No i cóż, zjeździłam 10 szkółek krzewów i drzew i wiśni Nigry nie ma. Albo Pisardii, albo nic innego.
W 6 szkółkach twierdzili że Pisardii a Nigra to to samo. W jednej szkółce jak dzwoniłam
powiedzieli mi że mają Nigrę, pojechałam 20 km i okazało się że mają Pisardii.
Nie kupiłam, bo uparłam się na Nigrę zgodnie z sugestią Danusi. Zrobię więc miejsce, poprzesadzam co się da i będę polować.
Zastanawiam się, czy mogę jeszcze przesadzić brzozę szczepioną Magical globe, bo ma już zalążki liści. Trochę się zgapiłam, bo pogoda jest jaka jest i zimno cały czas.
Czy teraz jeszcze przesadzić czy lepiej poczekać do jesieni?
No dziwne to
A nie pamiętasz ile płaciłaś? U mnie jak były w sprzedaży szczepione na 1,5 metra 280 zł, na 2,20 380zł. Drogo. Potrzebuję trzy to kwota duża się robi.
I nie wiesz czym one się różnią tak naprawdę?
Wszędzie mi mówią że niczym i to to samo.
Czy ja wiem? Szczepione na 2,20. Szczepione na 1,5 metra 40zł, ale Pisardii. Uparłam się na Nigrę.
Dzisiaj poprzenosiłam trawy w inne miejsca, przesadziłam berberysy, trzmieliny i robię miejsce pod te śliwy. Jak pojawią się hortki Limki, to kupię i posadzę, a śliwy jak gdzieś kupię. Poczekam. Jak teraz nie będzie, to może w sierpniu. Tak mi mówiono w kilku szkółkach.
Padłam dzisiaj po tym całodziennym przesadzaniu. Ręce mnie rwą i zażyłam pyralginę. Nie wiedziałam że trzmieliny mają tak wielkie bryły korzeniowe. Masakra jakaś. Berberysy mają mniejsze.