Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 08:25, 23 lip 2026

LIDKA napisał(a)
Też jestem ciekawa efektu końcowego

A ja jak jestem ciekawa!
Judith 08:26, 23 lip 2026

Marcin89 napisał(a)
A ja wiem co bym zrobił, bo aż mi oczy same rysują kreski No ale nie mogę już ingerować. Grzecznie czekam

Ingerować nie, ale proponować - zawsze chętnie przyjmę. No, chyba, że to znów będzie o zrobieniu jednej dużej rabaty - to już podziękuję .
Pokaż, co wykminiłeś .
Judith 08:27, 23 lip 2026

Magara napisał(a)
Usiłuję ogarnąć Twoje rozkminki, ale mi nie wychodzi
Doczytałam, że nie chcesz tam jednej dużej rabaty ale mi umknęły powody tej decyzji, a ciekawam bardzo

Na zdjęciach wszystko wygląda ciut inaczej niż w realu, ale ja tego kółka z kwadratem jakoś nie przyswajam
Za to prostokątna rabatę z dębami tam widzę, tym bardziej, że Ty raczej masz większość linii prostych Albo rabata typu kwadrat nałożony na kwadrat czy wpisany w kwadrat czy jakoś tak
No ale - j/w

Ostatnio o powodach pisałam na poprzedniej stronie we wpisie do Marcina .
A za moimi kolejnymi koncepcjami juz nawet ja sama nie nadążam .
Judith 08:59, 23 lip 2026

antracyt napisał(a)
Judith, czy ten sznurek to będzie nowa ścieżka? Jeżeli tak, to może lepiej to będzie wyglądało jak zaokrąglisz ostry "dzióbek" łezki dopasowując go do koła które masz obok? Nie wiem skąd ten łezkowu kształt się wziął - pewnie początek miał uzasadniony.

Jeżeli sznurek to nie nowa ścieżka, to może najprościej byłoby zrobić fragment koła poczepiony do istniejącej ścieżki?

Sznurek to krawędź ścieżki, która za chwilę powstanie prostopadle do istniejącej.

Rabata łezkowa (obecnie koszmarna) - rys historyczny:
Jak pisałam - nie chciałam tu rabaty i zdarcie darni również nie służyło stworzeniu tu rabaty, a jedynie usunięciu dziadostwa trawnikowego. Początkowo było to jedynie kółko przy dębie pozbawione darni. (dygresja: dęby są 3 i duża rabata kolista przy dwóch pozostałych była zaplanowana i chciana).

Ale w związku z tworzoną tu ścieżką (tą, która już jest), pomiędzy krawędzią koła a ścieżką był niezmiernie wąski fragment trawnika - oczywistość między okręgiem a styczną. Stąd pomysł na modyfikację kółka w łezkę.

Apetyt rośnie w miarę jedzenia i zapragnęłam pozbyć się całego łysego (bez)trawiastego placka. Stąd rozkminki i obecny koszmar .

Ergo - zaproponowany przez Ciebie kształt półkola jest bardzo fajny i bardzo by tu pasował, gdyby nie fakt, że nie przykrywa w całości pustych placów, co jest celem nie tyle nawet nadrzędnym, co jedynym.
Judith 09:03, 23 lip 2026

A oto najnowsza koncepcja urodzona dziś z samego rana przy spożywaniu śniadania z jednoczesnym spoglądaniem na dęby:
wywalenie z ziemi całego dziwnego szarego piachu, na którym nie rosła trawa, wymiana ziemi, posianie trawy i powrót do łezki. O!
I to jest moja aktualna i bardzo możliwe, że ostateczna koncepcja.

EDIT: AI mówi, że ten szary piasek to piasek ilasty lub gliniasty. Jego cechy zgadzają się z tym, co tu mam: gdy sucho - zbite na kamień, gdy mokro - miękki piasek.
mrokasia 09:08, 23 lip 2026

To skoro ma być sianie trawy na nowo to byłabym za propozycją Zuzy - półkole.
Judith 09:10, 23 lip 2026

Kasia... No ale przeca piszę, że ja tu rabaty nie chciałam, jest tylko to co niezbędne, a łezka mi się podobała