Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wilczy ogród

Wilczy ogród

Roocika 22:56, 25 lip 2021

Magleska napisał(a)

Asia
Bagnista -to jest limonkowo-brązowa po prawej stronie tarasu ....( 2 limonkową mam na nowej części ,więc może się mylić ....ona tak od połowy jest mokra ( skupisko drenów i deszczówki chyba ) ....
rośliny chcę w kolorach biały ,limonka ,pomarańcz ....

narazie wykopałam z niej kolejnych 5 cisów-wymieniłam na szmaragdy .... ponownie dosadziłam miskanty ( kiedyś tam rosły i bardzo szybko przyrastały na ciele ... kiedyś .wywaliłam ,bo potwory były -z jednej kępy mam teraz 7 dorodnych kęp przy basenie ....)

To ta rabata ...derenie tam też już rosną ....na sadzca to już raczej miejsca brak ....są liliowce i irysy .....wysadziłam klona co zaczął umierać i w jego miejsce dałam dęba błotnego ....na tej rabacie najwięcej tetrisów robię ....
widok od dołu

i z góry

idę do Ciebie popatrzeć na listę

Ps.widziałam Twoją szkółkę szał

Hehe szkółka czeka na nasz czas niestety.
Z tych moich przestudiowanych list roślin na mokre tereny to tak na szybko:
Białe- wiązówka błotna, kozłek lekarski, rutewka orlikolistna (odmiana biała), monarda ponoć też lubi wilgoć. Podają jeszcze liatry ale nie wiem.
Żółte- kosaciec żółty, kaczeniec błotny (można kupić odmianę pełną), pełnik europejski, liliowiec stella, tojeść pospolita i kropkowana, rozeslana (ale są inwazyjne, mają pełzające kłącza).
Patrząc na tą rabatę to chyba będzie pasować turzyca palmowa , są odmiany o pstrych liściach
Oczywiście z autopsji nie wiem czy sobie wszystkie w twoich warunkach poradzą ale podawane są na stanowiska mokre. Na razie jestem teoretykiem ale planuję rabatę bylinowa z tego typu bylin, jak tylko będę miała możliwość ja zrobić
Dąb błotny sobie poradzi o ile masz lekko kwaśną ziemię (u mnie takiej brak, chociaż grujecznik rośnie na razie ok).
Buziaki
Gardenarium 08:02, 26 lip 2021

Fajna kolorystyka i pomieszanie roślin.

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 08:30, 26 lip 2021

Wilczyca cudowna i ta trawiasta rabata bardzo mi sie podoba
Kasia_CS 08:35, 26 lip 2021

Magleska napisał(a)

Piękna fota.. te trawki kłaniające się floksom!

Może to brązowej rabatki jakiś bordowy klonik palmowy w ramach wyższego akcentu A Ty lubisz klony

Magleska napisał(a)

w zeszłym sezonie to była jedna kępa -podzielona na tyle kawałków -u mnie trawska dostają małpiego rozumu chyba zacznę nimi handlować

Ja się właśnie ze swoich myśli uśmiałam, bo co chwilę piszesz, że masz tą czy tamtą roślinę na stanie - tu podzielić, tam w przechowalni - że normalnie szkółkę mozesz już otworzyć hihi
Magleska napisał(a)

Jezu, ale ja dużo przegapiłam przez ostatni rok... Świetnie wygląda Twoja basenowa i nasadzenia wokół Już nie mówiąc o tym, że początkowo jak weszłam w Twój nowy wątek, to z przerażeniem uznałam, że się w ogóle przeprowadziłas i to zupełnie nowy ogród - dopiero skarpa i ścieżki z płyt mnie upewniły, że to to samo miejsce. Ale za płotem Ci się chyba trochę pobudowało? Wcześniej miałaś raczej pustki, a teraz wydawało mi się, że już trochę się pozmieniało - chyba, że akurat w kadry powchodziły jakieś Twoje zabudowania i tez nie poznałam
antracyt 08:57, 26 lip 2021

