Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Bogdzia 21:55, 10 kwi 2012

margaret napisał(a)

Witam,
w związku z bardzo fachową poradą dotyczącą przemarzniętych liści funkii,chciałam Wszystkim podziękować(wzięłam ją do domu i wysadzę ją dopiero w maju-mam nauczkę) i zapytać jeszcze o jedną rzecz mianowicie magnolie i azalie,które rosną niedaleko siebie.Mam je trzecią wiosnę i jakie były takie są nie urosły ani wzdłuż,ani wszerz i pąków też nie przybyło.Proszę o poradę,dodam że ziemia na działce uboga,gliniasta.

jeśli rosna niedaleko siebie to koniecznie przesadź ale absolutnie nie magnolię ( bo nie lubi przesadzania i choruje) tylko azalię. Magnolia na początku rośnie dośc wolno bo musi się dobrze ukorzenic i wtedy dopiero rozrasta się . Azalia w gliniastej ziemi bedzie kiepsko rosła ale piszesz że ziemia jest gliniasta ale uboga i to jest w tym wypadku dobra wiadomośc bo ziemia bedzie bardziej przepuszczalna. I najważniejsze pytanie. Czy azalia była posadzona w ziemi pomieszanej z kwaśnym torfem bo jeśli nie to na jej wzrost nie masz co liczyc. Musi miec kwaśną ziemię, a ponieważ masz ją przesadzic to taką właśnie ziemie przygotuj. Przesadzenie jest konieczne bo jak magnolia zacznie rosnac to będzie szeroka i szybko zagłuszy azalię. Jak juz przesadzisz azalię a zrób to najlepiej już teraz to kup potem nawóz do magnolii taki w pięknym pudełeczku z obrazkiem magnolii i podsyp krzak jeden raz , też możesz juz teraz, a potem już tylko czekaj bo obydwie rośliny zaczną pieknie rosnąc.

Azalia rośnie 3 metry od magnolii, nie była posadzona w kwaśnej ziemi i pewnie dlatego nie rośnie.
Do kiedy najpóźniej mogę ją przesadzić?
Czy azalię też czymś podsypać i kiedy?

Już ją przesadź bo potem jak zacznie sie okres wegetacji to juz nie będziesz mogła. Kup kwaśny torf. Wymieszaj pół na pół z ziemią i wsadź tylko na tej samej głębokosci co rosła dotąd bo nie lubi głębokiego sadzenia. Nie podsypuj niczym bo spalisz korzenie. Nawóz dasz dopiero w przyszłym roku.Ja bym jednak posadziła trochę dalej od magnolii.Pamiętaj ze torf ma byc kwaśny bo sprzedaja też odkwaszony a on się nie nadaje.

Dziękuję za rade i poświęcony czas.

Nie ma za co. Jak jeszcze coś trzeba to pytaj ale na wszystkie pytania odpowiedzi nie znam.Ale pytaj bo inni będą znac.
Wieloszka 22:10, 10 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

Bożenko, Ewo... życzę żeby Wam kolanka szybciutko zdrowiały

A cóż nasza Ania taka tajemnicza.....jak nie Ania

No własnie . Chyba z sama Szefową sie umówiła bo tajemnica ogromna.

Musimy Anię podpytać.... może nie wytrzyma i coś powie

Zmyła sie i jej nie ma .

Nie no co to za jakieś tajemnice i sensacje tu się wyprawiają! Ania, puść parę z ust, bo spać nie będę mogła!
Martek 22:12, 10 kwi 2012

asc napisał(a)
Bogdziu, trochę chwaścików nadają naturalność dla ogrodu....bez paniki
Ja wychodzę z założenia, że ogród ma cieszyć, a nie stanowić pasmo nieustającej udręki...... przy tej wielkosci mogę posiać trawę i kilka iglaków, albo posadzić to co lubię i zaakceptowac "naturalny" charakter ogrodu....
Jutro będę mieć gościa z ogrodowiska..i myślisz, że coś z tego powodu robiłam w ogrodzie?????........ nie robiłam..tzn robiłam, ale większą demolkę. Pomocnika do nasypów pod rh dziś nie miałam więc trochę przesadzałam to co mi nie pasuje lub głupio posadzone.... Takie przesadzanie to dopiero jest demolka
To mój ogród, mój dom..... i owszem szacunek dla gosci się należy, ale goscie maja cieszyć, a nie stanowić kolejny powód do niewyrabiania z czasem A nie daj Boziu zabrać cenny czas na Ogrodowisku

