Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

sylwia_slomc... 16:56, 03 wrz 2023

Kokesz napisał(a)
Sąsiad podkrzesał między naszymi ogródkami lilaki na ok 2 metry i teraz widać cały bajzel u niego bo nic tam nie robi, tylko chwasty rosną do pasa tłumaczył się, że chciał moim roślinom wpuścić więcej światła...gdzie ja mam rośliny posadzone typowo do cienia.
Myślałam, że wyjdę z siebie jak to zobaczyłam. Muszę to jakoś zasłonić i żeby się do mnie chwasty nie siały. Od jego strony jest słońce od 12 do ok 17.

Oj zrobił Ci taka robotę jak u na dwa lata temu sąsiadki córka, podgoliła z naszej strony tuje żeby się nie pchały odsłaniając nam obraz suchelców tujowych.
Makao 17:14, 03 wrz 2023

Kokesz napisał(a)
Sąsiad podkrzesał między naszymi ogródkami lilaki na ok 2 metry i teraz widać cały bajzel u niego bo nic tam nie robi, tylko chwasty rosną do pasa tłumaczył się, że chciał moim roślinom wpuścić więcej światła...gdzie ja mam rośliny posadzone typowo do cienia.
Myślałam, że wyjdę z siebie jak to zobaczyłam. Muszę to jakoś zasłonić i żeby się do mnie chwasty nie siały. Od jego strony jest słońce od 12 do ok 17.

Oni tak robią żeby Ci na podwórko patrzeć. Zawsze tak robią. Moi znajomi też to teraz mają. Żeby się zasłonić postanowili kupić duże cisy Hicksi kopane z gruntu jesienią. Nie ma wyjścia bo to musi dobrze rosnąć w cieniu i w słońcu.
Kokesz 21:19, 03 wrz 2023

Makao napisał(a)

Oni tak robią żeby Ci na podwórko patrzeć. Zawsze tak robią. Moi znajomi też to teraz mają. Żeby się zasłonić postanowili kupić duże cisy Hicksi kopane z gruntu jesienią. Nie ma wyjścia bo to musi dobrze rosnąć w cieniu i w słońcu.

U mnie akurat patrzą z góry z bloku z dołu nie ma kto patrzeć, po prostu bezmyślność i tyle.
Podsadziłam dziś tę lilaki tym co miałam ale to raczej niższe rośliny. Może jesienią przesunę bliżej krzewy.
Tak mnie to wkurzało, że musiałam dziś coś podziałać

Magara 23:30, 03 wrz 2023

Kokesz napisał(a)

Czytam że potrzebuje dużo słońca ale u Joli chyba bardziej półcień...potrzebuję czegoś wyższego do półcienia albo świetlistego cienia. Da rade?

Mam brachy od Joli. Podzielona na maksa. Tam gdzie ma cień nie kwitnie wcale, tam gdzie trochę słońca - pokazuje kwiatostany. Kawałek dałam sąsiadce - wsadziła na patelni, po uprzednim podzieleniu na jeszcze więcej kawałków No i u niej kwitnie, ale wysokość ma max 80 cm.
Tyle moich obserwacji
anpi 23:35, 03 wrz 2023

Agatorek napisał(a)

Niesamowity ten Twój las Aprilku, oczywiście nic odkrywczego nie powiedziałam, bo zdjęcia dziewczyn to potwierdzają i opinie naoczne również Ogrom włożonej pracy, serca i zdolności kompozycyjnych procentuje! Jest pięknie!!!
Monia81 22:08, 14 wrz 2023

Jolu ależ miło Was było spotkać dziękujemy za wspólny spacer po Daglezji, jakże inaczej się spaceruje w tak doborowym towarzystwie buziaki dla Was i Kwartecika
TAR 08:53, 15 wrz 2023

Kokesz napisał(a)

U mnie akurat patrzą z góry z bloku z dołu nie ma kto patrzeć, po prostu bezmyślność i tyle.
Podsadziłam dziś tę lilaki tym co miałam ale to raczej niższe rośliny. Może jesienią przesunę bliżej krzewy.
Tak mnie to wkurzało, że musiałam dziś coś podziałać

Rozumiem bol, tez sadze cisy ale nim urosna dostatecznie zalozylam ocieniajaca mate w kolorze grafitowym, trudno. Przemecze sie 2-3 lata az cisy w miare podrosna. Dla mnie ta szmata tez jest jakims pomyslem, bo przynajmniej nie widze spacerowiczow i bajzlu u sasiadki. No i dla moich psow bezpieczniej. Ostatnio sasiadka wypuscila "wsciekłą" pomeranianke miniature ale mocno zajadla i psy sie pokąsały przez ogrodzenie. Moje byly u siebie. A poniewaz ona jest zwyczajnie durna i złośliwa to mezaty zalozyl szmate i sadzimy tam cisy.
April 08:15, 20 wrz 2023

Hejka, widzę że się całkiem dobrze bawicie, nawet bez mojej obecności To dobrze bo mi jakoś nie po drodze ostatnio z ogrodem.
Co do Brachytrichy to jest trawa na wszystkie stanowiska, świetna. Zależnie czy ma więcej światła, kwitnie wcześniej, czy półcień, zakwita teraz, sprawdzi się wszędzie. I lubi dzielenie, choć nie jest to konieczne. Najlepiej dzielić wczesną wiosną lub nawet teraz, jak nie ma upałów. Lepiej to znosi niż późną wiosną, jak ma już sporo liści, bo trzeba je wtedy przyciąć.

Dawno nic nie wrzucałam, a jakoś trzeba zakończyć sezon.
Zatem trochę mojego wysuszonego bałaganu

Grujecznik Amazin Grace zaczyna się przebarwiać

Nowy nabytek klon palmowy w typie Sangokaku

Łapiemy popołudniowe słoneczko

Dereń ivory Halo przed podlewaniem. Widać jakie smętne liście

April 08:23, 20 wrz 2023

Uwielbiam dalie w różnych fazach rozkwitu

Lubię jak dalie są miejscowo pododawane między innymi roślinami
April 08:25, 20 wrz 2023

Purple Gemm