Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 21:21, 10 kwi 2012

Ewa napisał(a)

Bogdziu , jak zwykle cudnie mnie podnosisz na duchu Dziękuję.
A z kolanem u mnie to poważniejsza sprawa, dziś byłam na rezonansie i wynik zdecyduje czy będzie operacja. Na razie nie pracuję i mam się oszczędzać, ale to trudne przecież
Mój rehabilitant ostatnio zastosował u mnie jakiś plaster właśnie, nowość , w ogóle nie przemaka i jest czarny. Może coś pomoże

Może borowinowy , ja tez stosowałam a potem robi się twardy jak by kamienie w nim były ale to juz po zdjeciu . ja nie chodzę do lekarza ani na rehabilitacje , kombinuje sama co moge.Kiedy trzeba bedzie isc ale dokad się daje to się sama lecze.Chociaz ze dwa lata temu byłam z tym kolanem , powiedział że co dzień na zastrzyki trzeba będzie jeżdzic a ludzie pod drzwiami mówili że te zastrzyki nic nie pomagaja to więcej nie poszłam, wole w ogrodzie posiedziec niz pod gabinetem lekarza.

Bogdziu bardzo słusznie, bo przekonałam się, ze trzeba być bardzo zdrowym , żeby móc się leczyć tzn dostać się do specjalisty, otrzymać prawidłowa diagnozę i rozpocząć leczenie to jest normalnie nie do przejscia bez ogromnej cierpliwości. Ja doznałam niestety urazu, mam uszkodzona łąkotkę i muszę ,bo źle by się skończyło.

Mus to mus i na mus nie ma rady. Oby Ci tylko pomogli bo ogródek zaraz zacznie zarastac a i do mnie musisz w niezłej formie dojechac.
Bogdzia 21:24, 10 kwi 2012

asc napisał(a)

Ciekawe kogo Ania będzie gościć ?

Jutro wszystkiego się dowiecie

A to Ty taka jesteś? Przyznaj sie bez bicia z kim się umówiłas bo do jutra to ja mogę miec za wysokie ciśnienie jak zacznę się domyslac i zgadywac. Mam nadzieje że ktoś jest zajęty i nie przeczyta tego i nie zacznie mnie maglowac.
Ewa 21:29, 10 kwi 2012

AgnieszkaBK 21:31, 10 kwi 2012

Bożenko, Ewo... życzę żeby Wam kolanka szybciutko zdrowiały

A cóż nasza Ania taka tajemnicza.....jak nie Ania
Bogdzia 21:41, 10 kwi 2012

AgnieszkaBK napisał(a)

No własnie . Chyba z sama Szefową sie umówiła bo tajemnica ogromna.
Milka 21:41, 10 kwi 2012

Dobry wieczór Bożenko!
Ja dzis późno trafiłam, bo latałam cały dzień inadrabiałam zaległości i zapisałąm wnuki do przedszkola dzis trudno o miejsce, więc sie cieszę, ze maluchy tam trafią!

Poczytałam o Miłkowie, w którym nie miłków, o bolących kolankach i okładach, o tym, że kręgosłup zaczyna strajkować i o tym, ze Ania tajemnicza i jakis gości sie spodziewa
Jeszcze mam chwilę, to biegam w gości
Bogdzia 21:46, 10 kwi 2012

irena_milek napisał(a)
Dobry wieczór Bożenko!
Ja dzis późno trafiłam, bo latałam cały dzień inadrabiałam zaległości i zapisałąm wnuki do przedszkola dzis trudno o miejsce, więc sie cieszę, ze maluchy tam trafią!

Poczytałam o Miłkowie, w którym nie miłków, o bolących kolankach i okładach, o tym, że kręgosłup zaczyna strajkować i o tym, ze Ania tajemnicza i jakis gości sie spodziewa
Jeszcze mam chwilę, to biegam w gości

Miło Cię widziec Irenko. A w Łodzi sa komputerowe zapisy do przedszkoli i nic byś tak nie załatwiła, ale jesli załatwiłaś to dobrze ze jest inaczej.
AgnieszkaBK 21:50, 10 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

Musimy Anię podpytać.... może nie wytrzyma i coś powie
margaret 21:51, 10 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

Witam,
w związku z bardzo fachową poradą dotyczącą przemarzniętych liści funkii,chciałam Wszystkim podziękować(wzięłam ją do domu i wysadzę ją dopiero w maju-mam nauczkę) i zapytać jeszcze o jedną rzecz mianowicie magnolie i azalie,które rosną niedaleko siebie.Mam je trzecią wiosnę i jakie były takie są nie urosły ani wzdłuż,ani wszerz i pąków też nie przybyło.Proszę o poradę,dodam że ziemia na działce uboga,gliniasta.

jeśli rosna niedaleko siebie to koniecznie przesadź ale absolutnie nie magnolię ( bo nie lubi przesadzania i choruje) tylko azalię. Magnolia na początku rośnie dośc wolno bo musi się dobrze ukorzenic i wtedy dopiero rozrasta się . Azalia w gliniastej ziemi bedzie kiepsko rosła ale piszesz że ziemia jest gliniasta ale uboga i to jest w tym wypadku dobra wiadomośc bo ziemia bedzie bardziej przepuszczalna. I najważniejsze pytanie. Czy azalia była posadzona w ziemi pomieszanej z kwaśnym torfem bo jeśli nie to na jej wzrost nie masz co liczyc. Musi miec kwaśną ziemię, a ponieważ masz ją przesadzic to taką właśnie ziemie przygotuj. Przesadzenie jest konieczne bo jak magnolia zacznie rosnac to będzie szeroka i szybko zagłuszy azalię. Jak juz przesadzisz azalię a zrób to najlepiej już teraz to kup potem nawóz do magnolii taki w pięknym pudełeczku z obrazkiem magnolii i podsyp krzak jeden raz , też możesz juz teraz, a potem już tylko czekaj bo obydwie rośliny zaczną pieknie rosnąc.

Azalia rośnie 3 metry od magnolii, nie była posadzona w kwaśnej ziemi i pewnie dlatego nie rośnie.
Do kiedy najpóźniej mogę ją przesadzić?
Czy azalię też czymś podsypać i kiedy?

Już ją przesadź bo potem jak zacznie sie okres wegetacji to juz nie będziesz mogła. Kup kwaśny torf. Wymieszaj pół na pół z ziemią i wsadź tylko na tej samej głębokosci co rosła dotąd bo nie lubi głębokiego sadzenia. Nie podsypuj niczym bo spalisz korzenie. Nawóz dasz dopiero w przyszłym roku.Ja bym jednak posadziła trochę dalej od magnolii.Pamiętaj ze torf ma byc kwaśny bo sprzedaja też odkwaszony a on się nie nadaje.

Dziękuję za rade i poświęcony czas.
Bogdzia 21:53, 10 kwi 2012

AgnieszkaBK napisał(a)

Musimy Anię podpytać.... może nie wytrzyma i coś powie

Zmyła sie i jej nie ma .