Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Anda 18:54, 18 maj 2022

Również Myślę, że tam śś nie pasuje.
Jak podlewasz trawnik? Ile razy dziennie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 19:31, 18 maj 2022

Anda napisał(a)
Również Myślę, że tam śś nie pasuje.
Jak podlewasz trawnik? Ile razy dziennie?

Oki, to odpuszczam śś. Trawnik podlewam wieczorem.
Ogoliłam wiśnię i boję się że zbyt drastycznie. Jeszcze jedna gałąź została. Co wg Ciebie Ewuś tam pasuje?
Judith 19:38, 18 maj 2022

Tak to jest z tymi naszymi trawnikami - dbamy, wertykulujemy, nawozimy, podlewamy, odchwaszczamy, a one żółkną. A idziesz sobie szosą i przy niej rośnie trawa: przykurzona, deptana i piękna, zielona, bujna... WTF?!
Agatorek 22:19, 18 maj 2022

DariaB napisał(a)
Teraz Was poproszę o pomoc, chciałabym dokończyć rabatę z wiśnią. Kiedyś na początku Anda pisała, że mogłabym na tej rabacie posadzić kalinę lub oczara. Tylko jaki rodzaj? Pewnie musiałby rosnąć w wolnym miejscu między wiśnią, a bukiem.
Przejrzałam w necie trochę zdjęć z wiśnią tybetańską i fajnie wygląda to:
https://www.shapeitgreen.se/2019/09/25/tr%C3%A4d-f%C3%B6r-villatr%C3%A4dg%C3%A5rden-tre-sorter-med-vacker-bark-29601795
rozpoznaję przywrotnika (mam), orliki? i chyba trybula leśna.
Tuz trawami: http://www.caroledrake.com/media/7d300018-89b8-4abc-b061-c1fbdab011fa-a-variety-of-grasses-surround-prunus-serrula-including-hakonech
Tu z morzem bodziszków!
https://thegardenbarnhouse.com/2015/08/19/e-a-bowles-and-the-riddle-of-the-pheasants-tail-grass/image-1669/
Pomożecie mi?

Propozycja z bodziszkami jest super! Pięknie wygląda drzewo zatopione w niebieskich kwiatuszkach .
A Tobie co się najbardziej podoba?

Rabaty z kompostem wyglądają o niebo lepiej! Brawo Ty!
Anda 06:56, 19 maj 2022

Nie wiem, jakie temperatury u Ciebie. U mnie 30 stopni wczoraj. Trawnik wg mnie ma za sucho. Żółkną mu brzegi rolek nawet w środku. Brzegi z zewnątrz podsyp ziemią, żeby tak szybko nie wysychały.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 10:12, 19 maj 2022

Anda napisał(a)
Nie wiem, jakie temperatury u Ciebie. U mnie 30 stopni wczoraj. Trawnik wg mnie ma za sucho. Żółkną mu brzegi rolek nawet w środku. Brzegi z zewnątrz podsyp ziemią, żeby tak szybko nie wysychały.

Właśnie wczoraj skończyłam obsypywanie brzegów kompostem i jak podlewam to brzegi też dolewam i ziemię wokół nich. No ciepło u nas, nie aż tak jak u Ciebie ale ponad 20 stopni jest. W sobotę teoretycznie ma padać.
DariaB 10:12, 19 maj 2022

Agatorek napisał(a)

Propozycja z bodziszkami jest super! Pięknie wygląda drzewo zatopione w niebieskich kwiatuszkach .
A Tobie co się najbardziej podoba?

Rabaty z kompostem wyglądają o niebo lepiej! Brawo Ty!

Najbardziej to połączyłabym wszystkie propozycje razem
DariaB 10:15, 19 maj 2022

Judith napisał(a)
Tak to jest z tymi naszymi trawnikami - dbamy, wertykulujemy, nawozimy, podlewamy, odchwaszczamy, a one żółkną. A idziesz sobie szosą i przy niej rośnie trawa: przykurzona, deptana i piękna, zielona, bujna... WTF?!

No właśnie, co ta trawa sobie myśli? Ale u mnie po drugiej stronie domu, nigdy nie wertykulowana, nie nawożona, nie podlewana (no parę razy po posianiu) rośnie jak szalona. Lidzia nie patrz!
Jeszcze przed koszeniem
DariaB 10:18, 19 maj 2022

LIDKA napisał(a)
Od wisni do buka masz ze 3.30 m.

Ja bym tam Śś nie dawała.
Daj te gracki 3 i
Albo srednie hortki ze 3
albo róże jakieś ze
3. Te 2 rosliny posadż na zygzak.

A od trawnika daj coś niższe kwitnace np jakis niewysoki rozchodnik . Pomoedzy cebulowe i już. Wcisnij jeszcze te berberyski co masz i starczy.

Ale ja kiepska w planowaniu jestem.

Chciałabym tam bardziej dziką rabatę uzyskać, hortensji to już mam kilkanaście krzewów, róże są na rabacie na przeciw i obok koło ambrowca może już starczy. Zrobię sobie listę bylin miododajnych i przyjaznych pszczółkom i motylkom i może się coś wyczaruje
DariaB 10:25, 19 maj 2022

Byłam w szkółce po drodze do pracy, ach jaka radość z tych kilku bylinek Pracują ze mną, mam je cały czas na oku