Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 19:30, 25 kwi 2022

Cóż począć jak ja lubię kontrolowany busz
Mąż mi obiecał jutro zrobić plan całej działki w skali. I tak ma lać cały tydzień. Zrobimy burzę mózgów jak pisze Ewa i zaplanujemy rabaty. Trzeba w końcu zacząć od początku.
Nadal wydaje mi się, że róże na froncie będą pasować.
Wyszło na moment słońce. Brzoza youngi -wybranka męża
Dziękuję dziewczyny za Waszą pomoc. Już sama świadomość, że jesteście chętne do pomocy podtrzymuje mnie na duchu
DariaB 19:32, 25 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)
Daria zrob sobie inwentarz roślin . Policz sztuki gatunki i przekonasz się ze masz duzo za duzo jak na Twój ogród. Weź pod uwagę że drzewa i krzewy się rozrosną - nie wspomne o trawach( sama mam ich 80 i już kilka razy rozsadzałam i sorzedawalam) i wtedy zrobi Ci się z ogrodu busz .

Justyna tak zrobię plus plan działki w skali. Za dużo powiadasz? Ja mam puste rabaty
olciamanolcia 19:42, 25 kwi 2022

Sadz te róże na froncie - pięknie będzie
Może daj róże przed nie Hameln a z brzegu lawendę - omijając magnolię.
DariaB 19:50, 25 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)
Sadz te róże na froncie - pięknie będzie
Może daj róże przed nie Hameln a z brzegu lawendę - omijając magnolię.

Musi przeschnąć bo się wejść nie da. Poszłam tylko przesadzić brzozę żeby był zagajnik i buty od błota całe oblepione. Dziury w ziemi odbite. Dziwna ta wiosna w tym roku.
Anda 19:57, 25 kwi 2022

Oczywiście że róże na froncie to dobry pomysł. Skoro lubisz busz to będziemy Ci w tym duchu doradzać, przynajmniej ja To o wiele trudniejsze w planowaniu niż rabaty minimalistyczne niestety.

Magnolię daj w pobliżu miłorzębu, w tej części azjatyckiej... Dobra, już nic więcej nie piszę, poczekam na plan
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 20:02, 25 kwi 2022

Anda napisał(a)
Oczywiście że róże na froncie to dobry pomysł. Skoro lubisz busz to będziemy Ci w tym duchu doradzać, przynajmniej ja To o wiele trudniejsze w planowaniu niż rabaty minimalistyczne niestety.

Magnolię daj w pobliżu miłorzębu, w tej części azjatyckiej... Dobra, już nic więcej nie piszę, poczekam na plan

A Ewuś pisz, pisz ja się absolutnie nie upieram przy magnolii na froncie, ja po prostu głośno myślę i dzielę się z Wami nawet tymi moimi głupimi pomysłami
Zrobię plan i będziemy myśleć bez Was nie zginę.
LIDKA 21:41, 25 kwi 2022

Już pisałam ze masz dużo drzew.

Ja mam 1298 m2 . 5 drzew które będą duże, 7 buczków wąskich i kilka drzewek do 1.60 m.

Dobrze że Anda przyszla i inne Ogrodniczki.
Szybko rób plan bo po tyg deszczu będziesz miala zielone rabatki i nie będa to Twoje roślinki .

Ja cienka w planowaniu, do buszu u mnie daleko, pierwszy raz cos posadziłam nie w rzędzie i do tego musiałam się przekonać za pomocą pewnego specyfiku.

Za to podgladam i kibicuje
LIDKA 21:49, 25 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Na widoku z góry magnolia byłaby tu

Pod magnolią chyba ciężko cokolwiek posadzić bo ona raczej nie lubi towarzystwa. No i co zrobić z lawendą. Może z różami koło zagajnika brzozowego przy tarasie? Tam też mam białe okrywowe róże. Ta brzoza ze środka jest do przesadzenia bliżej tarasu, żeby stworzyły brzozowy prostokąt.

Zaczęło padać, pogoda chyba mnie chce powstrzymać

Mnie to miejsce podoba się na Magnolie bo ona jest reprezentacyjna i miejce też.
A lawenda z różami zawsze gra.
Brzoze do brzóz, ambrowca do bialych róż. Bedzie gwiazdą na jesień.
Amen

No i powiedziałam zamiast siedzieć cicho.
anuska2507 23:04, 25 kwi 2022

Ja głosuję za nie sadzeniem magnolii na tej rabacie pod oknem. Nie pasuje mi do róż i chyba może być za duża na tą rabatę. Dla niej poszukałabym innego miejsca.
Tu dałabym róże, lawendy, ML i koniecznie coś zimozielonego z tych roślin, co masz, nawet bukszpany. Ja też mam rabatę z różami pod oknem, tylko dużo mniejszą, i gdyby nie zimozielone bukszpany, to aktualnie na rabacie zostałoby kilka "patyków" po wyciętych różach.
DariaB 09:03, 26 kwi 2022

LIDKA napisał(a)
Już pisałam ze masz dużo drzew.

Ja mam 1298 m2 . 5 drzew które będą duże, 7 buczków wąskich i kilka drzewek do 1.60 m.

Dobrze że Anda przyszla i inne Ogrodniczki.
Szybko rób plan bo po tyg deszczu będziesz miala zielone rabatki i nie będa to Twoje roślinki .

Ja cienka w planowaniu, do buszu u mnie daleko, pierwszy raz cos posadziłam nie w rzędzie i do tego musiałam się przekonać za pomocą pewnego specyfiku.

Za to podgladam i kibicuje

Lidzia czytałam, że się wspomagasz sokiem z gumijagód Część rabat mam wykartonowane więc może trochę uniknę ataku chwastów. Gorzej z podłożem pod trawnik, zastanawiam się czy szmaty nie rozwinąć.