Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Joaśki ogród z wyobraźni - początki

Joaśki ogród z wyobraźni - początki

BASIA8 20:16, 13 sty 2014

Joasiu przesyłam pozdrowienia i Buziaki z Doliny Muminków
BEATA_S 21:27, 14 sty 2014

I ja buziaki zostawiam
Asiu praca wre?
kitek81 11:07, 21 sty 2014

zostawiam ślad i gorące pozdrowienia
Magda_ 11:44, 22 lut 2014

Hej Asiu jak tam widać wiosnę
Juzia 02:04, 23 lut 2014

Joaśka pokazuj gdzie będą te piękne rabaty!!!
Joaska 09:18, 26 lut 2014

Zanim odpowiem na wszystkie posty .... Melduję się....
Niestety choroby i budowa uniemożliwiły mi normalne funkcjonowanie,

Pewnie dziewczynki moje z Grupy Świętokrzyskiej mnie już wypisały

Od połowy grudnia u nas niestety non stop ktoś był chory ostatnia sztuka - Fisiek, wyzdrowiał 2 tygodnie temu.

Ponieważ pogoda jest sprzyjająca budowa sie buduje, tzn moja złota rączka pt. Żon buduje -kabluje-alarmuje-i tam jeszcze wiele innego też robi ...

Ja ogodowo przyznaje się bez bicia - nie zrobiłam prawie nic.... (wsadziłam parę patyczków horti do wody)
Ale dziękuję bardzo matce naturze za tak łagodną zimę bo by mi wszystko zdechło i zamarzło...
a tak, chyba coś jednak przetrwało.

Jak na razie ogrodowo w docelowym ogrodzie działać nie mogę bo wykopaliska jeszcze pod kanalizację i pompę ciepła musimy zrobić.
Kanaliza może będzie lada moment jak się pan nie zakopie koparką na działce to do końca tygodnia pierwsze wykopki mamy załatwione

Pompiarze nie chcą wejść na działkę przed kwietniem więc najwcześniej zadziałam od połowy kwietnia.
Już nawet namierzyłam Pana z dużą glebogryzarką na ciągniku z jakimś tam wałem rotacyjnym, mam zamiar przemielić moją działkę tym cudem dodać lepszej ziemi i na tak przygotowanej działce ...zacznę szaleństwo ogrodowe na które już nie mogę się doczekać

Plany na ten rok są takie:
- zaorać całą działkę, ukształtować teren ( a nie jest łatwy), będzie to raczej ogród tarasowy więc roboty sporo nas czeka w kształtowaniu tychże "tarasów"
- posadzić to co mam na (w miarę ) docelowych miejscach
- rozmnażać co się da
- kupić bukszpany i cisy do formowania
- kupić tuje i cisy na formowane ogrodzenie

Zapewne nie uda się uniknąć zakupów ogrodowych , ale będę się starała robić tylko te z listy ogrodowej.
Joaska 10:02, 26 lut 2014

te=beta napisał(a)]oooo Joasia wróciła...czytam, że rabaty już zaplanowane...juz niedługo będzie ogród nie tylko w wyobraźni.....nie ma to jak wiedziec czego się chce...

pozdrawiam Joasiu

Beatko tak tak, ogród za niedługo będzie się tworzył już na realu ... ale jak patrzę na ta moją działkę taką trudna do ukształtowania to aż się boję ile roboty przede mną....zanim posadzę pierwszą sadzonkę

Plany ogrodu podczas budowy i planowania przyłączy oświetlenia, studni okazały się niezbędne, tak że dzięki ogrodowisku w miarę od początku cała infrastruktura na działce jest podporządkowana projektowi ogrodu.
Pozdrawiam
BASIA8 napisał(a)
Hej Joasiu.
Domek już jest - suuuuuper Czekamy do wiosny, niech marzenia i plany się spełniają

Basiu Oj spełniają się każdego dnia, a wiosna już tuż tuż będę działać i Was zamęczać pytaniami na 100%

makkasia napisał(a)
jest dom A roślinki przetrzymają, zima będzie krótka i lekka zobaczysz

Makkasiu jak się cieszę, że Twoje prognozy spełniły się w 100%!!! zima była krótka i lekka, a rośliny jakoś przetrwały
Pozdrawiam

anula_wn napisał(a)
Asiu, jeśli tylko będziecie się spotykać , a ja będę w CK - z przyjemnością napiję się z Wami herbatki ! daj tylko znac

Anula wiem, zawaliłam spotkanie... ale choroby nas powaliły ,
do tego ogrom pracy przy budowie, bo sporo rzeczy chcemy zrobic sami - tzn Żon działa a Fiśkiem zajmuję się ja,
do tego planowanie każdego gniazdka, kranu włącznika - bo Żona działa elektrycznie i hydraulicznie samodzielnie ..
więc ustawienie wszystkiego przewidzieć już teraz, kuchnię też będziemy robić sami więc i meble też projektuje sama ....
ale obiecuję, że teraz wiosna będzie łatwiej się spotkać no i będę mogła już coś pokazać na działce

Mala_Mi napisał(a)

Z braku czasu podpinam sie pod zdanie Moniki....
My od takiego etapu.. też przed zimą.... (był styropian na ścianach i większość blachodachówki na całość brakło .... i dziura w dachu byłą prawie rok.. bo nie mogliśmy dokupić takiej samej).. już w lipcu mieszkaliśmy w chałupie.... co prawda nieskończonej, ale mieszkaliśmy by nie dojeżdżać na budowę
Bez podłóg , bez kuchni, bez ogrzewania (pierwsza zima..brrrr koszmarnie było).... ale nie żałujemy

Posta zaczęłam pisać koło południa... a już prawie noc.. ot ten notoryczny brak czasu

Aniu no ja mam nadzieję że do zimy podłogi i ogrzewanie będzie ale plan jest taki do zimy się przeprowadzamy choćby nie wiem co! No ja to już w sumie latem przeprowadzkę planuje tylko Żon taki optymistyczny nie jest

Juzia_G napisał(a)
No piękne te rabaty pod oknami!!!!

