Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

agniecha973 23:56, 21 maj 2012

Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, czy opuchlaki mogą siedzieć w kwiatach rh? Zakwitł mi Album Novum i część kwiatów jest zdeformowana i nierozwinięta a w środku duże chrząszcze podobne do opuchlaków. Wyłapałam rano 3 i wieczorem kolejne 3. Na moich rh nie ma żadnych wgryzień w liściach tak jak piszą. Muszą to być jakieś nowe stwory w moim ogrodzie, może przywędorwały z jakiejś szkółki? W tym roku dość sporo roślin do mnie przywędrowało? Miałaś takie stwory u siebie?

Agnieszko, z tego co wiem opuchlaki to larwy chrząszcza majowego i one żyją tylko w glebie. U mnie najwięcej jest ich w kompoście. To pewnie jakieś inne stwory. Musisz szybko dowiedzieć jak je zlikwidować. Szkoda Rh.

Bożenko to nie jest to samo. Chrzaszcz majowy zwany popularnie chrabąszcem to inny stwór niz opuchlak.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Opuchlak
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrab%C4%85szcz_majowy
a ja myślę że to był ten owad.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kruszczyca_z%C5%82otawka

Nie Bogdziu, to ten w plamki szary cały i nakrapiany. Chrabąszcze majowe znam świetnie, to nie ten rozmiar, o połowę mniejsze albo i jeszcze trochę. A te błyskotki to też znam, to nie one.
ana_art 05:55, 22 maj 2012

Kurcze własnie' wyglądam" tego chrząszcza majowego bo w ubiegłym roku objadły mi z liści żółtą brzozę i juz się zastanawiam kiedy przylecą i jak z nimi walczyć ?
Bozenko co do stresu i spotkania to obawiam się że byl porównywalny z tym stresem dziewczyn z początku maja o matury Jak widzisz niepotrzebnie, wszystko CUDNIE kwitło, pogoda i goście dopisali.
malgocha1960 06:30, 22 maj 2012

Znajoma porównywała tremę przed spotkaniem forumowym ze stresem przed pierwszą randką.
Mala_Mi 07:21, 22 maj 2012

malgocha1960 napisał(a)
Znajoma porównywała tremę przed spotkaniem forumowym ze stresem przed pierwszą randką.

Boziu.... druga młodość mi się kroi.........
agniecha973 12:05, 22 maj 2012

Bogdziu wstawiłam u siebie zdj. robali. Zaglądnij w wolnej chwili proszę i oceń co z tym zrobić.
Milka 12:07, 22 maj 2012

A ja się dowiedziałam od mężusia, że mamy chrząszcze majowe i czerwcowe, ale czym one się różnią?
Bogdzia 12:40, 22 maj 2012

irena_milek napisał(a)
A ja się dowiedziałam od mężusia, że mamy chrząszcze majowe i czerwcowe, ale czym one się różnią?

wielkoscią ale nie ma sie z czego cieszc bo jedne i drugie niszczą rosliny.
hanka_andrus 12:44, 22 maj 2012

Majowe są wielkości kciuka imają biało czarne paski po bokach.taką drabinkę.A czerwcowe... też brązowe,ale mniejsze o połowę i bez pasków.na te drugie mówią też zbożowe, bo są wtedy jak zboże w kłosach.Ale swoją nazwę etymologiczną też mają.....
ana_art 12:47, 22 maj 2012

Bogdzia napisał(a)

wielkoscią ale nie ma sie z czego cieszc bo jedne i drugie niszczą rosliny.

A JAK ZNIMI WALCZYĆ? muszę sie przygotować, w ubiegłym roku M je wyłapywał ale mało to pomogało bo przylatywały kolejne...
Bogdzia 16:55, 22 maj 2012

ana_art napisał(a)
Kurcze własnie' wyglądam" tego chrząszcza majowego bo w ubiegłym roku objadły mi z liści żółtą brzozę i juz się zastanawiam kiedy przylecą i jak z nimi walczyć ?
Bozenko co do stresu i spotkania to obawiam się że byl porównywalny z tym stresem dziewczyn z początku maja o matury Jak widzisz niepotrzebnie, wszystko CUDNIE kwitło, pogoda i goście dopisali.

Matura wazniejsza od spotkania bo rzutuje na całe zycie więc stres jest wielki ale i ja się martwiłam.

Ja czasem ( na ogół codwa lata) opryskuję drzewa środkami owadobójczymi, można też opryskiwac ziemię zeby zginęły larwy .Rośliny opryskiwac np środkiem Fastac a podłoże Pyrinex lub kontrapest.