Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

agniecha973 22:09, 21 maj 2012

Bogdziu, czy opuchlaki mogą siedzieć w kwiatach rh? Zakwitł mi Album Novum i część kwiatów jest zdeformowana i nierozwinięta a w środku duże chrząszcze podobne do opuchlaków. Wyłapałam rano 3 i wieczorem kolejne 3. Na moich rh nie ma żadnych wgryzień w liściach tak jak piszą. Muszą to być jakieś nowe stwory w moim ogrodzie, może przywędorwały z jakiejś szkółki? W tym roku dość sporo roślin do mnie przywędrowało? Miałaś takie stwory u siebie?
Joanka 22:40, 21 maj 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Pogaduchy o mężach budujące , dobrze robią . No muszą/powinni mężowie dzielić pasje żon. Wtedy łatwiej.

No w moim przypadku tak się stało
Mala_Mi 22:51, 21 maj 2012

Bożenko, poczytaj..uśmiejesz się do łez Tam jest też i o Tobie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1829-ogrod-marzen-cegla-roza-lawenda-i-mila-do-tego-co-mam-w-glowie?page=26
Bogdzia 23:05, 21 maj 2012

jotka napisał(a)

Ciekawe czy M. Joli czytał ten post

Dzisiaj pewnie nie czytał i nie przeczyta, bo ma ciężki dzień w pracy
Ale któregoś dnia pewnie zajrzy i wtedy się dowiem... On bardzo z wszystkimi z Ogrodowiska sympatyzuje, choć na początku był wielkim przeciwnikiem mojego siedzenia przed ekranem. Teraz jest podglądaczem i w czasie podróży na spotkanie i w drodze powrotnej dopytywał czego jeszcze nie przeczytał
A na razie niech sobie siedzi spokojnie na ławeczce w ogrodzie Bożenki, bo na naszej nie ma czasu przysiąść. Ciągle gonimy czas z powodu jego pracy na odległość.

Wiele osób tak niestety ma, a my emeryci i też nie mamy czasu żeby na ławeczce posiedziec , stale są jakies inne zajęcia, ale M mozna Ci pozazdrościc , mało który by chciał taki kawał drogi jechac....

Powiem Ci w tajemnicy, że któregoś dnia jak sprawy zdrowotne mnie podłamały i chciałam zrezygnować z wyjazdu, to mój M. powiedział: TO MOŻE JA SAM POJADĘ I BĘDĘ NASZ REPREZENTOWAŁ!
A Ty mi mojego nie zazdrość bo sama masz wspaniałego

No to ustalmy ze obydwie mamy nienajgorszych ale Twój lepszy bo mój by jednak takiej propozycji nie złożył. Nie lubi nigdzie się wybierac beze mnie.I to wcale nie z miłosci.

EPODLAS 23:08, 21 maj 2012

agniecha973 napisał(a)
Bogdziu, czy opuchlaki mogą siedzieć w kwiatach rh? Zakwitł mi Album Novum i część kwiatów jest zdeformowana i nierozwinięta a w środku duże chrząszcze podobne do opuchlaków. Wyłapałam rano 3 i wieczorem kolejne 3. Na moich rh nie ma żadnych wgryzień w liściach tak jak piszą. Muszą to być jakieś nowe stwory w moim ogrodzie, może przywędorwały z jakiejś szkółki? W tym roku dość sporo roślin do mnie przywędrowało? Miałaś takie stwory u siebie?

Agnieszko, z tego co wiem opuchlaki to larwy chrząszcza majowego i one żyją tylko w glebie. U mnie najwięcej jest ich w kompoście. To pewnie jakieś inne stwory. Musisz szybko dowiedzieć jak je zlikwidować. Szkoda Rh.
Bogdzia 23:12, 21 maj 2012

asc napisał(a)
Bożenko, poczytaj..uśmiejesz się do łez Tam jest też i o Tobie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1829-ogrod-marzen-cegla-roza-lawenda-i-mila-do-tego-co-mam-w-glowie?page=26

No faktycznie , nie spodziewałam śię że o spotkaniu bedą rozmowy nawet u osób które na nim nie były. fajne rozmówki.
Bogdzia 23:15, 21 maj 2012

agniecha973 napisał(a)

a czy te chrząszcze nie są zielone?Opuchlaki są ciemne a kwiaty lubią objadac zielone owady które są pod ochrona wielkiej szkody nie zrobia. szkoda ze nie zrobiłas zdjęcia.
Bogdzia 23:25, 21 maj 2012

EPODLAS napisał(a)

Agnieszko, z tego co wiem opuchlaki to larwy chrząszcza majowego i one żyją tylko w glebie. U mnie najwięcej jest ich w kompoście. To pewnie jakieś inne stwory. Musisz szybko dowiedzieć jak je zlikwidować. Szkoda Rh.

Bożenko to nie jest to samo. Chrzaszcz majowy zwany popularnie chrabąszcem to inny stwór niz opuchlak.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Opuchlak
http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrab%C4%85szcz_majowy
a ja myślę że to był ten owad.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kruszczyca_z%C5%82otawka
Bogdzia 23:28, 21 maj 2012

Joanka napisał(a)

Pogaduchy o mężach budujące , dobrze robią . No muszą/powinni mężowie dzielić pasje żon. Wtedy łatwiej.

No w moim przypadku tak się stało

O zmieniłaś avatarek. Fajnie wyglądasz. Super
.Mężowie niewątpliwie powinni dzielic pasje zon ale czasem nie chcą. A gdyby zony musiały dzielic pasje mężów to ja z moim emerytem bym musiała wszystkie sporty ogladac. straszne.
Bogdzia 23:34, 21 maj 2012

bociek napisał(a)
Witaj Bozenko, odpoczelas po zlocie? Mialas ogrom pracy, ale relacje Twoich gosci mowia same za siebie Niepotrzebnie sie stresowalas
Pozdrawiam serdecznie

Praca mnie nie zmęczyła ale stres tak . Ciągłe pytanie zakwitna , nie zakwitną czy może juz przekwitną, bedą przymrozki czy nie będą, to mnie wykończyło i rzeczywiście nieźle się nadenerwowałam.Nic to i tak nie dało ale co zrobic jak ja już taka jestem że o wszystko się martwię.
Najważniejsze że było to spotkanie bardzo miłe a goście byli wyjatkowo wyrozumiali.