W szczególności teraz po roztopach... ale będzie pięknie , róże żyją lawenda też ..... więc coś tam w tym roku już powstanie

irena_milek napisał(a)
Hura, domek jest plany wspaniałe, a ja osobiście chętnie dam kilka hortensji pnących, któraś się na pewno przyjmie Joasiu pozdrawiam

Irenko domek to takie nasze spełnienie marzeń, plany ambitne są ale jakoś udaje nam się realizować, a hortensje pnące z radością przyjmę!!!!!

kitek81 napisał(a)
życzę Ci,żeby z budową poszło wszystko zgodnie z planem my już rok mieszkamy, a końca wykończeniówki nie widać-ale już na swoim! a chwil już tam spędzonych nikt nam nie zabierze!
dacie radę, pomału, ale do przodu
ogród na pewno też będzie zachwycający

Kiteczku budowa jak na razie idzie tak jak miało być, na pewno i my przeprowadzimy się jak tylko będzie dało się żyć.... byle tylko na swoje

A ogrodu nie mogę się doczekać chyba czekam (teraz) bardziej na urządzanie ogrodu niż domu (czy to normalne ??)

monitka napisał(a)
Joasiu cieszę się że budowa idzie do przodu a wiosny zagospodarowywania rabat już się doczekać nie mogę Żebym ja miała taką świadomość ogrodową w czasie budowy to już dawno bym bujny ogród miała.

Monika świadomość ogrodowa podczas budowy jest nieoceniona....na prawdę dobrze jest mieć zaplanowane co i jak bo wtedy nie ma niespodzianek podczas robienia ogrodu ... ja nawet studnie ustawiałam tak żeby mi nie kolidowała z rabatami nie mówiąc już o wszelakich przyłączach które też są w miarę dostosowane do ogrodowych zachcianek

Wiosna tuż tuż więc będzie się działo!!

bociek napisał(a)
Asiulek, puk puk, to ja sem, bociek

Sciskam mocno po dlugiej niebytnosci

Bociuś widzę że wróciłaś , więc wiosna już chyba zostanie z nami na stałe

madzielena napisał(a)
Joasiu wracam do Ogrodowiska i ponownie zaznaczam Twój wątek gdyż umknął mi gdzieś
Pozdrawiam!

Madziu ja też byłam trochę oderwana od ogrodowiska , pozdrawiam

BASIA8 napisał(a)
Pozdrawiam Joasiu

Ja też macham

leon60 napisał(a)
Zaznaczam watek bo mi znikł...
Wszelkiej pomyślności na ten Nowy 2014 Rok życzę i przesyłam noworoczne pozdrowienia

Dziękuję za życzenia i tez pozdrawiam

AniaDS napisał(a)

Dziękuję Aniu

Pozdrawiam

admete napisał(a)
Joasiu - cudny dom!!!!!!!!
Zostawiam życzenia Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
spełnienia wszystkich planów wykończeniówkowych i ogrodowych!!!!!
Oj będzie się działo u Ciebie

Buziaki

Aga dziękuję za życzenia!

admete napisał(a)
Jeszcze raz ja .
Jak będziecie planować spotkanko - nie zapomnijcie o mnie!!!!
Zrobię wszystko co w mojej mocy żeby się wreszcie pojawić

Aga jak tylko ud mi się w końcu powrócić na tory ogrodowiskowe i będziemy planować jakieś spotkanie to na 10000% zadzwonię!

jagoda99 napisał(a)
Dom sliczny widoki z okien boskie
Ogrod juz widze bedzie bardzo ladny
pozdrawiam

jagoda Witam,
widoczki to było to co zdecydowało o budowaniu domku w tym miejscu
A ogród ... no cóż długa walka przede mną.
pozdrawiam

BASIA8 napisał(a)
Joasiu przesyłam pozdrowienia i Buziaki z Doliny Muminków

Basiu witam i tez odpozdrawiam!

BEATA_S napisał(a)
I ja buziaki zostawiam
Asiu praca wre?

Beatko wre i to jak!!!
dlatego tak mam mało czasu ...
pozdrawiam!

kitek81 napisał(a)
zostawiam ślad i gorące pozdrowienia

Dziękuję i macham!

Magda_ napisał(a)
Hej Asiu jak tam widać wiosnę

Madziu oj widać i czuć oby tak dalej!

Juzia_G napisał(a)
Joaśka pokazuj gdzie będą te piękne rabaty!!!

Ok, no teraz to będę mogła w końcu pokazywać co gdzie i jak!
muszę tylko odpowiednio obforcić działkę żeby było wiadomo co planuję
To zadanie na weekend

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i mama nadzieję, że teraz będę częściej zaglądać!
Joaska 10:09, 26 lut 2014

A tak na szybko to znalazłam takie dwie fotki na których widać z czym będę walczyć:
To jest najbardziej przerażające mnie miejsce ogrodowe, tu będzie część tarasowego ogrodu
i widać ile jeszcze brakuje mi tam ziemi żeby to jakoś łagodni podzielić tarasowymi rabatami.

a tak to samo miejsce wyglądało jeszcze parę tyg temu, nie wiem jak ja to ogarnę!

a tu będzie rabata różano-lawędowo-cisowa
beta 10:58, 26 lut 2014

ładny domek....pozdrawiam Joasiu
Agacia 11:47, 26 lut 2014

Ale piękny teren....