Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 11:20, 29 kwi 2022

Dziewczyny dzięki za troskę nawet nie było rano tak źle bo roślinki przecież malutkie do posadzenia, ale już widzę, że robota w ciemności się zemści bo przestrzeliłam z bukszpanami będę chyba musiała poprawić bukszpany ledwie widoczne, ale ładnie się ukorzeniły, kupione na zeszłe święta sadzoneczki za 5 zł, po świętach wylądowały w gruncie i się przyjęły.

Zainspirowania wczorajszym odcinkiem Alana T. zaczęłam myśleć czy z moim jabłonek nie da się zrobić espalierów, tylko nie bardzo wiem jak się za to zabrać, ale chyba fajnie by wyglądały.

Kolejnym zmartwieniem jest przygotowanie podłoża pod trawnik, nie dysponuję walcem, ziemia się zrobiła nierówna. Poprzedni trawnik też był pofalowany i chciałabym teraz tego uniknąć. W jaki sposób można temu zaradzić?
Muszę w końcu wiśnię posadzić. Stoi w tym miejscu, wydaje mi się, że będzie ok. Na zdjęciu trochę przekłamane ale to 1/2 pierwszego przęsła ogrodzenia. Jak myślicie?
DariaB 13:04, 29 kwi 2022

Wersja z bukami w trójkącie.
Byłby wtedy buk z wiśnią na rabacie, czy da się to połączyć?
Yenna 13:16, 29 kwi 2022

Daria, jakie piękne plany u Ciebie

Według mnie z tym przesadzonym bukiem wygląda dużo lepiej. Koniec jednej rabaty jest od razu początkiem następnej.
DariaB 14:07, 29 kwi 2022

Yenna napisał(a)
Daria, jakie piękne plany u Ciebie

Według mnie z tym przesadzonym bukiem wygląda dużo lepiej. Koniec jednej rabaty jest od razu początkiem następnej.

Tylko trochę się zastanawiam czy zasłaniać sobie oś widokową, bo na przecie tego buka jest zagajnik brzozowy, a w nim ławeczka i buk zasłaniałby mi widok na górki, który lubię

Widok na zagajnik
Anda 14:29, 29 kwi 2022

Wiśnie mogłabyś wysunąć trochę do przodu i powinna być w osi widokowej okna

Co do buków to trudno mi powiedzieć. Szkoda osi widokowej z ławeczki. A po drugiej stronie drogi nic nie będzie budowane?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 14:47, 29 kwi 2022

Anda napisał(a)
Wiśnie mogłabyś wysunąć trochę do przodu i powinna być w osi widokowej okna

Co do buków to trudno mi powiedzieć. Szkoda osi widokowej z ławeczki. A po drugiej stronie drogi nic nie będzie budowane?

Póki co nie zapowiada się na budowę, działki stoją puste od lat.
Żebym dobrze zrozumiała z wiśnią, Twoim zdaniem powinna być na środku okna w gabinecie? Teraz jest w połowie szyby z lewej strony a do przodu to znaczy, bliżej planowanego trawnika?
Anda 15:34, 29 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Póki co nie zapowiada się na budowę, działki stoją puste od lat.
Żebym dobrze zrozumiała z wiśnią, Twoim zdaniem powinna być na środku okna w gabinecie? Teraz jest w połowie szyby z lewej strony a do przodu to znaczy, bliżej planowanego trawnika?

Teraz jest boom budowlany, ale nie wiem, jak u Ciebie

Tak, wiśnię trochę bliżej trawnika i na środku okna gabinetu, jeśli będzie ją wtedy dobrze z tegoż gabinetu widać. Bo jeśli będzie ją widać lepiej z innego punktu w gabinecie, to dopasuj do tego punktu.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 18:18, 29 kwi 2022

Chyba przesadzę te buki w trójkąt. Wtedy będzie miejsce na ambrowca Już za późno jak mają pączki? Dać je w lini z wiśnią czy bliżej muru? A jak wiśnia będzie bliżej trawnika to za nią się coś posadzi jeszcze?
Poprawiłam bukszpany, teraz chyba jest już ok

Ewo dziękuję za rady
LIDKA 19:54, 29 kwi 2022

Daria wiśnie posadż jak radzi Anda. Mnie sie podoba wersja z bukami.

I raczej nie patrz na widoki za ogrodem . Koło mnie ziemia leżała latami a teraz z okien domu moge policzyć budowy i jest ich 5 a dwie kawalek dalej. Jest boom i predzej czy póżniej ktos Ci sie wybuduje.

Rabata pod oknem wygląda dobrze.

Co do trawnika. Był tu kiedyś wątek tylko nie pamiętam tytułu.
Dziewczyna ciągała palete żeby wyrównac ziemie pod trawnik.

Zazdroszczę Ci że ogarniasz program do projektowania ogrodu.

LIDKA 19:57, 29 kwi 2022

Co do espaliera to Johanka ma drzewko na stelażu. Można zapytać.