Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

April 17:23, 13 mar 2021

Agatorek napisał(a)

Podpisuję się pod tym

Twój ogród, Aprilku, doskonale wtapia się w leśny klimat Twojej działki. Wszystko wygląda bardzo naturalnie .

Brakuje tylko jakiejś sarenki wyglądającej zza krzaka .

Sarenki są ale dalej, na łąkach. Do mnie nie podchodzą. Za to mam inne atrakcje. Bardzo blisko podchodzą dziki, a zające brykają przez działkę.
Dziś takiego futrzaka uratowaliśmy przed wścibskimi kotami. Chyba mają norkę pod moimi thujami.

TAR 17:25, 13 mar 2021

April napisał(a)

Ja już szaleję w ogrodzie. U mnie ziemia nie jest zmarznięta. Dziś poszalałam, w przygotowane wcześniej dołki posadziłam grujecznika, brzozę, przesadziłam klona Jordan i drugiego NN oraz dwa cisy. Jestem zmęczona i szczęśliwa

zazdroszcze, u nas niby slonce caly dzien ale wialo przeokropnie a ja cos podziebiona jestem, nie chcialo mi sie nic robic a w lezakowni jeszcze sniegu troche. a musze tam wlezc w koncu by obczyscic tam gdzie zawilce. w oczku jeszcze lod
Wiolka5_7 17:26, 13 mar 2021

Ale słodki ten futrzak
Ja też już sadzę,przesadzam w ogrodzie,u mnie też ziemia nie zmarznięta
April 17:28, 13 mar 2021

malgol napisał(a)

Ja tej zimy wycięłam 2 sosny.Z bólem serca ,ale z drugiej strony liczę na odrobine więcej światła w ogrodzie. Sosny poszły pod topór bo jedna rosła zbyt blisko granicy i rozsadzała ogrodzenie a drugą wiatr złamał w połowie i fatalnie wyglądała. Jestem rozgrzeszona ?
Żeby tylko tak na trawnik igłami nie sypały to bym je kochała miłością nieograniczonąA tak ...ograniczoną

No właśnie, te igły. Też mnie wkurzają.
Ja mogłabym pewnie jeszcze ze 20 sosen wyciąć i tak nie byłoby widać że jest mniej. Inna sprawa że 3 mam suche i powinnam wezwać ekipę ale chyba dopiero jesienią to zrobię.
W zamian za wycinane, chore, sadzę ogromne ilości innych. Teraz stawiam głównie na liściaste.
Zdecydowałaś się już co do traw jakie posadzisz? Ryzykujesz z All Gold?
antracyt 17:33, 13 mar 2021

Co z maluchem zrobicie?
TAR 17:42, 13 mar 2021

ojejku z maluchem troche niedobrze, na stronach poswieconych dzikim zwierzetom prosza by nie ruszac maluchow saren, zajaczkow czy jezy.
Agatorek 17:43, 13 mar 2021

Maluch przesłodki

Odnośnie wycinki drzew i wzywania „ekipy”, to przypilnuj ich, jak będą to robić. Moi rodzice mają działkę zaraz przy lesie i też wzywali ekipę do usunięcia suchych sosen „rosnących” przy ogrodzeniu. Niestety kilka gałęzi spadło na to ogrodzenie i trochę je uszkodziło. Oczywiście leśnictwo wypłaciło „odszkodowanie”, ale wiadomo, co się człowiek nadenerwuje, to jego.
April 17:50, 13 mar 2021

TAR napisał(a)
w moim ogrodzie akurat igly od lasu sypia sie na rabate jalową z beznadziejna ziemia. moze to i dobrze, podsypie tam lepszej ziemi, wymieszam dodam kompostu, przekopie z trawa. moze zrobi sie lepsza gleba i roslinnosc tam troche bujnie.

Jest szansa, że jak ulepszysz, to mniej wymagające rośliny sobie poradzą. Przecież tak właśnie wygląda cały mój ogród
April 17:52, 13 mar 2021

anabuko1 napisał(a)

Oj u mnie też pogoda pogoda dziwna.
Pokazała się wiosną na trochę. A ostatnie dni jakby do zimy się zbliżają . Wczoraj to ostro kurzyło śniegiem. Dobrze,że nie zostało.
Ale ogólnie pogoda do prac w ogrodzie jeszcze nie zachęca.
Te Czasoumilacze bardzo miłe i ładne, energetyczne.
Hortensję ,hosty same piękne roślinki.
Swiecznica piękna. Mam ją dopiero w planach.

Świecznicę polecam, pięknie się prezentuje w ogrodzie. Lubi wilgoć. To chyba najczęściej podlewana przez nas roślina.
Co do pogody, to niestety cały marzec taki ma być. No może ciut cieplej ale niewiele. Ale wg mnie to dobra pogoda dla cięższych prac Mi nie przeszkadza.
April 17:57, 13 mar 2021

Brzozowadziewczyna napisał(a)
Cześć! Nowa rabata cienista miodzio. Piękną tą świecznicę masz!
Mi baaardzo podoba się miejsce, które wybrałaś na misę, będzie do czego podchodzić, no i ta ławeczka Ewentualnie krzesełko Ja mam misę daleko, krzesełka obok misy i powiem Ci, super spojrzeć na dom i ogród z zupełnie innej perspektywy. Tak, że super kombinujesz, moim zdaniem.
odnośnie mis mam jedno ale - u mnie latem lęgły się w niej na potęgę komary. Musiałam wylać całą wodę, jak zobaczyłam tę masę larw. Zimą poczytałam, że są jakieś biologiczne środki, które zatrzymują rozwój tych larw, więc temat do przemyślenia na ten rok, bo w zeszłym byłam lekko rozczarowana.

Świecznica wyjątkowo wysoka. Świetna jest, polecam.
Misę dziś mi chłopcy przenieśli. Ale zdjęć nie zrobiłam bo się zachmurzyło i zaczęło padać. Może jutro się uda. Teraz muszę przygotować pod nią utwardzenie, żeby mi nie osiadała. Ale utwierdziłam się w przekonaniu że miejscówka świetna
Co do komarów to też o tym myślałam. Muszę poczytać o tych środkach biologicznych. Nie może być nic trującego dla ptaków i psa, bo jestem pewna że mój psiur zaraz potraktuje tą misę jako własne poidełko
Jak coś znajdziesz to daj znać.