Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Alija 20:23, 18 lut 2021

Zmiany niesamowite, aż trudno uwierzyć, że to te same miejsca. Pięknie!
Roocika 21:19, 18 lut 2021

Ależ zmiany, jest moc
Gosiek33 07:02, 19 lut 2021

Zawsze zmiany cieszą ale to przekształcenie suchego sosnowego placu w ogród i to własnymi rękami wzbudza mój wielki podziw
April 07:18, 19 lut 2021

Pozwólcie, że odpowiem Wszystkim zbiorowo.
Bardzo serdecznie dziękuję Wam za miłe słowa. Nie przeczę, łatwo nie było, często się zniechęcałam. Ale wiecie z doświadczenia, że wystarczy parę dobrych dusz, które podzielają te same zainteresowania i zmagają się z takimi samymi przeciwnościami, żeby podtrzymały w momencie zniechęcenia. Kopnęły w tyłek, w przypływie lenistwa, poużalały się solidarnie jak bolą plecy.
I od razu wraca energia i wiara że dam radę.
Może to wszystko brzmi trochę górnolotnie, nie jestem przyzwyczajona do wygłaszania takich przemów. Ale fajnie trafić w miejsca gdzie człowiek czuje się po prostu rozumiany
April 07:22, 19 lut 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Dokonałaś cudu to się samo nie stało, modlitwy by nie pomogły, fizycznie też ciężko o taki efekt... a jednak Jest pięknie, jest niesamowicie
Gdyby nie zdjęcia nikt by nie uwierzył...

Ziemię wszędzie wymienialiście dużymi połaciami, czy miejscowo tylko do dołków też?

Darcia, to zależy od miejsca. Początkowo robiłam tylko dołki, początkowo niewielkie, potem na kilka taczek zależności od rodzaju rośliny. W niektórych miejscach wymienialiśmy całe połacie, w innych przekopywaliśmy i nadsypywaliśmy dla wyrównania lub ukształtowania terenu. Decydował rodzaj rośliny jaki miał w danym miejscu zamieszkać. Byliny nie wymagały takich ceregieli jak róże lub drzewka czy krzewy.

A jak robisz u siebie?
antracyt 07:54, 19 lut 2021

Popijam herbatkę z rana i podziwiam, co to można stworzyć jak się człowiek uprze Kiedy się nie ma doświadczenia z ogrodowymi pracami, a szczególnie wśród sosen, to można powiedzieć "ale ładnie jej to wyszło". Bardziej doświadczeni ogrodowo wiedzą, jakim wysiłkiem jest to okupione.
PrawieBory 08:10, 19 lut 2021

April, wątek pędzi jak ekspress, ledwo nadążam. Zmiany które pokazujesz są imponujące. Cudowne miejsce stworzyłaś, tym bardziej, że miejsce do zagospodarowania trudne. I zgodzę się z antracytem, że tylko ogrodnik zrozumie drugiego ogrodnika.
Mam w ogrodzie trzcinnika Karl Foerster i łapie rdzę, czy wspomniana przez Ciebie Brachytricha nie choruje?
April 08:42, 19 lut 2021

antracyt napisał(a)
Popijam herbatkę z rana i podziwiam, co to można stworzyć jak się człowiek uprze Kiedy się nie ma doświadczenia z ogrodowymi pracami, a szczególnie wśród sosen, to można powiedzieć "ale ładnie jej to wyszło". Bardziej doświadczeni ogrodowo wiedzą, jakim wysiłkiem jest to okupione.

Wiesz, już tęsknię za tym wysiłkiem Łopata gotowa, czekam tylko żeby się rozpuściło i odmarzło... Zamówiłam 50 buków na kostki i żywopłoty na Rabatę południową. Czyli... zaplanowałam kolejne skłony, dźwigania ciężarów i przysiady
April 08:46, 19 lut 2021

PrawieBory napisał(a)
April, wątek pędzi jak ekspress, ledwo nadążam. Zmiany które pokazujesz są imponujące. Cudowne miejsce stworzyłaś, tym bardziej, że miejsce do zagospodarowania trudne. I zgodzę się z antracytem, że tylko ogrodnik zrozumie drugiego ogrodnika.
Mam w ogrodzie trzcinnika Karl Foerster i łapie rdzę, czy wspomniana przez Ciebie Brachytricha nie choruje?

Pędzi? Ja myślałam że nudno wiec podgrzałam atmosferę zdjęciami archiwalnymi
U mnie KF też łapie rdzę, moja wina bo źle podlewam, po liściach, jeszcze nie ma tam podlewania kroplującego. A faktycznie, są podatne. Natomiast brachytricha u mnie zawsze zdrowe. Pod koniec sezonu przysychają ale to uroki moich piasków. Niestety zastąpić wzajemnie się nie dadzą bo to zupełnie inny pokrój. Ale jeżeli na tym ci nie zależy to brachytrichę polecam.
Anda 08:49, 19 lut 2021

Buki, super. Bardzo lubię i świetnie można je formować. I ta ich rudość w zimie bardzo ładnie wygląda.
Gimnastyka ogrodowa bardzo wskazana. Ja zaczynam już w ten weekend i mam nadzieję, że zrzucę parę nadprogramowych kilogramów lockdownowych
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies