Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 09:12, 26 kwi 2022

Dziewczyny chyba podjęłam decyzję o eksmisji magnolii na działkę ogrodniczą, siostra bardzo tam chce magnolię i dała się nabrać na sadzonki w L... i kupiła ukorzenione 30 cm patyczki. W sumie ta magnolia mnie trochę od początku denerwowała, ładnie kwitnie, to fakt, o ile kwietnie, bo w tym roku nie miała ani jednego pączka. Kwiatki pachną, to też na plus. Na minus, mamy koniec kwietnia, a ona nie ma ani kwiatów ani liści, same gołe patyki, w połowie sierpnia liście już zaczynają brązowieć i opadać. Nie ma efektu przebarwienia. Dwa, może urosnąć nawet do 5m, a ja raczej nie mam miejsca. Jak mam wybierać drzewo w zakątku orientalnym to zdecydowanie stawiam na miłorząba.

Zastanawiam się też nad eksmisją buków. Ich posadzenie nie do końca było moją decyzją, teraz chyba bym ich nie posadziła. Są trzy buki, a każdy z nich może osiągnąć 10-15m. Trochę dużo jak na mój ogródek. W ich miejsce mogłabym posadzić jakieś mniejsze, ładne drzewko.

To takie moje nocne i poranne rozmyślania.
olciamanolcia 10:30, 26 kwi 2022

DariaB napisał(a)
Dziewczyny chyba podjęłam decyzję o eksmisji magnolii na działkę ogrodniczą, siostra bardzo tam chce magnolię i dała się nabrać na sadzonki w L... i kupiła ukorzenione 30 cm patyczki. W sumie ta magnolia mnie trochę od początku denerwowała, ładnie kwitnie, to fakt, o ile kwietnie, bo w tym roku nie miała ani jednego pączka. Kwiatki pachną, to też na plus. Na minus, mamy koniec kwietnia, a ona nie ma ani kwiatów ani liści, same gołe patyki, w połowie sierpnia liście już zaczynają brązowieć i opadać. Nie ma efektu przebarwienia. Dwa, może urosnąć nawet do 5m, a ja raczej nie mam miejsca. Jak mam wybierać drzewo w zakątku orientalnym to zdecydowanie stawiam na miłorząba.

Zastanawiam się też nad eksmisją buków. Ich posadzenie nie do końca było moją decyzją, teraz chyba bym ich nie posadziła. Są trzy buki, a każdy z nich może osiągnąć 10-15m. Trochę dużo jak na mój ogródek. W ich miejsce mogłabym posadzić jakieś mniejsze, ładne drzewko.

To takie moje nocne i poranne rozmyślania.

No i sa pierwsze efekty naszego biadolenia Brawo
DariaB 10:39, 26 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)

No i sa pierwsze efekty naszego biadolenia Brawo

Justyna myślisz, że to dobry kierunek? Eksmisja magnolii i buków? Te buki musiałabym komuś sprezentować lub wystawić na olx
olciamanolcia 10:46, 26 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Justyna myślisz, że to dobry kierunek? Eksmisja magnolii i buków? Te buki musiałabym komuś sprezentować lub wystawić na olx

NIEEEEE nie oddawaj buków! Moze zamiast zadzić je w jednej linii porozsadzaj je po ogrodzie . ile masz sztuk?
Może przy kazdym zrób inna rabatę ale daj w te rabaty coś łączącego -jakiś spójnik .
Wypisuj tu jakie masz rośliny- te ,które masz, nie te których planujesz zakup

juz doczytałam -masz 3 buki
DariaB 10:48, 26 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)

NIEEEEE nie oddawaj buków! Moze zamiast zadzić je w jednej linii porozsadzaj je po ogrodzie . ile masz sztuk?
Może przy kazdym zrób inna rabatę ale daj w te rabaty coś łączącego -jakiś spójnik .
Wypisuj tu jakie masz rośliny- te ,które masz, nie te których planujesz zakup

Zaraz zrobię listę roślin, które mam, zaznaczę te, które mogą zmienić miejscówkę.
LIDKA 10:52, 26 kwi 2022

Jakie te buki i jak wysokie?
mrokasia 10:54, 26 kwi 2022

O, też jestem za tym by te buki rozparcelować .
olciamanolcia 11:01, 26 kwi 2022

A i jeszcze jedno- to Twój ogród- napisz sobie jaki rośliny lubisz i jakie się Tobie podobają-ja mam w swoim ogrodzie to co kocham tylko piwonie chyba nie odwzajemniają tej miłości bo w zeszłym roku nie zakwitły
Judith 11:19, 26 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
O, też jestem za tym by te buki rozparcelować .

I ja!
Wiolka5_7 11:28, 26 kwi 2022

Też bronię piękne buczki

Jak dobrze zrozumiałam to nie chcesz ogrodu pod linijkę ,to drzew też bym pod linijkę nie sadziła tylko porozrzucała właśnie