Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

LIDKA 21:21, 27 kwi 2022

Daria , ryjesz jak młoda dziczka to myslalam ze masz 20 pare lat.

Ja 46 i myślę o emeryturze.Zostało mi do niej tylko/aż 13 lat 10 miesiecy i kilka dni
Chcialabym jej dożyc.
DariaB 22:05, 27 kwi 2022

LIDKA napisał(a)
Daria , ryjesz jak młoda dziczka to myslalam ze masz 20 pare lat.

Ja 46 i myślę o emeryturze.Zostało mi do niej tylko/aż 13 lat 10 miesiecy i kilka dni
Chcialabym jej dożyc.

Lidziu damy radę dociągnąć do emerytury i będziemy się cieszyć ogrodami. Moje najstarsze dziecko w tym roku będzie pełnoletnie więc muszę być trochę starsza niż 20 lat
Judith 22:12, 27 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)
Ja mam 45 lat mój Niemąż 53 i zawsze mówię ze ja jestem po 40 tce a On przed 60 - tką

U mnie podobnie, ale odwrotnie .
A czuję się na max 26 .
Roocika 10:28, 28 kwi 2022

DariaB napisał(a)

Witaj Asiu oczywiście zapraszam ja również Cię odwiedzę w wolnej chwili.
Moje zapędy też się powoli studzą
Odnośnie kierunków świata to piszesz o tych wizualizacjach? Front domu jest od południa, z lewej zachód. Więc ta projektowana rabata ma wystawę południowo-zachodnią, słoneczna przez większą część dnia.
Jeśli chodzi o drzewa to zależy o które pytasz, na pewno muszę przesadzić graby bo posadziłam je przy czole tarasu, bez sensu zupełnie, a one zasługują na wyeksponowanie.
Buki mam trzy i obawiam się, że są za ciasno posadzone, ale znowuż one rosną wolno.

Daria, ja to pisałam tak ogólnie, bo "przeleciałam" twój wątek, kiedyś byłam ale potem nie zaznaczyłam przypomnień

Już rozumiem z tymi drzewami, rzeczywiście masz niewielką działkę i sporo dużych drzew, przesadzałabym tylko to, co konieczne

Co do tej rabaty z wizualizacji, to dalej polecam wziąć kartkę i wrysować roślinki kółeczkami w kratki , będziesz wiedzieć ile każda miejsca zajmuje i czy wszystko docelowo się zmieści

Mnie też się widzi ta wersja co Ewa zamieściła i nie pasował mi ten miskant
DariaB 11:20, 28 kwi 2022

Pobawiłam się jeszcze, usunęłam miscanta, zgodnie z sugestią Ewy dałam rozplenicę i w tą pustą przestrzeń na rogu też wsadziłam rozplenicę.
wersja letnia

wersja jesienna

Bok tej samej rabaty

Myślę, że rośliny powinny mieć wystarczającą ilość miejsca.
DariaB 11:27, 28 kwi 2022

I jeszcze zwizualizowałam rabatę przy wejściu, tą, którą Ewa na początkowych stronach mi rozplanowała. W związku z tym, że mam 6 kulek danik, je tam wsadziłam zamiast sosny varelki, może kiedyś wymienię. Zamiast seslerii na wizce jest hakonechloa bo w programie nie ma seslerii.
lato

jesień

I jeszcze się pobawiłam z rabatą przy podjeździe, tą gdzie planuję śś. Zainspirowałam się rabatą Wiolki, nadal korzystam z mojej szkółki

świdośliwa, berberys kulka bordowy, świerki śleszyn (mam je na stanie lub ewentualnie mogą być kolejne 3 daniki), trawy - miała być sesleria ale nie ma jej w zasobach programu, więc może ta hakonechloa bo też fajnie wygląda i jeżówki białe lub limonkowe. Myślałam jeszcze o red baronie ale to już chyba byłoby za dużo.
olciamanolcia 11:33, 28 kwi 2022

I tak i tak fajnie. Mnie się jednak bardziej podobała wersja z miskantem
DariaB 11:44, 28 kwi 2022

olciamanolcia napisał(a)
I tak i tak fajnie. Mnie się jednak bardziej podobała wersja z miskantem

hmmm miscanta mam, rozplenicę mam jedną więc musiałabym pewnie kupić, bo z jednej może zrobię 3 ale nie 5, a mam zakaz kupowania, więc co tu zrobić...
Roocika 11:51, 28 kwi 2022

Daria, a jakby bardziej rozrzucić wszystko na tej rabacie przy domu? Bo wiosną obetniesz trawy i byliny i róże i wtedy w tych miejscach będzie pusto, te zimozielone kulki może rozrzucić równomiernie? Dasz pomiędzy cebulowe
DariaB 12:06, 28 kwi 2022

Roocika napisał(a)
Daria, a jakby bardziej rozrzucić wszystko na tej rabacie przy domu? Bo wiosną obetniesz trawy i byliny i róże i wtedy w tych miejscach będzie pusto, te zimozielone kulki może rozrzucić równomiernie? Dasz pomiędzy cebulowe

To jeszcze taki układ.
lato

zima

Wiadomo, że dam cebulowe, nie wiem czemu miłorząb jest zimozielony miscanat udaje proso