Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

April 12:22, 09 maj 2023

Martka napisał(a)

Jolu, czy dziewanny lubią półcień? Kojarzę je ze słońcolubnymi. Ostatnio wyrzuciło mnie na stronę dziewann jakiejś szkółki, możliwe, że S-ka, zdziwiło mnie ich bogactwo, znam tylko żółtą. Ale półcień lubią też naparstnice?

Tak, naparstnice super w moim półcieniu. Dziewannom też za bardzo nie przeszkadza. Zresztą nie pytałam tylko sadziłam i mają się sprawić Powiem pod koniec sezonu
Gruszka_na_w... 12:43, 09 maj 2023

Warzywa zdecydowanie Cię pokochały. Wschodzą i rosną jak na obrazkach umieszczonych na torebeczkach z nasionami. Gratuluję! U mnie w domowym zaciszu bazylia i cukinia odmówiły współpracy. Zero wschodów. Tę drugą wsadziłam do gruntu. Może taki stan rzeczy bardziej jej się spodoba.
Ach te budziki! Okropne zadanie mają. Ich dzwonek podczas porannego omiatania musi mieć wyjątkowo niemiłe brzmienie.
Jabłoneczka ma idealną miejscówkę. Mogę sobie wyobrazić, ile radości daje obserwacja jej tańca na wietrze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 16:43, 09 maj 2023

Cieszę się Martko, że pomogłam To takie propozycje na początek, żeby zacząć temat. Jeśli tam masz półcień, to naparstnice będą świetnym wyborem, ch0oć te świecznice są tak piękne, że musisz się gdzieś skusić Jeśli nie zawilce ( choć mam też śliczną odmianę Dreaming Swan, która wcale się nie rozchodzi), to może jakieś ładne nieduże astry na jesień? I tak sobie pomyślałam, skoro tam półcień - to nie chciałabyś tam na teraz kilku brunner (Sea Heart, Silver Heart)? Teraz piękne kwiaty, potem fajne liście.
Martka 20:20, 09 maj 2023

Asiu, właśnie dlatego przed rozplenicami sądzę seslerię, one i prosa długo odpoczywają…

Jolu, u mnie naparstnice nie chcą kiełkować, muszę zdobyć klucz do ich serca

Haniu, wyglada na to, że tak. Wysiewy kwiatów jednorocznych niezbyt mi się udały w tym roku, za to warzywa szaleją. Pomidory rosną w ostatnich dniach jak na drożdżach Bazylia długo kiełkuje, na szczęście cukinia dużo nie potrzebuje, w gruncie powinna się szybko odnaleźć, biorąc pod uwagę prognozy pogody. Dziś omiatałam bez opamiętania i przed i po pracy. I tylko i aż to

Agato, dziękuję za kolejne pomysły, rzucasz jak z rękawa, ale pamiętaj, że ja je biorę na serio i już uderzam fantazją i głową o monitor w poszukiwaniu sadzonek Zawilec Dreaming Swan bardzo mi się spodobał, z astrami mam trudne doświadczenia, nie mogę się pozbyć jednego małego kawałeczka zasadzonego rok temu. Brunnery tak, koniecznie, że tez na nie nie wpadałam. Zamykamy listę i ruszam z koszyczkiem. Pięknie dziękując!

Martka 20:25, 09 maj 2023

Judaszowiec ma takie listki, czy on tak powoli się rozkręca? U Was podobnie?

Mam problem z dereniem Milky way, tu po prawej, rok temu kwitł pięknie, teraz jednak jedna gałąź uschła i na pniu zauważyłam dziś takie przebarwienie. Stoi w miejscu i nie spodziewam się, że ruszy. W związku z tym szukam chyba na obelisk róży pnącej, miały być groszki, ale w tym układzie….

Martka 20:29, 09 maj 2023

Końcówka tulipanów do uwiecznienia.

Pomarańcz świeci przed zachodem słońca jak oszalały.

Misa jest w użyciu - myślę jeszcze o sadzawce dla żab. Może coś wkopanego?

Mary 21:18, 09 maj 2023

Szkoda derenia.
Co mu się mogło stać?
Agatorek 21:23, 09 maj 2023

Martka, u mnie judaszowce bezlistne, nadal w pąkach kwiatowych i nielicznych kwiatkach, więc u Ciebie ma przyspieszenie, a nie spowolnienie . One tak mają , przynajmniej u mnie.

Derenie u mnie też powoli ruszają.
Daj swojemu szansę, zdążysz go wykopać.
Judith 21:38, 09 maj 2023

Martka, jak Ty to robisz, ze przed wyjściem do roboty zdążysz jeszcze zrobić obchód???
Ja nie potrafię wyjść tak, by nie lecieć na ostatnią chwilę do kolejki i nie ma to nic wspólnego z tym, o której wstanę . Dowolną ilość czasu potrafię rano zmarnotrawić .
Nowa12 22:00, 09 maj 2023

U mnie judaszowce mają jeszcze mniejsze listki czyli prawie nic. Wolno się rozkręcają w tym roku. Na razie trochę kwiatków jedynie widać.