Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 20:22, 21 lip 2026

LIDKA napisał(a)
Co do rabaty pod dębami
Masz tam wszystko w liniach prostych . Zrób jedną dużą rabatę albo w prostokąt albo kolista . No sama popatrz . I możesz Al pobawić . Mi wizualizacje bardzo pomogły ze ścieżką .

Jak wspominałam - nie będzie tu jednej dużej rabaty.
Judith 20:30, 21 lip 2026

Marcin, moja rozkminka dotyczyła wyłącznie małej rabaty (tej z dąbrówkami). Duże koło zostaje bez zmian.
Nie zmienia to jednak faktu, że Twoje propozycje są fajne, szczególnie ta druga .
Problemy są dwa - nie widać tego na zdjęciach, ale to jest ogromna powierzchnia, a ogromną rabatę mam tu już z lewej strony nowej ścieżki. Za dużo tego dobra by tu było, a tego nie chcę. Chcę ścieżki, zakamarki, niejednolitą nawierzchnię. Drugi - z uwagi na wielką powierzchnię tej rabaty konieczne byłoby - zważywszy po powyższe moje „chcę” - zagospodarowanie jej tak, by były na niej ścieżki. Nie grałoby to z resztą tej części ogrodu i byłoby bezsensowne w sytuacji, gdy już mam ścieżki z trawy, która tu dość przyzwoicie rośnie.
Tutaj rabata z drugiej strony ścieżki - kwadratowa oddzielona od tej przy altanie z chodnikiem z pojedynczych płyt chodnikowych:

Judith 20:35, 21 lip 2026

I jeszcze okolice nowej ścieżki - no podoba mi się
Judith 20:37, 21 lip 2026

Kilka kwiatków po deszczu:

Judith 20:47, 21 lip 2026

Rozkminka dotycząca włączenia suchych placków do łezki zakończona (no, chyba że wymyślę coś innego ).
Kombinowałam i ze sznurkiem, i z wężem. Wolałam miękkie linie, ale jednak nie grało.
I jest nieco symetrii oraz nieco asymetrii (nie wiem czy widać biały sznurek???).

Zamysł był taki, by powtórzyć łezkę po drugiej stronie dębu - stoi tam tawuła. A reszta rabaty przykryje łysy placek i tu już nie ma symetrii . I tam chyba będzie róża Heidetraum .
Niezbyt to jasno wszystko brzmi, ale coś czuję, że po weekendzie będę mogła pokazać gotowy produkt .

Rojodziejowa 21:08, 21 lip 2026

Ścieżki podobają mi się niezmienne bardzo. Z łezką sobie widzę wykombinowałaś. Nitki się bardziej domyślam niż widzę

Co do wywoływania deszczu, to właśnie przed chwilą mój mąż sprawdzał na prognozie, czy był jakiś deszcz zapowiadany, bo takowy się właśnie pojawił. Ostatnio mnie zauroczył utwór, który jest muzyczną adaptacją tradycyjnej afrykańskiej litanii wzywającej deszcz Dziś zastał mnie zahipnotyzowaną przed telewizorem i słuchającą na cały dom tego utworu. Połączył fakty
mrokasia 21:20, 21 lip 2026

Judith napisał(a)

Co ja paczę? Jakoś gęsto tutaj .
Judith 22:21, 21 lip 2026

Rojodziejowa napisał(a)
Ścieżki podobają mi się niezmienne bardzo. Z łezką sobie widzę wykombinowałaś. Nitki się bardziej domyślam niż widzę

Co do wywoływania deszczu, to właśnie przed chwilą mój mąż sprawdzał na prognozie, czy był jakiś deszcz zapowiadany, bo takowy się właśnie pojawił. Ostatnio mnie zauroczył utwór, który jest muzyczną adaptacją tradycyjnej afrykańskiej litanii wzywającej deszcz Dziś zastał mnie zahipnotyzowaną przed telewizorem i słuchającą na cały dom tego utworu. Połączył fakty

Asia, dziękuję
W temacie deszczu - no jak prognozy nie działają, to się uciekamy do magii .
Judith 22:21, 21 lip 2026

mrokasia napisał(a)

Co ja paczę? Jakoś gęsto tutaj .

Się doczekałam .
LIDKA 22:27, 21 lip 2026

Sznurek słabo widzę zatem czekam baxefekt po weekendzie.

Rabata koło domku jest duża i gęsta i piękna.