Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

LIDKA 05:41, 13 maj 2026

U mnie też zimno choć ogród słoneczny i jeszcze bez dużych drzew. Dziś sadzę pomidory do donic i będą stały przy ścianie domu. Zobaczymy co mi wyjdzie.

Miłego dnia Dagmara!
pestka56 09:41, 13 maj 2026

U mnie z cięciem podobnie. Tnę co muszę np. nowo zakładany żywopłot grabowy. Tego się nie boję. Tnę Pęcherznice i stare leszczyny, bo im nie da się krzywdy zrobić. Poobcinałam jabłonkę ozdobną, bo tak się rozpanoszyła ponad różanką, że róże przestały pięknie kwitnąć.
Przyszło mi się mierzyć teraz ze zbyt wyrośniętymi krzewami i drzewami, bo chciałam by ogród szybciej dojrzał, chciałam ptaków w ogrodzie. Teraz te ogromne drzewa to w niektórych miejscach problem.
Winorośle natomiast zmusiły mnie do zaryzykowania cięcia, bo mało satysfakcjonująco owocowały. Ryzyko mączniaka przechyliło szalę.

Trzymam kciuki za szklarniowe winorośle
sylwia_slomc... 10:29, 13 maj 2026

Magara napisał(a)
Judith - u nas aura listopadowa, chmury, brak słońca, pada - to nie są warunki do spamowania
Szklarnię swoją lubię i jestem z niej zadowolona - wymazałam z pamięci ból jej stawiania

Kasia-pestka - ja się totalnie zdaję na sąsiada, który lat ma 70 i u niego zawsze była winorośl w szklarni
Ja jestem straszna niemota w temacie cięcia i prowadzenia roślin.
Niby dużo czytam, niby kumam. Ale jak dochodzi do podejścia z sekatorem to budzi się we mnie Scarlett o'Hara i uciekam do domu z założeniem, że "pomyślę o tym jutro"
Niby rozum mam i raczej ogarnięta jestem ale ogolnoogrodowe hasło "ciąć coś nad pędem skierowanym na zewnątrz" kosztowało mnie wiele zanim skumałam o co chodzi

Jola - u nas jak to u nas - więcej sprzętu niż talentu

Sylwia - dziś regał poszedł na taras. Jutro pomidory idą do szklarni. Za nimi powędruje grzejnik. Taki los. Prognozy nocne są badziewne do 20go maja. Lipna ta wiosna.

Alicja -aura nie sprzyja

No zimno jest bardzo jak na tą porę roku. U nas miesiąc nie padało, a teraz w prognozach mamy ciągle deszcz. Jedynie świeżo sadzone się cieszą. Nie powiem sucho już było bardzo, ale dwa tygodnie deszczu z deka przesada. Mam obawy, że jeśli się sprawdzi to już w maju popłyniemy...
ajka 12:32, 13 maj 2026

Ciekawa jestem tej winorośli w szklarni, ale skoro tak sąsiad prowadzi od lat, to chyba ma to sens. Też by mi się przydał taki sąsiad który by mi poprowadził winorośl.
U nas opady mają być do końca tygodnia,a potem lato. W sumie dobrze, bo bardzo sucho ostatnio było.
tulucy 12:54, 13 maj 2026

Też by mi się taki sąsiad przydał. Posadziłam dwie sztuki winorośli, na próbę. Nigdy nie miałam i nie umiem prowadzić. Ale będę się samo-szkolić.
Ewa777 13:43, 13 maj 2026

Zdjęcie szklarni z owocowymi drzewkami bardzo urokliwe.
Pogoda niezbyt przyjemna, ale deszczyk cieszy, bo długo była susza. Jeszcze ma padać w piatek i sobotę, a od wtorku ma być cieplej. U mnie niektóre rosliny bardzo wolno startują. Chyba przez tę zimna wiosnę.
Anda 16:06, 13 maj 2026

Superancka ta Twoja szklarnia U mnie juz po tulipanach, ale kwitly dlugo, bo mam pare odmian kwitnacych po sobie. Zimno teraz i pada u mnie, tak jak przystalo na tych "zimnych ogrodnikow".
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Magara 22:46, 13 maj 2026

Lidka - widziałam Twoje pomidory, niech rosną zdrowo

Kasia - ja nawet sobie kupiłam książkę, Vademecum cięcia roślin - dobre opinie miała, ale mnie ogłupiła jeszcze bardziej Lekką ręką tnę tak jak i Ty - to, o czym wiem, że nie zniszczę i nie zabiję

Sylwia - na Kaszubach wiosna przychodzi późno a jesień wcześnie. Od kiedy mam tzw. ogród odczuwam to bardzo, szczególnie jak patrzę na forumowe ogrody z innych regionów. Marzec był super wiosenny, kwiecień i maj - totalnie do bani.
Trzymam kciuki, żeby opady były "racjonalne" w tym sezonie

Ania ajka, Lucy z sąsiada też się cieszę

Ewa - sama nie wiem czy wierzyć w prognozy czy po prostu czekać do kolejny dzień przyniesie. Zimnica jest straszna.

Ewa-Anda - fajnie Cię widzieć Zakładałam, że u Ciebie już powiew lata
Magara 23:10, 13 maj 2026

Moje pomidory i papryki poszły dziś do szklarni.
Nosząc je pukałam się w głowę - temperatura na zewnątrz 8 stopni.
Ale przejrzałam wszystkie możliwe prognozy i wyszło mi, że dużo lepiej w najbliższym czasie nie będzie. Za dnia może i tak, ale noce dalej mają być zimne. Grzejnik poszedł razem z pomidorami. Siedzę teraz i gapię się w telefon kontrolując temperaturę
Sadzonki w domu się już męczyły a i ja byłam nimi zmęczona. Będzie co będzie.
Pomidory wsadzone głęboko, po drugie, a niektóre i po trzecie liście.
Pożyjemy, zobaczymy

Magara 23:16, 13 maj 2026

Słońce dziś świeciło, jakieś całe dwie minuty, ale akurat miałam telefon w garści