki, nie zainteresowałam się bliżej co to, bo generalnie staram się je omijać wzrokiem i o nich nie myśleć). Są na samej górze, widoczne z każdej strony, głównie z tarasu. Są naświetlone i rosną jak szalone. Jednego próbowałam zabić, wycięłam co się dało, korzenie zostały i kilka smutnych gałązek. Nie było jak usunąć bez totalnej rozwałki. Nie lubię ich wszystkich. Nie mam do nich serca. Nie mam pomysłu jak się ich pozbyć bez rozwalenia połowy działki

Jola, trzymam kciuki za rolę kata i kibicuję jak nie wiem co

EDIT: tak się skupiłam na frapującym mnie temacie, że zapomniałam pochwalić Twoją wiosnę A jest co chwalić Zakładam, że za jakiś tydzień-dwa dojdę do tego etapu

Magara, a może przytnij do samej ziemi i tyle. Korzenie zgniją. Jałowiec nie odbija od korzenia. Szkoda robić demolkę, choć pewnie byłaby efektowna
No i właśnie dlatego postanowiłam że przed świętami nie będę robić bajzlu. Poskromiłam mordercze zapędy do weekendu po świętach.

April 19:05, 09 kwi 2022

sarenka napisał(a)
A mam takie pytanko,o gdzie w okolicy ostatnio ciemiernika kupowałas? Jakiego wybrałaś?

Kupiłam w markecie budowlanym, LM. Spory był wybór jeszcze. Kupiłam Ice N'Roses czy jakoś tak. To już trzeci taki. Brakowało mi w jedno miejsce.
Czytałam u ciebie że potrzebujesz seslerie skalne i heuflera. Jak masz ochotę to przyjedź, wykopiemy