Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

wanda7 17:47, 24 lut 2012

Bogusiu, ja też zamawiałam i zamawiam w necie, ale z góry wiem, że wielkość sadzonek będzie mieć wiele do życzenia, a więc nie mam rozczarowań. No ale moje hosty w tej chwili już są wielkie, a więc nie ma co się przejmować, urosną. Najgorzej miałam kiedyś z orlikami. Po prostu ich musiałam dosłownie szukać w ziemi w tych doniczkach, które przysłali. Myslałam, na początku, że same doniczki z ziemią dostałam..
Bogusia, ja do ciebei z pytaniem fachowym. Chce wiosną przesadzić jeden Rh. PIsałaś kiedyś, że trzeba do dołka wrzucić pół wora torfu kwaśnego. No i pytam: czy posadzić krzak w samym torfie, czy wcześniej ten torf przemieszać trochę z ziemią rodzimą?
Bogdzia 17:48, 24 lut 2012

Syla napisał(a)
Dziękuję za odwiedzinki w moim ogródku .... pozdrawiam miłego wieczorku

agniecha973 17:51, 24 lut 2012

Bogdzia napisał(a)
Dzis dostałam piewszą paczke z roślinami które zamówiłam. Zależalo mi na cynobrówkach(kroksomiach inaczej) a żeby nie tylko je zamawiac zamówiłam tez cztery hosty. Niewiele zamawiałam dotad wysyłkowo ale te hosty ......no nie wiem oni je chyba z nasion wysiewają bo jak daję czy dostaje od kogos sadzonkę to nawet gdybym najbardziej podzieliła i jeszcze wybrała najmniejszą sadzonke to i tak by była olbrzymem przy tym co mi przysłali. No nie zależało mi na nich bardzo to i się nie denerwuję. Wsadziłam w doniczki niech już rosna bo musza bardzo sie starac żeby dało sie je zobaczyc.

Napiszcie dziewczyny gdzie kupujecie, żeby każdy miał możliwość zdecydowania czy taki towar chce kupić.
Bogdzia 17:51, 24 lut 2012

wanda7 napisał(a)
Bogusiu, ja też zamawiałam i zamawiam w necie, ale z góry wiem, że wielkość sadzonek będzie mieć wiele do życzenia, a więc nie mam rozczarowań. No ale moje hosty w tej chwili już są wielkie, a więc nie ma co się przejmować, urosną. Najgorzej miałam kiedyś z orlikami. Po prostu ich musiałam dosłownie szukać w ziemi w tych doniczkach, które przysłali. Myslałam, na początku, że same doniczki z ziemią dostałam..
Bogusia, ja do ciebei z pytaniem fachowym. Chce wiosną przesadzić jeden Rh. PIsałaś kiedyś, że trzeba do dołka wrzucić pół wora torfu kwaśnego. No i pytam: czy posadzić krzak w samym torfie, czy wcześniej ten torf przemieszać trochę z ziemią rodzimą?

Nie absolutnie nie do samego torfu. Trzeba go przemieszac z ziemią jak to nazwałaś pieknie -rodzimą. Wlej jeszcze wody do dołka żeby miał wilgoc i po wierzchu podlej ale to jest oczywiste.
Bogdzia 17:59, 24 lut 2012

wanda7 18:08, 24 lut 2012

Dzięki. Ja też kupowałam u BK, ale cebulki i byłam zadowolona.
agniecha973 18:09, 24 lut 2012

Dzięki. Teraz wiadomo, że warto, ale cebulki.
Bogdzia 18:12, 24 lut 2012

wanda7 napisał(a)
Dzięki. Ja też kupowałam u BK, ale cebulki i byłam zadowolona.

Na cebulki absolutnie nie narzekam, są w porządku jak najbardziej.
bogumila 19:19, 24 lut 2012

Ja muszę rośliny widzieć i dotknąć,nic na to nie poradzę -tak już mam.
Mala_Mi 22:18, 24 lut 2012

Bożenko, widzę, że wieczorek masz dziś zajęty
Niestety z sadonkami z internetu to tak jest, że są mikroskopijne najczęsciej.. ale byliny szybko rosną ,wiec trzeba poczekać...... ale z tego powodu najczęściej staram się kupować po szkókach ...i dlatego rh chę jechać i kupić osobiście
Natomiast przez internet cebulki bo wychodzą taniej... i jest zwykle duży wybór.
Raz kupiłam byliny przez internet...tam to były sadzony, a nie sadzonki i w dodatku z gratisami
Poluję na chłopaka, może jeszcze będzie coś na alegro sprzedawał