Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

MartaCho 11:20, 19 sie 2026

Piękny trawnik to jednak fajna sprawa, choć też już nawet nie dążę do takiego- trawnik to rabata najtrudniejsza do utrzymania i pielęgnacji w całym ogrodzie. Byliśmy w weekend u Danusi w Przypkach i pierwsze co zrobiliśmy, to zdjęliśmy buty- po takiej trawce jak tam z uziemienia trzeba skorzystać. Polecam
basia3012 11:49, 19 sie 2026

Judith napisał(a)

Witaj Basiu
Hortensje drzewiaste/krzewiaste nie tylko mogą być do cienia, ale wręcz nie mogą być w pełnym słońcu .

Oto moje doświadczenia z hortensjami Annabelle (widać je w głębi pierwszego zdjęcia powyżej):
Mam białe Annabelle strong i zwykłe. Pierwsza obserwacja - polecam wyłącznie strong, bo mają silniejsze pędy i nawet, gdy zmokną kwiaty, to nie kładą się na ziemi tak jak czynią to zwykłe. A zwykłe jak się raz położą, to już tak będą leżeć . Dodatkowo strong mają większe kwiaty.

Moje Anabelki rosną w miejscu, w którym mają nieco słońca od wschodu, potem pełen cień, a wieczorem cień rozproszony. W tych warunkach rosną świetnie (czasem to przedpołudniowe słońce jest dla nich nieco zbyt mocne, jednak po lekkim omdleniu ładnie się wieczorem podnoszą), pomimo, że blisko sosen i w piaszczystej ziemi.
Mam tez Pink Annabelle i jest ci ona przepiękna . Mam ją drugi sezon. Nie jest to niestety wersja strong, zatem leży od pierwszego deszczu . Dodatkowo - mam wrażenie (tylko wrażenie, bo nie mam porównania z innymi miejscówkami), że różowa potrzebuje nieco więcej słońca, a moja ma go mniej niż białe. Nie kwitnie tu oszałamiająco, ale i tak ją lubię, bo ma przepiękne kwiaty.

Dziękuję za uznanie dla rabat pod drzewami .
Jeśli Twoje pytanie dotyczy najnowszych rabat pod dębami, to posadziłam tam głównie pęcherznice małych odmian, tawuły Tor Gold i seslerie, a na drugiej - pod jednym dębem - dabrówkę rozłogową i tawuły Tor Gold.

Bardzo Ci dziękuję za takie obszerne informacje. Zdecyduję się więc na Pink Anabelle. W cieniu trochę koloru bym chciała. Czy będą kwitły? Zobaczymy. Najwyżej do donic posadzę i dam trochę słońca.
Jeszcze raz dzięki.
Ciekawa jestem tych tawuł Tor Gold. Zaraz poczytam o nich.