Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Narsilia 13:50, 07 wrz 2025

Kordina napisał(a)

A gdzie kopce krecie? No gdzie - "śe pytam"

Są są trzeba się przyjrzeć ale nie walczę z kretem , natura musi być
Narsilia 13:52, 07 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Klaudia, mam to samo z rozchodnikami. Może za rok będzie lepiej, bo dam już nawóz wieloskładnikowy.

Twoje dwa rozchodniki różnią się też liśćmi, jeden ma gładki brzeg, drugi ząbkowany?

Nawet nie wiem kiedy Ty zrobiłaś nowe rabaty koło huśtawki. A huśtawka już była pokazywana? Bo albo ja taki zadżumiony albo za mało nam pokazujesz

No trochę to trwało cały sezon mi się w sumie zeszło na raty , huśtawka gdzieś już była ale to był spotkań prezent od dziadków , tata zespawal spontanicznie

No w tym roku faktycznie sama mam moralniaka chciałabym więcej i ładniejszych zdjęć ale czas mnie pokonuje
Narsilia 13:59, 07 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zazdroszczę ciśnienia, tak wysoko Ci tryska spryskiwacz. U nas wieczorami bardzo obniża się ciśnienie. W tym roku podlewaliśmy tylko interwencyjnie, susza straszna. Dopiero dziś w nocy spadł pożądny deszcz - pierwszy od półtorej miesiąca.

Jakie drzewa posadziłaś koło huśtawki? Co to za ciemny rozchodnik na dole zdjęcia tego po deszczu co Bożenka zacytowała?

No nie narzekam na ciśnienie , plus mamy jeszcze wodę że zbiornika na deszczówkę więc kilka razy był pompowany prosto w ogrod więc w tym roku nie ma skrajnej suszy.

No z drzew nie jestem do końca dumna bo koszty mnie pokonały miały być amrowce ale przez ,,mode,, na nie poszły bardzo do góry cena kupiłam akacje robione ubraculifera, ale już się naczytałam że może dawać odrosty jak akacja albo się wyłamywać więc zobaczymy

Rozchodnika nie pamiętam chyba matrona
LIDKA 22:14, 07 wrz 2025

Klaudia te robinie ładne. Może z odrostami nie będzie źle. Też nie mam wyfikanych drzew i nie muszę się martwic jak przezimują.

Ostatnio też mi czasu brakuje. Będę mieć tydzień urlopu w drugiej połowie września to może coś potetrisuje. Nie za dużo bo wyjazd też będzie ale krótki.
Narsilia 07:46, 08 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Klaudia te robinie ładne. Może z odrostami nie będzie źle. Też nie mam wyfikanych drzew i nie muszę się martwic jak przezimują.

Ostatnio też mi czasu brakuje. Będę mieć tydzień urlopu w drugiej połowie września to może coś potetrisuje. Nie za dużo bo wyjazd też będzie ale krótki.

No też mam taką nadzieję że nie będzie z nimi tak źle , a wiem że szybko w miarę przyrastają a zależy mi na cieniu przy tej huśtawce .

No powiem że ten wrzesien bardzo zachęca do prac ogrodowych ciepło, trochę popadało nie ma upałów , i ładnie ogrod odżył i cieszy .

Patrycja_KG_Lu 09:46, 08 wrz 2025

Narsilia napisał(a)

No nie narzekam na ciśnienie , plus mamy jeszcze wodę że zbiornika na deszczówkę więc kilka razy był pompowany prosto w ogrod więc w tym roku nie ma skrajnej suszy.

No z drzew nie jestem do końca dumna bo koszty mnie pokonały miały być amrowce ale przez ,,mode,, na nie poszły bardzo do góry cena kupiłam akacje robione ubraculifera, ale już się naczytałam że może dawać odrosty jak akacja albo się wyłamywać więc zobaczymy

Rozchodnika nie pamiętam chyba matrona

Tak z ciekawości to po ile w Twoich stronach są? U mnie widziałam po około 360 Gumball, Slender Silhouette po 220, a bezodmianowe to w szkółce w której kupiłam po 10 zł za 10 cm z gruntu, czyli mój jak kupowałam miał 190 cm czyli zapłaciłam 190 zł. Mam chęć kiedyś jeszcze kupić Slender Silhouette, bo o ile na froncie miałam miejsce na czysty gatunek, tak na tyłach mam wąsko i różne inne ograniczenia co do wielkości drzew.
Narsilia 09:56, 08 wrz 2025

Tak z ciekawości to po ile w Twoich stronach są? U mnie widziałam po około 360 Gumball, Slender Silhouette po 220, a bezodmianowe to w szkółce w której kupiłam po 10 zł za 10 cm z gruntu, czyli mój jak kupowałam miał 190 cm czyli zapłaciłam 190 zł. Mam chęć kiedyś jeszcze kupić Slender Silhouette, bo o ile na froncie miałam miejsce na czysty gatunek, tak na tyłach mam wąsko i różne inne ograniczenia co do wielkości drzew.

No chciałam wysoko szczepione żeby nie wchodziło w huśtawkę to szczepienie 250 cm 450 zł i to cieniutki pień .

No ja jeszcze też mam chęć na jakieś kolumnowe drzewa jak zakończymy pracę na froncie z garażem i wjazdem to napewno gdzieś tam muszę znaleźć miejsce
Patrycja_KG_Lu 10:01, 08 wrz 2025

O jej to spory koszt, zwłaszcza że potrzeba dwóch sztuk. W dzieciństwie miałam huśtawkę pod dwoma lipami. Ten zapach w lipcu i cień jaki dawały w gorące dni... Aż mi szkoda, że nie mam miejsca na duże drzewa. Zadowoliłam się mikro kulką lipy na pniu ;(
Narsilia 13:21, 08 wrz 2025

O jej to spory koszt, zwłaszcza że potrzeba dwóch sztuk. W dzieciństwie miałam huśtawkę pod dwoma lipami. Ten zapach w lipcu i cień jaki dawały w gorące dni... Aż mi szkoda, że nie mam miejsca na duże drzewa. Zadowoliłam się mikro kulką lipy na pniu ;(

Oooo tak lipa i jej zapach to też moje marzenie , nie wiedziałam że szczepiona lipę można kupić
Patrycja_KG_Lu 13:33, 08 wrz 2025

Narsilia napisał(a)

Oooo tak lipa i jej zapach to też moje marzenie , nie wiedziałam że szczepiona lipę można kupić

Zerknij tutaj