Ale masz przepiękne zestawienia kolorystyczne w zbliżeniach, ogniste i te chłodne również.
Urszulla 12:08, 26 lip 2021

Magleska napisał(a)

Martka
Basenowa nie ma żółtych akcentów -to słoneczniki i rabata przy warzywniku wbija się w tło
basenowa jest w szaro-zielonej tonacji

Byłam ,widziałam fotki dziękuję Ci bardzo

Z daleka wygląda obłędnie co za inspiracja z widokiem na taflę wody
Magleska 18:24, 26 lip 2021

Johanka77 napisał(a)

To jest myśl!
Ja nad jezioro trochę potrzebuję - przynajmniej biorąc pod uwagę pierwsze trzy projekty
Mogę być pierwszym klientem

Asiu
zapraszam
przyjedz do mnie -wykop sobie 3 wielkie kępy ML -zrobisz sobie z nich napewno ze 30 sadzonek -takich jak w szkółkach sprzedają .....

2 potfory memory też mam do wykopania i podziału

przy okazji poplotkujemy ,winko jakieś też podegustujemy

Magleska 18:28, 26 lip 2021

Roocika napisał(a)

Hehe szkółka czeka na nasz czas niestety.
Z tych moich przestudiowanych list roślin na mokre tereny to tak na szybko:
Białe- wiązówka błotna, kozłek lekarski, rutewka orlikolistna (odmiana biała), monarda ponoć też lubi wilgoć. Podają jeszcze liatry ale nie wiem.
Żółte- kosaciec żółty, kaczeniec błotny (można kupić odmianę pełną), pełnik europejski, liliowiec stella, tojeść pospolita i kropkowana, rozeslana (ale są inwazyjne, mają pełzające kłącza).
Patrząc na tą rabatę to chyba będzie pasować turzyca palmowa , są odmiany o pstrych liściach
Oczywiście z autopsji nie wiem czy sobie wszystkie w twoich warunkach poradzą ale podawane są na stanowiska mokre. Na razie jestem teoretykiem ale planuję rabatę bylinowa z tego typu bylin, jak tylko będę miała możliwość ja zrobić
Dąb błotny sobie poradzi o ile masz lekko kwaśną ziemię (u mnie takiej brak, chociaż grujecznik rośnie na razie ok).
Buziaki

Asiu dziękuję za listę roślin
zapisuję sobie je w notatniku -narazie po tetrisach -poczekam ,jak to co posadzone będzie się sprawować

monardy białe miałam i mi padły liatrie białe tam rosną całkiem dobrze ....wiązówka błotna -podoba mi się -jak znajdę w szkółce ,to kupię

Buziaki
Magleska 18:43, 26 lip 2021

Gardenarium napisał(a)
Fajna kolorystyka i pomieszanie roślin.

Danusiu kolorystyka odgapiona od Ciebie jesteś dla nas wzorem do nasladowania
niestety sama nie umiem tak wymyślać iodgapiam od najlepszych,

tylko rośliny może troszkę inne -staram się sadzić ,to co chce u mnie rosnąć -

akurat na tej rabacie jest skupisko drenażu -od rynien chyba i w połowie jest wieczne bagno .....
w zeszłym sezonie posadziłam na niej 30 jeżówek -po 10 pomarańczowych ,kremowych i limonkowych -nie wiem czy jest tam teraz w sumie z 5 sztuk wrrr....

Twoją diabelską też mam w kolorystyce odgapioną -oczywiście do Twojej ,to jej dalekooooo ale kolory bordo,pomarańcz ,niebieski ,fiolet -i pełno śmiałka

Buziaki
Roocika 19:04, 26 lip 2021

Magda, przypomniało mi się, że w jednym sklepie internetowym widziałam krwawnicę białą ona z pewnością da sobie tam radę
Edit i firletka poszarpana w białej odmianie też