Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 08:26, 22 kwi 2025

Kasya napisał(a)

Tez czekam na lilaki !

No właśnie nie trzeba długo czekać, bo już zaczęły
Judith 08:29, 22 kwi 2025

Basieksp napisał(a)
Śliczny ten migdalek, pachnie? same kwiaty ma podobne do wiśni, u mnie akurat taka kwitnie, ale nie pachnie, a szkoda bo ma dużo kwiatów

Nie pachnie. A w każdym razie ja nie czuję .
Kwiaty faktycznie bardzo podobne do wiśni, kształt chyba identyczny, wiśnia ma jedynie kolor bardziej intensywny?
Judith 08:30, 22 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Mój migdałek chyba powoli kończy żywot. Niestety, bo go lubię. Korona mu się baaaardzo przerzedziła mimo corocznego cięcia po kwitnieniu. W sumie gałązki wyrastają tylko z jednej strony. Twój jest śliczny!

Ten mój to jest krzak. I on kwitnie niezawodnie, po kwitnieniu pięknie się rozrasta, tnę go dwa razy w sezonie. Natomiast migdałek na patyku, który mam, rośnie i kwitnie mizernie.
Judith 08:32, 22 kwi 2025

ajka napisał(a)

Mam wrażenie, że moje amonogawy jakoś bardziej różowe. Możliwe to?

Chyba tak, ja Amanogawe kojarzyłam zawsze jako różową
Judith 08:34, 22 kwi 2025

Kasya napisał(a)

To zalezy w jakiej fazie i od warunkow
Moja z tylu wydaje sie bielutka
A na froncie bardziej różowa

Wydaje mi się, że ona różowiej z czasem. Ale może to tylko moje projekcje .
Judith 08:35, 22 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Zaczynam nie nadążać za tym błyskawicznym tempem wegetacji, Temperatura szaleje, a wraz z nią rośliny. Wczoraj było, dzisiaj nie ma. Wczoraj nie było, a dzisiaj jest. Trzeba chwytać za aparat i uwieczniać, bo wszystko zmienia się w mgnieniu oka.
Te światłocienie robią piękną robotę w ogrodzie. Wnoszą elementy magii i to jest cudne.

To prawda. W mgnieniu oka coś się pojawia i znika. Świdośliwą nie zdążyłam się nacieszyć - chyba że 2 dni miała kwiaty…
April 08:52, 22 kwi 2025

Ależ wszystko wystrzeliło zielonością. Trudno nadążyć za kwitnieniami i pojawiają się kolejne. Amanogawę masz śliczną. Mi też trudno swojej zrobić dobre zdjęcia. Pewnie z powodu miejscówki.
Świdośliwy i magnolia kwitły u mnie trzy dni. Pissardii tydzień. Nie nadążam robić zdjęć.
Amanogawa wczoraj zaczęła. Ona w pączkach jest różowa, potem bieleje. Rododendrony też zaczynają.
Normalnie wyścig trwa
TAR 08:54, 22 kwi 2025

Ja ciesze sie nieco dłużej kwitnieniem, u nas o wiele chlodniej wiec i kwiaty dłuzej, a pszczoły maja kiedy skorzystac.
Judith 13:46, 23 kwi 2025

April napisał(a)
Ależ wszystko wystrzeliło zielonością. Trudno nadążyć za kwitnieniami i pojawiają się kolejne. Amanogawę masz śliczną. Mi też trudno swojej zrobić dobre zdjęcia. Pewnie z powodu miejscówki.
Świdośliwy i magnolia kwitły u mnie trzy dni. Pissardii tydzień. Nie nadążam robić zdjęć.
Amanogawa wczoraj zaczęła. Ona w pączkach jest różowa, potem bieleje. Rododendrony też zaczynają.
Normalnie wyścig trwa

To prawda: na wyścigi trza chłonąć kolejne nowości w ogrodzie, bo zanim zauważysz - znikają .
W temacie Amanogawy mam świeżutkie obserwacje - z czasem różowieje. Zaraz wrzucę fotkę.
Judith 13:47, 23 kwi 2025

TAR napisał(a)
Ja ciesze sie nieco dłużej kwitnieniem, u nas o wiele chlodniej wiec i kwiaty dłuzej, a pszczoły maja kiedy skorzystac.

Ja sie wlasnie zastanawiam czy pszczoły zdążyły zrobić swoją robotę na śliwce węgierce .