Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Milka 15:36, 20 kwi 2022

April napisał(a)

Juzia, ja też zauważyłam że trzcinniki krótkowłose z czasem są mniej gęste, wysuszają się. Najfajniej wyglądają teraz dwu i trzyletnie siewki. Szybkiej też ruszyły. Dlatego wszystko co się wysiewa przesadzam w lepsze warunki i pielęgnuję. Z czasem może te stare kępy po prostu wymienię na te młode. Ale najpierw muszę się dochować większej ilości siewek

A to ciekawe, ja tego u siebie nie mam. Im starsza kępa, tym piękniejsza i większa.
Dzielić je trudno, raczej się nie nadają, lepiej zbierać siewki, łączyć w kupke i w nowe miejsce.
tulucy 15:43, 20 kwi 2022

Moje korony nie pachną. Pachną same cebule. I to ma sens, że w ziemi mają odstraszać. Ale żeby na 10 metrów? Choć ja je wsadziłam na nornice, nie na kreta.

April 16:20, 20 kwi 2022

Jak kremowe urosną to będę badać temat
Generalnie kret przekroczył Rubikon w swoich działaniach w zeszłym sezonie i zamierzam mu pokazać kto tu rządzi. Wszelkimi dostępnymi środkami, również cebulami
April 16:22, 20 kwi 2022

Milka napisał(a)

A to ciekawe, ja tego u siebie nie mam. Im starsza kępa, tym piękniejsza i większa.
Dzielić je trudno, raczej się nie nadają, lepiej zbierać siewki, łączyć w kupke i w nowe miejsce.

Irenko ale ty masz doskonałą ziemię. Tu nie da się porównać tych dwóch upraw. To niemalże jakbym inne rośliny miała. Piasek, sosny... No niby sosny i u ciebie ale i tak uważam że warunki zgoła inne, na niekorzyść moich
Ja ich nie dzielę. Zbieram właśnie siewki, które po przesadzeniu mają się świetnie.
April 16:24, 20 kwi 2022

tulucy napisał(a)
Moje korony nie pachną. Pachną same cebule. I to ma sens, że w ziemi mają odstraszać. Ale żeby na 10 metrów? Choć ja je wsadziłam na nornice, nie na kreta.

I co? Działa? Kret podobno też bardzo wrażliwy na zapachy.
U mnie jeszcze w tym sezonie kret się nie ujawnił. Upatruję w tym zbawienne działanie obornika, którego już chyba ze sto worków rozsypałam na rabaty. Niby nie śmierdzi ale też nie pachnie
tulucy 16:28, 20 kwi 2022

U mnie się pojawia od czasu do czasu. Kontrolnie sypnie jeden kopiec i ucieka, o ile zdąży. Kudłate mu żyć nie dadzą.
tulucy 16:29, 20 kwi 2022

A nornice... cóż, po prostu nieco zmieniły trasę przelotową. Zboczyły z drogi, trochę nadkładają, ale ciągle są.
April 16:36, 20 kwi 2022

Dzielne kudłate
Moje koty tylko nornice łapią i znoszą do domu Cóż z tego jak nie są w stanie ograniczyć populacji.
Pies się zrobił za leniwy.
Milka 17:21, 20 kwi 2022

April napisał(a)

Irenko ale ty masz doskonałą ziemię. Tu nie da się porównać tych dwóch upraw. To niemalże jakbym inne rośliny miała. Piasek, sosny... No niby sosny i u ciebie ale i tak uważam że warunki zgoła inne, na niekorzyść moich
Ja ich nie dzielę. Zbieram właśnie siewki, które po przesadzeniu mają się świetnie.

Jolu, sosen czarnych, jakiś innych, świerków mam od groma, do tego olbrzymy. One akurat w lasku, ale wyniesiona rabata i jakby im łatwiej, bo przede wszystkim przez drzewa, nie dociera tu woda. Jak jest gorąco, to musze podlewać. Takich miejsc mam sporo, że przez drzewa woda nie spada na rabaty i dziś w deszczu podlewałam takie miejsca. Ziemia u mnie ok, ale nie wszędzie. Bo w ziemi po poprzednikach cały syf siedzi, kiedyś nie było wywozu śmieci, no to różności wykopuję i dowiaduję się, czemu coś nie rośnie.
Azalie japońskie w jednym miejscu tylko ok, są w kolejnym, jako tako żyją. W innym koło sosen wywalę zupełnie, sił brak do ratowania, a posadze bodziszki korzeniaste i będzie z łowy lub laurowiśnie. Niby mam kwaśno, a nie wszystko chce żyć.

Na początku tych siewek nie rozpoznawałam, myślałąm, że jakas trawa mi wyrasta, teraz już wiem
Milka 17:22, 20 kwi 2022

April napisał(a)
Dzielne kudłate
Moje koty tylko nornice łapią i znoszą do domu Cóż z tego jak nie są w stanie ograniczyć populacji.
Pies się zrobił za leniwy.

A u mnie Misia poluje i to skutecznie. Ostatnio znowu nornicę złapała, ba na dodatek ją zżarła!