Żebym ja miała takie podejście i stalowe nerwy jak ty Asc)))))))))
Bogdzia 22:17, 10 kwi 2012

Martek napisał(a)

Ja wychodzę z założenia, że ogród ma cieszyć, a nie stanowić pasmo nieustającej udręki...... przy tej wielkosci mogę posiać trawę i kilka iglaków, albo posadzić to co lubię i zaakceptowac "naturalny" charakter ogrodu....
Jutro będę mieć gościa z ogrodowiska..i myślisz, że coś z tego powodu robiłam w ogrodzie?????........ nie robiłam..tzn robiłam, ale większą demolkę. Pomocnika do nasypów pod rh dziś nie miałam więc trochę przesadzałam to co mi nie pasuje lub głupio posadzone.... Takie przesadzanie to dopiero jest demolka
To mój ogród, mój dom..... i owszem szacunek dla gosci się należy, ale goscie maja cieszyć, a nie stanowić kolejny powód do niewyrabiania z czasem A nie daj Boziu zabrać cenny czas na Ogrodowisku

To nie stalowe nerwy tylko luzik Marto. Luzik, weź na luzik. Ale fajnie się mówi a co innego to wykonac.
kaba303 23:05, 10 kwi 2012

Witaj Bogdzia, pięknie u Ciebie. Pospacerowałam sobie wśród rododendronów jak w Rogowie lub Kórniku, choć myślę, że u Ciebie piękniej i tak wszystko zadbane z czułością. Pięknie, pięknie, pięknie, też marzę o takim ogrodzie, ale cóż ....
Mala_Mi 23:15, 10 kwi 2012

Martek napisał(a)

Nerwus ze mnie okropny

Ale nie przejmuję się zbytnio konwenansami Moich przyjaciół lubię za to jakim są a nie jak się starają....... To samo dotyczy reszty.... ........ Jak ta żaba przecież się nie rozdwoję....
Nie jestem tajemnicza, tylko pracowałam nad literackim noblem z trawy

Moje spotkania są na niższym szczeblu niż z Szefową ...co nie znaczy, że nie cieszę się z niego..... zwłaszcza jak moge pozbyc się nadwyżek z ogrodu Żal wyrzucić..... a tak ktoś przygarnie trochę mojego ogrodowego urobku...Ot i całą tajemnica ze spotkania...... Każdy pretekst do spotkania dobry....to takie pierwsze koty za płoty....... mój gość wygląda na bardzo sympatycznego i mam nadzieję ,że się nie zawiodę

A z kim........... to poczekajcie do jutra....bo moze jeszcze z tego nic nie wyjdzie i będzie plama.....

Najpierw Zbysiu ( z Krysią, ale liczę za 1 szt.), potem Aldonka, Agnieszka BK, Bogdzia...... i....... do jutra. Rano lecę w teren, potem gość, wiec odpoczneicie od mojego noblowego grafomaństwa
abiko 10:16, 11 kwi 2012

No i pary z ust nie puściła No czekamy
Ewa 10:47, 11 kwi 2012

Ach ta Ania Bogdziu skoro nie było dostępu do Ogrodowiska to byłam w swoim ogródku i wypatrzyłam iryska , ale strasznie miniaturowy
bogumila 12:07, 11 kwi 2012

Bogdzia 12:22, 11 kwi 2012

kaba303 napisał(a)
Witaj Bogdzia, pięknie u Ciebie. Pospacerowałam sobie wśród rododendronów jak w Rogowie lub Kórniku, choć myślę, że u Ciebie piękniej i tak wszystko zadbane z czułością. Pięknie, pięknie, pięknie, też marzę o takim ogrodzie, ale cóż ....

Marzenia się spełniają i to tylko kwestia czasu by miec taki ogród o jakim się marzy.Widzę że masz na imię Grazyna a Grażyny to konkretne dziewczyny i wiedzą czego chcą , więc na pewno to osiągniesz czego bardzo Ci zyczę.