Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Anda 15:39, 05 lip 2023

Pięknie jak zawsze u Ciebie.

Mamy opalarkę na chwasty, ale nie wiem, jakiej firmy. Dobrze funkcjonuje, ale ona tylko spala część nadziemną. Korzenie dalej żyją. Trzeba to opalanie niestety powtarzać. W tym roku M dwa razy do tej pory tak likwidował chwasty.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magleska 21:51, 05 lip 2023

April napisał(a)

No ja bardzo chętnie Nie wiem tylko jak czas pozwoli i jak moja ekipa się zbierze Z pewnością jak będę w okolicy to będę się wpraszać No nie ma to tamto
Wojaży nie zazdrość, pakuj się do auta i przyjeżdżaj

Dziękuję za zaproszenie też mam nadzieję ,że uda się w tym sezonie znalezć dogodny termin dla Wszystkich

w ogrodzie masz boskooo
z przyjemnością fotki pooglądałam na dobranoc ten rdest zmienny bardzo mi się podoba ,ale już chyba nie mam miejsca na takiego potfora

Edit. opalarki nie mam -co jakiś czas nożem wygrzebuje niestety ....
i też zbieram ten sam sprzęt co Ty-więc ,jakbyś kupiła ,to daj znać ,czy warto
April 12:51, 06 lip 2023

TAR napisał(a)
moje IH tez maluszki byly w doniczkach P11 a teraz ładne krzaczki, sadzone miesiac temu.

Z sosnami mnie zaskakujesz, to dziwne. Z różnych źrodel kupowane? A sadzce jednak wola bagienko i mokrosci duzo moze dlatego niewyględne

Taaak, i zaraz będziesz przesadzać

Sosny z różnych źródeł i na przestrzeni lat. Efekt ten sam.
April 12:51, 06 lip 2023

Makao napisał(a)
Ja kiedyś sobie też chwasty próbowałam opalić. Niestety to pali tylko z wierzchu a korzeń zostaje więc wyrosło na nowo.

Czyli nie warto? A co zamiast tego?
April 12:52, 06 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale miałaś wyjazdowo Ale teraz taki czas, ze każdy łapie okazję do odwiedzin ciekawych ogrodów i miejsc. Też się staram łapać

Wprawdzie ogród zaniedbany przez wyjazdy i suszę ale odrośnie. A okazja wyjazdu może się nie powtórzyć
April 12:54, 06 lip 2023

Roocika napisał(a)
Matko i córko jak Ty masz cudownie.
Nie wiem co zacytować.
Rdest fajny jest, muszę poczytać o nim.

Ten palnik jest bardzo słaby. Kupiliśmy ale chwasty musza być malutkie. No mój mąż nie miał do tego cierpliwości. U nas też w podjeździe chwasty szaleją. Trochę je skrobię skorobakiem do betonu. Ale za to dobry do rozpalania ogniska

Asiu, dziękuję. Na zdjęciach nie widać metrowych chwastów, to zielone i to zielone
Kolejna opinia przeciw opalarce...
A jaki to skrobak do betonu?
April 12:58, 06 lip 2023

Anda napisał(a)

Mamy opalarkę na chwasty, ale nie wiem, jakiej firmy. Dobrze funkcjonuje, ale ona tylko spala część nadziemną. Korzenie dalej żyją. Trzeba to opalanie niestety powtarzać. W tym roku M dwa razy do tej pory tak likwidował chwasty.

Anda, dziękuję.
Z opalarką nie istotna firma. Chodzi mi o zasadę działania, czy to skuteczne i na jak długo. U mnie wybór padł na taką co jest mobilna, bo z elektryczną to problem bo ja mam bardzo długi podjazd, ponad 30 metrów i jeszcze w bok do ogrodu. Nie będę się szarpać z kablem.
Jeśli dwa razy do roku załatwi sprawę to by mnie nawet zadowalało. U mojego eMa działa zasada że zrobi, jak ma do tego jakąś fajną zabaweczkę. To samo z zamiataniem podjazdu. Musiałam mu kupić zamiatarkę. I tak ze wszystkim. Specjalne urządzenia do czyszczenia rynien, tarasów itd. Kupię wszystko, byle go zachęcić do pracy
sylwia_slomc... 14:23, 06 lip 2023

Anda napisał(a)

Ja opalałam chodniki w tym roku zwykłą ręczną butla z palnikiem do opalania, coś jakbym puszkę z muchozolem w ręce trzymała bo i wygląd podobny. Zabieg zrobiłam dwukrotnie. Nie odrosło nic prócz mniszka ten się poddaje czasowo. Opalając nie wystarczy zwarzyć płomieniem liści, ważniejsze by spalić serce rośliny skąd liście wyrastają.
Roocika 15:01, 06 lip 2023

April napisał(a)

Asiu, dziękuję. Na zdjęciach nie widać metrowych chwastów, to zielone i to zielone
Kolejna opinia przeciw opalarce...
A jaki to skrobak do betonu?

coś takiego

Skrobię takim swoją kostkę.
Makao 17:39, 06 lip 2023

April napisał(a)

Czyli nie warto? A co zamiast tego?

Wyrywać kochana, wyrywać