Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Sylwii od początku :)

Ogród Sylwii od początku :)

Sebek 17:36, 05 wrz 2012

Wieloszka napisał(a)

Agnieszka - macham z pozdrowieniami w Twoim kierunku (to teraz takie modne na forum) buziolek

No tak, trza iść z duchem czasu! Więc zamiast pozdrawiać również macham

Tyle razy czytałam o przygotowaniu ziemi pod sadzenie roślin i ciągle robię te same błędy. Ale napisałaś krótko i na temat: przekopanie+żyzna ziemia+piasek - i dodam sobie jeszcze jeden Twój "plusik" napisany kiedyś u mnie: +lekkie podwyższenie rabaty Zapisałam w pamięci - mam nadzieję na zawsze
Duży buziol! Upssss przepraszam, cofam ten buziol i..... macham

Ja dodam jeszcze jedno - kompost!!! Może być zamiast ziemi z worka Ja właśnie dzisiaj cały front przekopałem (i nie tylko ) i dodałem własnego kompostu - mam nadzieję, że to już jest kompost, bo do tego ze zdjęć Danusi brakuje mu duuużo

Macham do Was ffffszystkich!
Madzenka 18:51, 05 wrz 2012

Syla napisał(a)

Agnieszka - macham z pozdrowieniami w Twoim kierunku (to teraz takie modne na forum) buziolek

No tak, trza iść z duchem czasu! Więc zamiast pozdrawiać również macham

Tyle razy czytałam o przygotowaniu ziemi pod sadzenie roślin i ciągle robię te same błędy. Ale napisałaś krótko i na temat: przekopanie+żyzna ziemia+piasek - i dodam sobie jeszcze jeden Twój "plusik" napisany kiedyś u mnie: +lekkie podwyższenie rabaty Zapisałam w pamięci - mam nadzieję na zawsze
Duży buziol! Upssss przepraszam, cofam ten buziol i..... macham

Dlatego wstrzymuję wszelkie nowe nasadzenia aż przygotuję poprawnie ziemię aby potem nie bawić się z balansowaniem łopatą pomiędzy roślinami i ponowne przekopywanie ... No i oczywiście podwyższenia na rabatach Wiem , że masz w ogrodzie porobione drenaże to również dobre rozwiązanie w przypadku płaskiego ogrodu ....

Oczywiście odmachuję

Mądry czlowiek po szkodzie .... Niektore rabaty na nowo przekopuję....
Buziole i macham
Madzenka 18:54, 05 wrz 2012

Sylwia emocje związane z pierwszym dniem szkoły rozumiem
Ale ja teraz wspomian, że zawsze 1 września po rozpoczęciu roku szkolnego szlyśmy na lody i zakupy po piórniki, ołówki z piórkami itp. I podobny rytuał lodowy był na koniec roku
Teraz wspominam ten okres jako najszczęśliwszy Poza aktulanym gdy córa dorosła i mamy teraz jeszcze miesiąc wakacji
magos 19:19, 05 wrz 2012

Sylwia dzięki, że Ci się chciało mierzyć.Taką właśnie mam rabatę i zastanawiam sie jak gęsto sadzić
Matka 19:45, 05 wrz 2012

Boszszsz...
Enya73 20:21, 05 wrz 2012

Sylwio, pięknie masz z tymi żurawkami
Mam kilka pytań: Czy nie masz problemu z pędrakami? U mnie larwy tego szkodnika podgryzają korzenie żurawek. Jak z tym skutecznie walczyć? Czy masz jakieś z tym doświadczenia? I jak ochraniasz swoje żurawkowe piękności na zimę?
Madzenka 20:25, 05 wrz 2012

Enya73 napisał(a)
Sylwio, pięknie masz z tymi żurawkami
Mam kilka pytań: Czy nie masz problemu z pędrakami? U mnie larwy tego szkodnika podgryzają korzenie żurawek. Jak z tym skutecznie walczyć? Czy masz jakieś z tym doświadczenia? I jak ochraniasz swoje żurawkowe piękności na zimę?

Odpowiem u Sylwii. W ubiegłym roku pedraki zżarły mi 10 żurawek. Listki zostały doslownie oddzielone od korzeni.... W tym roku posadziłam nowe w to samo miejsce i nic się nie dzieje. Pędraki wiosną i latem można pryskać a nawet podlewać Dursbanem a w lipiec/sieprień nicieniami.... Kupiłam i boję się nicieniami podlać
Tak samo postępować z opuchlakami ...

A na pędraki w Trawie tu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/734-pedraki-w-trawie
Mala_Mi 20:31, 05 wrz 2012

Syla napisał(a)

Sylwia.. nie pozbywaj sie7x4......... ja już bym i to wypoziomowała.... naprawdę nie ma znaczenia czy koło czy prostokąt....... wooow......... 7x4 ale super... A my kończymy wylewać wodę z basenu..trochę rolśin w ogródku sie ucieszyło... i pomimo wielkości basen, na wszystko nie starczyło.... grunt, ze nawodnione iglaki wokół działki... - tekst przekopiowany w odpowiedzi na Twój z mego.. co by nie szukać

Już się pozbyłam , tak jak napisałam .... Gdyby rozmiary działki były większe to i owszem ... Koło będzie dobrym rozwiązaniem bo już taki miałam .... Teraz chcę szerszy i wyższy .... poszerzę jedynie teren na którym stał poprzednik ... Bardzo dziękuję za informację .... pomęczę Cię jeszcze o chemię do wody ale to jak zima będzie .... Aby nie zapomnieć będę robić notatki

ALeż tu się działo........ dużo było do ..... ale ja tylko pismo obrazkowe... cudne pismo obrazkowe

A chemią męcz ile wlezie
Kondzio 20:41, 05 wrz 2012

No ale ci zazdroszcze tego ogrodu . Projekty Danusi są Super
KasiaWB 20:57, 05 wrz 2012

Sylwia, jak zawsze pięknie. Podziwiając widok dzisiejszy, w myślach mam również włożoną przez Ciebie pracę w przygotowanie terenu, kopanie, nasadzenia, które również obserwowaliśmy. Już napisałaś, że przygotowanie terenu to podstawa sukcesu i właśnie mamy u Ciebie najlepszy przykład.
Często u Ciebie spaceruję
Pozdrawiam