Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 20:59, 20 lut 2012

Musisz uważc żeby nie były za blisko bo ogień je przypali.
monteverde 21:38, 20 lut 2012

Bogdzia napisał(a)
Sylllwia miło ze do mnie zajrzałaś.

Dla Ciebie i innych którzy maja rh w słońcu, informacja. Jesli beda słoneczne dni a ziemia jeszcze nie rozmarznie to przykryjcie rh od poludniowej strony, na czas ostrego słońca bo najgrozniejsza będzie teraz susza fizjologiczna. To bardzo wazne. Niektóre odmiany nie potrzebują ale trudno mi wymieniac wiec profilaktycznie przykryjcie , wystarczy tylko na czas ostrego słońca.

a kiedy w ogóle je odkrywać, bo mam pookrywane?
Bogdzia 21:49, 20 lut 2012

Aniu jak ziemia rozmarznie . Tylko odkrywaj w pochmurny dzień, moze stopniowo. Już mozna te które nie sa wystawione na słońce. Teraz trzeba pilnowac tylko tych wystawionych w stronę słońca i własciwie tylko gdy jest słońce.
sylllwia 22:16, 20 lut 2012

Bogdzia napisał(a)
Sylllwia miło ze do mnie zajrzałaś.

Dla Ciebie i innych którzy maja rh w słońcu, informacja. Jesli beda słoneczne dni a ziemia jeszcze nie rozmarznie to przykryjcie rh od poludniowej strony, na czas ostrego słońca bo najgrozniejsza będzie teraz susza fizjologiczna. To bardzo wazne. Niektóre odmiany nie potrzebują ale trudno mi wymieniac wiec profilaktycznie przykryjcie , wystarczy tylko na czas ostrego słońca.

Dzięki Bogdziu za cenną radę.
Mala_Mi 22:27, 20 lut 2012

Bogdzia napisał(a)
Musisz uważc żeby nie były za blisko bo ogień je przypali.

Posadzę kilka metrów od ogniska
Z rh było ciężko, a z różami przewalone .... tam to dopiero kociokwik.....
Syla 22:32, 20 lut 2012

Dzięki za informację pozdrawiam
AgnieszkaBK 22:39, 20 lut 2012

Bogdziu, nie mogę sie jeszcze do końca pozbierać ale jak tylko mogę to do Ciebie zaglądam..... a tu ciągle coś się dzieję...... uśmiałam się niesamowicie z waszych planów na zdobycie piwonii i leczenia elektrowstrząsami....... jesteście niesamowite
Madzenka 22:47, 20 lut 2012

Bogdzia napisał(a)

To dziewczyny nie kradnijcie tylko przyjeżdzajcie do mnie, będę dokładnie takie biało-różowe i bordowe przesadzać to może jedno kłącze mi się zawieruszy. Bogdziu a czy wiesz kiedy je najlepiej przesadzać, chciałabym wczesną wiosną wysadzić je na docelowe miejsce ale pewnie by mi nie zakwitły więc chyba, lepiej poczekać i latem, ale wówczas mi żal pięknych liści, które ślicznie się wybarwiają jesienią. Co robić?

Prawidłowo to jest w sierpniu ( mówimy o peoniach) ale ja przesadzam równiez na wiosne jak potrzebuję ale Ty nie potrzebujesz więc poczekaj do sierpnia. Jedno kłącze bardzo łatwo przesłac priorytetem w bąbelkowej kopercie (jesli będziesz mogła i chciała).

Bogdziu zatem przesadzę dopiero w sierpniu, chociaż będzie mi żal tych pieknych jesiennych liści. Jesli mnie skleroza nie dopadnie to wyslę kłącze.
RH zatem okryję, jeden rośnie w pełnym słońcu, drugi na wystawie zachodniej, aktulanie słońce późno do niego dociera.
Bogdzia 22:59, 20 lut 2012

Aniu, dwie Sylwie , Agnieszko i Marzenko.Trochę mnie nie było ale widzę że o mnie nie zapominacie i bardzo mnie to cieszy. Co do rh to chyba wszystko wiadomo. Moze tylko jeszcze raz podkreśle że chodzi o osłoniecie (nie opatulenie) od strony słońca.Jak ziemia rozmarznie okrycie nie bedzie potrzebne.
Agnieszko to dobrze jak się uśmiałaś bo śmiech to zdrowie a ono jest Ci teraz potrzebne.
Aniu widziałam Twoja rozpiske odnosnie róż--Imponująca, wszystkie piękne własnie sprawdzałam jak mnie nie było.
Marzenko, nie psuj sobie kompozycji, już my z Ania gdzieś wynajdziemy te peonie.
Mala_Mi 23:05, 20 lut 2012

Przyznajęsię , że zakupiłam kilka piwoniii co miały być ciemne.... tylko malutkie , musze poczekać....
Kolekcja róz już po konsultacjach z fachowcami skórczyła sie do kilku gatunków.... i dobrze,mniejsza pstrokacizna..tego było mi potrzeba....nie ma to jak głos fachowców Uparta jestem, ale słucham mądrzejszych od siebie