Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

Gruszka_na_w... 13:15, 05 lip 2023

Ten rdest zmienny to prawdziwy potwór. Twój ogród to dla niego idealna miejscówka. Zachwyca mnie u Ciebie wszystko, ale najbardziej taras spowity roślinami. Niesamowicie klimatycznie to wygląda.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 13:44, 05 lip 2023

Agatorek napisał(a)

Muszę się kiedyś tam wybrać. W końcu

Takie tamy świetne. Wproszę się pewnie za jakiś czas do Ciebie . Dam znać z wyprzedzeniem jakby co .

A odnośnie opalarki, to też nad tym myślimy.
Do tej pory wydłubywałam nożykiem. Ostatnio eM kupić sobie taką ”maszynę” do usuwania chwastów z kostki. Jest w fazie testów

Zapraszam

Dopytaj eMa jak ten sprzęt do kostki bo pilnie potrzebuję. Ja to Ryobi kupię, jeśli już bo mam cały sprzęt do cięcia i wiercenia tej firmy, więc akumulatorki i ładowarki już na stanie. Opalarki to się ciut boję, że mi eMuś las z dymem puści
April 13:47, 05 lip 2023

mrokasia napisał(a)

O kurka, jak pięknie!!!!!!

Cięłaś IH? Jak? Wszystkie gałązki skróciłaś? O ile? Ja swoich nie ruszałam i trochę mi zaczynają pożerać wszystko dookoła.

Ha, ha, suche badyle sterczą, brunnerom nie ścięłam kwiatów. Wichura zerwała różę, muszę podwiązać. Ale niech tam, pięknie jest

IH cięłam o połowę. Nożycami szpalerowymi. Też mi już właziły na wszystko. Nie zapowiadało się że z pipków takie olbrzymy wyrosną.
April 13:55, 05 lip 2023

TAR napisał(a)

mam to samo, niby te moje suchelce stoja "u lekarza" to nie wiążę z nimi nadzei
niestey mialam na moich sosnach Rndello ten sam problem, mrowki i mszyce, te biale ledwo widoczne (nie byl to welnowiec), wżarły wszystko, nawet pryskanie nic nie dalo. Z kolei na kosodrzewinach mialam welnowce i z tymi w ciagu 2 dni rozprawily sie osy, mimo ze paskudy to jednak pożyteczne. Obylo sie bez opryskow.
Jeśli z kolei nie jest to wina robali, to musiala byc przesuszona i taka odratowac trudno, ze 2 lata najmarniej.

Zarastajace ściezki piekne, dzicz sie robi. Rising Sun bardzo ładnie wpasowany w reszte. Dzwonki w kazdym wydaniu sa zarąbiste. I to bedzie moj pierwszy zakup w nowym sezonie

Nie wiem o co chodzi ale w lesie sosnowym padły mi już niemal wszystkie kupowane sosenki. Te duże, zastane też stopniowo wypadają ale bez paniki. Za to wszystkie "nówki" już wyleciały. Za sucho? za ciemno? za fikuśne? Świerki też ledwo zipią. Postawiłam więc na cisy. Dopiero jednego straciłam. A mam ich pewnie już ze 200 egzemplarzy Kiedyś muszę policzyć.
Dzwonki też lubię
April 13:57, 05 lip 2023

malgol napisał(a)

Nie wiem co im u mnie nie pasuje,ze takie jakieś ...niewyględne rosną ,ale w górę a jakoś nie bardzo się zagęszczają. Scięłam wiosną od góry ,ale szału nie ma z gęstością
Co robisz ,że masz takie piękne te IH

No nic nie robię, dopiero raz przycięłam Widocznie dobre sadzonki się trafiły bo nie wiem co więcej. Fakt że na start potraktowałam po królewsku niemal jakbym róże sadziła
April 14:04, 05 lip 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten rdest zmienny to prawdziwy potwór. Twój ogród to dla niego idealna miejscówka. Zachwyca mnie u Ciebie wszystko, ale najbardziej taras spowity roślinami. Niesamowicie klimatycznie to wygląda.

Dziękuję Haniu. Rdest zmienny to teraz bardzo strukturalna roślina, ma ponad dwa metry wysokości i tyleż szerokości. Dobrze wygląda na dużych powierzchniach. Chciałam żeby taki akcent tworzyły białe sadźce ale nie spełniły nadziei. A pomysł inspirowany Maximapark w Vinderhof, zaprojektowanym przez mojego ulubionego mistrza Pieta Oudolfa. Taka namiastka
TAR 14:25, 05 lip 2023

moje IH tez maluszki byly w doniczkach P11 a teraz ładne krzaczki, sadzone miesiac temu.

Z sosnami mnie zaskakujesz, to dziwne. Z różnych źrodel kupowane? A sadzce jednak wola bagienko i mokrosci duzo moze dlatego niewyględne
Makao 14:49, 05 lip 2023

Ja kiedyś sobie też chwasty próbowałam opalić. Niestety to pali tylko z wierzchu a korzeń zostaje więc wyrosło na nowo.
sylwia_slomc... 14:58, 05 lip 2023

Ale miałaś wyjazdowo Ale teraz taki czas, ze każdy łapie okazję do odwiedzin ciekawych ogrodów i miejsc. Też się staram łapać
Roocika 15:11, 05 lip 2023

Matko i córko jak Ty masz cudownie.
Nie wiem co zacytować.
Rdest fajny jest, muszę poczytać o nim.

Ten palnik jest bardzo słaby. Kupiliśmy ale chwasty musza być malutkie. No mój mąż nie miał do tego cierpliwości. U nas też w podjeździe chwasty szaleją. Trochę je skrobię skorobakiem do betonu. Ale za to dobry do rozpalania ogniska