Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 14:47, 20 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Ja dostałam od mamy grabki, na teleskopie, druciane takie, ale z możliwością regulacji szerokości. Lubię je właśnie za tę regulacje, bo mieszczą się w bardzo ciasnych miejscach też. Pochodzenie chyba sklep L..l.

Takie druciane też mam ale denerwuje mnie w nich to że tymi drutami ciągle o coś zaczepiam. Też je lubię ale do innych celów. Brakło mi takich wąskich. Grabki kupiłam stacjonarnie w moim ogrodniczym. Ale to znana firma Big. Oni dostarczają do wielu sklepów. Ale na L to chyba nie.
April 14:50, 20 kwi 2022

Brzozowadziewczyna napisał(a)
No napiszę tylko, że te obsadzone doniczki to bym Ci chętnie ukradła. Słowo. Bosko Ci wyszły!

Agata, to przyjeżdżaj, zapakuję ci wiaderko do auta Ja odgapię od ciebie kukliki z tą karmelową żurawką. Przeglądałam zeszłoroczne twoje fotki i utkwiło mi w głowie. A kukliki i tak muszę przesadzić bo mają za dużo cienia tam gdzie teraz są i nie kwitną.

April 14:52, 20 kwi 2022

galgAsia napisał(a)
Jola, widać, że kocur doświadczenie w planowaniu ma
Generalnie, wiosenne kompozycje świetnie wyglądają w pojemnikach typu, wiadra, balie, garnki... Trzeba się rozejrzeć za targiem staroci Chociaż te Twoje wiadra to pachną świeżością

Kocur się wykształcił, ciągle pod nogami się kręci, w przeciwieństwie do kotki, która chodzi własnymi drogami.
Ja z zasady nie przepadam za tymi wiadrami i baliami ale nabyłam kiedyś więc trzeba było wykorzystać Ja wolę nowoczesne, kwadratowe i podłużne donice Ale ceny teraz takie, że chwilowo chyba nie będę kupować.
April 14:53, 20 kwi 2022

Kasya napisał(a)
A jak Elizabeth ? Zapączkowala się ?

Ja jeszcze nie bardzo umiem odróżniać pączki. Chyba kilka kwiatów będzie. Ale nie śpieszy się. Szybkiej od Elizabeth zakwitnie u mnie Wildcat
A jak tam twoje? Muszę zajrzeć.
April 14:56, 20 kwi 2022

bialydomek napisał(a)
April,
ja mam 13 cebul koron cesarskich (tzn. 13 sadzonych 3lata temu, teraz się powiększyły chyba, bo po kilka w grupkach?)

w obrębie do 10 metrów kret nie kopie,
ale i w tej odległości już od momentu wzrostu z ziemi "czuć cuchnące" to kwiecie...

10metrów już by mnie zadowalało Tylko pytanie jeszcze, jakie odmiany tych koron? Ja kupiłam trzy żółte lub pomarańczowe, te zwykłe. I kilkanaście kremowych. Mam nadzieję że wszystkie swoją rolę spełnią. Czosnki jakoś nie odstraszały kretów a przecież zapach trochę zbliżony.
Jak korony dobrze się mnożą to też fajnie. Co 3-4 lata można podzielić.
April 14:58, 20 kwi 2022

mirkaka napisał(a)

A to ciekawe, bo moja nie śmierdzi??
szachownice też podobno odstraszają krety i nornice

Ja też na razie nie czuję zapachu szachownic. Wiatr mam od strony domu więc może też ma to znaczenie.
April 14:59, 20 kwi 2022

Mgduska napisał(a)
Korona to też szachownica. Ja tam lubię ich zapach, czosnkowy taki. Chociaż czosnku nie lubię. Ale jak korony pachną, wiadomo, że już jest wiosna

To u mnie do wiosny jeszcze chwila, chyba dość długa chwila
April 15:02, 20 kwi 2022

mirkaka napisał(a)

Może trzeba je co kilka lat dzielić jak tort, od środka na zewnątrz. Tak gdzieś czytałam żeby trawy tak dzielić.

Mirko, wiem że trawy tak się powinno dzielić ale ja tej brachytrichy jakoś nie umiem. Ona ma twardy środek i miękkie naokoło. Ciężko to dziabnąć łopatą. Może ostrym nożem. Kiedyś spróbowałam i niemal ukatrupiłam, tak się nad nią pastwiłam. Spróbuję nożem, tak jak hakonkę dzielę ale już nie w tym roku. Za długa lista zadań a za krótki sezon.
April 15:10, 20 kwi 2022

Ja też kupiłam kremowe korony cesarskie. Urzekły mnie na zdjęciach. Niestety sadziłam miesiąc temu Ciekawa jestem bardzo czy eksperyment się powiedzie
mirkaka 15:23, 20 kwi 2022

Skoro te kremowe nie pachną to pewnie nornic i kretów nie odstraszają, trzeba pewno kupować te pomarańczowe, żeby spełniły taką rolę