Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 19:51, 10 maj 2023

Agato, specjalizacja, z powodu której do Leśnych wzdycham, bardzo lubię rośliny cienia. Kto wie, czy nie pójdę kiedyś w tę samą stronę.
Tylko odnośnie do mojej rabaty - naszła mnie pewna wątpliwość… ta rabata jest w półcieniu, ale to oznacza, że już trochę po południu mam na niej słońce, jest od zachodniej strony domu. Potem słońce chowa się za dom sąsiada i cień jest po 17-19, zależy od pory roku. Czy cały zestaw nie będzie zbyt nasłoneczniany? Można też spróbować i w razie podsychania przesadzić zestaw na wschodnią stronę domu, mam tam trochę miejsca na taki, choć w tym roku jeszcze nie chciałam zaczepiać wschodu
Martka 19:54, 10 maj 2023

Dario, właśnie czekam na ciszę i zachód słońca (dzis strasznie wiało) i będę robić oprysk Topsinem.
Biały nalot widzę, też na innych dereniach.

Elu, właśnie czekam na oprysk. Czy ja dobrze widzę, czy przesadzam, że widzę tu białawy nalot?…

Martka 19:58, 10 maj 2023

Słoneczny, choć wietrzny dzień. Biorę wszystko, co nie jest szarzyzną. Wieczorny „chill” i kilka zdjęć, zanim opadną płatki.

Może do znudzenia, ech, gdyby nie ta ulotność… bylibyśmy zbyt leniwi i zabiegani, by podziwiać?…

Martka 20:01, 10 maj 2023

Fasola szparagowa już w gruncie, miałam ślinotok podczas wysadzania

Ptactwo wyraźnie rozpoznało teren i źródła wody. Dziś spotkanie z sierpówką, niestety zrobiłam tylko filmik, z niego screen w powiększeniu, nic nadzwyczajnego wizualnie, a jednak cieszy.

Judith 20:27, 10 maj 2023

Martka napisał(a)
Agato, specjalizacja, z powodu której do Leśnych wzdycham, bardzo lubię rośliny cienia. Kto wie, czy nie pójdę kiedyś w tę samą stronę.
Tylko odnośnie do mojej rabaty - naszła mnie pewna wątpliwość… ta rabata jest w półcieniu, ale to oznacza, że już trochę po południu mam na niej słońce, jest od zachodniej strony domu. Potem słońce chowa się za dom sąsiada i cień jest po 17-19, zależy od pory roku. Czy cały zestaw nie będzie zbyt nasłoneczniany? Można też spróbować i w razie podsychania przesadzić zestaw na wschodnią stronę domu, mam tam trochę miejsca na taki, choć w tym roku jeszcze nie chciałam zaczepiać wschodu

Mam identyczne dylematy, ale w druga stronę . Czyli: czy mogę sadzić rośliny na słoneczne stanowiska w miejsce, gdzie 3 godziny mam patelnię, a potem głęboki cień .
Mary 21:29, 10 maj 2023

Judith napisał(a)

Mam identyczne dylematy, ale w druga stronę . Czyli: czy mogę sadzić rośliny na słoneczne stanowiska w miejsce, gdzie 3 godziny mam patelnię, a potem głęboki cień .

Takie warunki mam po zachodniej stronie domu. Wąski pas między moim domem a szczelną wysoką ścianą zieleni z tuj i drzew u sąsiada. Ostre słońce, ale tylko w południe.
Jeżówki - słabo
Rozplenica Hameln i Hameln Gold - słabo
Mary 21:30, 10 maj 2023

Martka napisał(a)
Dario, właśnie czekam na ciszę i zachód słońca (dzis strasznie wiało) i będę robić oprysk Topsinem.
Biały nalot widzę, też na innych dereniach.

Elu, właśnie czekam na oprysk. Czy ja dobrze widzę, czy przesadzam, że widzę tu białawy nalot?…

Masz na myśli końcówkę liścia po prawej stornie?
Martka 21:49, 10 maj 2023

Judith, czy w obie strony działa ta sama zasada? Oto pytanie. Wiadomo, wszystko można, ale raczej bez maksymalnych osiągów, jednak są rośliny tolerancyjne i chętne do różnych stanowisk. Idealnie byłoby sadzić w różnych miejscach to samo i obserwować … Jarzmianki na słońcu nie kwitły mi zbyt obficie. Jeżówka Green Jewels na zachodniej rabacie też bez szału. Itp. Utrafić ze stanowiskiem - nie zawsze rzetelnie opisanym przez szkółkarzy - jak wiadomo optymistów - to dla mnie wciąż zagadka.
Stanowisko to jedno, wilgotność podłoża drugie. Nie zawsze idzie w parze.

Marysiu, wlaśnie ten półcień jest bardzo nieprecyzyjny… Na zdjęciu mam na myśli nie końcówki, a powierzchnię liści - konkretnie dolnych w tych dwóch wertykalnie ułożonych parach.
Mary 22:26, 10 maj 2023

Jak się bardzo przyglądam to może zaczynam coś tam widzieć, ale może chcę coś zobaczyć.

A jakbyś jakimś ciemnym materiałem lekko potarła ten liść, żeby zobaczyć czy coś tam faktycznie jest?
Mary 07:07, 11 maj 2023

Z tym pocieraniem materiałem to ja chyba przekombinowałam. Nic nie będzie widać. To nie pył.