Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

DariaB 12:51, 28 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)

Pani sadź miskantusa - ładnie wyglądał w tym rogu .

Ech decyzje, dylematy, rozkminki dam mu szansę, jak się nie sprawdzi to pomyślimy o czymś innym.
olciamanolcia 12:59, 28 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Ech decyzje, dylematy, rozkminki dam mu szansę, jak się nie sprawdzi to pomyślimy o czymś innym.

No w końcu męska decyzja
Wiolka5_7 13:21, 28 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Fajnie a jak Wiolka myślisz, czy lepsza byłaby sesleria (jesienna) czy hakonechloa? Ja się słabo znam na trawach.

Wiesz ja nie jestem obiektywna ,bo na tych 2 rabatach że Śs mam hakonki na jednej rabacie a na drugiej seslerie

Wybierz tą która Ci się bardziej podoba sesleria musi mieć dużo słońca żeby latem wybarwić się na limonkowo
DariaB 13:36, 28 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Wiesz ja nie jestem obiektywna ,bo na tych 2 rabatach że Śs mam hakonki na jednej rabacie a na drugiej seslerie

Wybierz tą która Ci się bardziej podoba sesleria musi mieć dużo słońca żeby latem wybarwić się na limonkowo

To akurat na tej rabacie lepszym wyborem będzie sesleria dzięki Wiolka!
anuska2507 13:37, 28 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Czy posadzisz miskanta czy nie, i tak będzie ładnie Sama widzisz, że wiele rad to jednak subiektywne opinie.
Mi podobają się te kulki rozrzucone po całej rabacie, dadzą lepszy efekt zimą.
Głosuję za hakone pod śś
DariaB 13:59, 28 kwi 2022

z tą rabatą z bukami będę miała problem tak czuję, bazgram sobie, nic zobowiązującego.

Buki mam bordowe, w programie nie uświadczysz, miscanty little zebra, hortensje bukietowe przebarwiające się na róż, ładnie się z bordem komponują plus białe tawuły brzozolistne, na jesień też się ładnie przebarwiają.
Buk

Little Zebra

Hortensja, Tawuła brzozolistna
mrokasia 14:12, 28 kwi 2022

A jakby te buczki posadzić w narożniku? Myślałaś o takim rozwiązaniu? Bo tak to się jakoś tak urywa ta rabata i ten róg taki zostaje, nie wiadomo co z nim zrobić...
DariaB 14:14, 28 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
A jakby te buczki posadzić w narożniku? Myślałaś o takim rozwiązaniu? Bo tak to się jakoś tak urywa ta rabata i ten róg taki zostaje, nie wiadomo co z nim zrobić...

Tak Kasiu, myślałam, żeby tego buczka jednego wsadzić do rogu.
Wyszłoby coś takiego
Anda 15:25, 28 kwi 2022

DariaB napisał(a)
Pobawiłam się jeszcze, usunęłam miscanta, zgodnie z sugestią Ewy dałam rozplenicę i w tą pustą przestrzeń na rogu też wsadziłam rozplenicę.
wersja letnia

wersja jesienna

Bok tej samej rabaty

Myślę, że rośliny powinny mieć wystarczającą ilość miejsca.

Super, podoba mi się Bez miskanta o wiele lepiej. Nie robi się dołek w rabacie Wiesz, brzegi wysoko a w środku nisko. Rozplenice też dobrze rozmieścilaś.

Tak sie zastanawiam, czy róże nie za blisko siebie i miłorzębu…

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 15:33, 28 kwi 2022

Ewuś wydaje mi się, że dałam różom wystarczająco miejsca. Tam jest w sumie 6 krzaczków. Miłorząb nie będzie taki rozczochrany, on jest kolumnowy i rośnie bardzo wąsko. Pewnie i tak wszystko wyjdzie w praniu. Już byłam zdecydowana posadzić miscanta, ale Twój rzeczowy, uzasadniający jego brak argument mnie przekonał. Pewnie mi braknie rozplenicy bo mam jedną
Te byliny pod ścianą ok?