Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

mrokasia 07:54, 10 maj 2026

Mnie też ta fotka urzekła. Drzewa w kwiatach i ta szklarenka - obietnica smacznych plonów . Pusta na razie czy już coś tak posadziłaś?
Basieksp 10:18, 10 maj 2026

Może jednak jakieś owoce będą U nas dziś nie było przymrozków Fajnie ta szklanka z całą tą otoczka wygląda Bardzo ładny zakątek
Magara 23:48, 10 maj 2026

Sylwia regał wymuszony, u mnie nawet w szklarni zbyt zimno na cokolwiek

Mirka - w szklarni miałam:
- posianą rzodkiewkę - już zjedzona,
- trzy rzędy szpinaku - już zebrany, zamrożony,
- sałaty - rosną, jeden rządek,
- buraki - j/w - na wczesne chłodniki.
Wysiał mi się koperek, skąd? Nie mam pojęcia. Pewnie z kompostu. Ale już zebrałam, zamroziłam i zapisałam w kalendarzu, żeby w marcu sypnąć nasion. Zanim będzie czas pomidorów koperek na zimę będzie do zebrania.
Pomidory bym chciała sadzić już teraz ale mnie prognozy powstrzymują. Moje sadzonki w domu marnieją ale czekam. Kaloryfer też mam w pogotowiu
Winorośl sadzona w zeszłym roku, ciężko opiniować. Dziś zauważyłam, że jedna zawiązuje owoce. W poprzednim sezonie nie chorowała, chociaż pomidory zaraza dopadła bardzo wcześnie, no ale to był u nas mega mokry sezon
Szklarnia właśnie świętuje roczek Tak, była myta. Poliwęglan ok, póki co.
Temat słońca to u mnie loteria. Ale sąsiad tyle drzew wyciąl, że słońca coraz więcej.

Kasia - kombinuje jak mogę, żeby pożytek ze szklarni był jak największy Sklepowe nowalijki mnie dobijają...

Basia - chyba pierwszy raz złe prognozy się nie sprawdziły
Magara 00:03, 11 maj 2026

.
LIDKA 07:40, 11 maj 2026

Magara napisał(a)
Juzia różowe to pink star i rosy diamond

Judith, Lidka tablet wziął się stąd, że telefon z miesiąca na miesiąc ma coraz mniejsze i coraz bardziej zamazane treści - ot, taka ciekawostka tablet nowy to takich trudności nie ma
No i zaczęło mnie denerwować, że na stole praktycznie non stop stoją dwa laptopy. A stoją bo każdy musi swoje lekcje nauki języka odrobić Ja już włoski na tablecie ogarniam, Małżonek jeszcze ze swoim angielskim duma. Ale jeden laptop ze stołu już zniknął
P.s. wkurza mnie narzucanie słów i emotikony, które niby są dostępne ale nie działają, zapewne muszę pogrzebać w ustawieniach.

Ten powód pojawienia się tableta….. hehehe u mnie był podobny. Te małe literki …. Ehhhh
Optyk też zarobił.
antracyt 08:58, 11 maj 2026

Magarku, piękne szklarniowe zdjęcie - czuć wiosnę.
Szklarnia z kwitnącym tłem prezentuje się katalogowo Przyłączam się do uwag dziewczyn, że pokazujesz ją zdecydowanie za rzadko.
pestka56 10:44, 11 maj 2026

Magara napisał(a)

Winorośl sadzona w zeszłym roku, ciężko opiniować. Dziś zauważyłam, że jedna zawiązuje owoce. W poprzednim sezonie nie chorowała…
Prowadzisz ją jakoś, czy puściłaś na żywioł?
Ja swoje zbyt późno zaczęłam ciąć wg zaleceń. Skutek taki, że miały wprawdzie dużo owoców, ale małe. Teraz po zastosowaniu rad hodowców może nie wyglądają na razie najpiękniej, ale mam nadzieję na dorodne grona.
TAR 14:13, 11 maj 2026

Magara napisał(a)

Wysiał mi się koperek, skąd? Nie mam pojęcia. Pewnie z kompostu. Ale już zebrałam, zamroziłam i zapisałam w kalendarzu, żeby w marcu sypnąć nasion. Zanim będzie czas pomidorów koperek na zimę będzie do zebrania.
Pomidory bym chciała sadzić już teraz ale mnie prognozy powstrzymują. Moje sadzonki w domu marnieją ale czekam. Kaloryfer też mam w pogotowiu
Winorośl sadzona w zeszłym roku, ciężko opiniować. Dziś zauważyłam, że jedna zawiązuje owoce. W poprzednim sezonie nie chorowała, chociaż pomidory zaraza dopadła bardzo wcześnie, no ale to był u nas mega mokry sezon
Temat słońca to u mnie loteria. Ale sąsiad tyle drzew wyciąl, że słońca coraz więcej.

Kasia - kombinuje jak mogę, żeby pożytek ze szklarni był jak największy Sklepowe nowalijki mnie dobijają...

Ja ostatecznie szklarni nie zrobilam tylko skrzynie. I w sumie nie narzekam. W jednej wysiewam dzis drugi rzut rzodkiewek, one szybko rosna. Wzeszła mi pietruszka, koperek, szczypior i wczesne ogorki. Wczoraj posialam 2 rodzaje fasoli szparagowej, buraka lisciowego oraz 1 rzadek ogorka sremskiego. Zobaczymy czy wzejdzie. Zamiast pomidorow posadzilam 6 krzaczkow malin miniaturowych, wszystkie juz zawiazaly owoce a truskawki frigo wczesne posadzone w marcu tez juz maja kwiaty. I to mi wystarcza, choc odrobina normalnosci. Na pomidory juz sie nie rzucam planuje w jednym miejscu posadzic 2 kolumnowe ligole jak znajde takowe.
mirkaka 14:55, 11 maj 2026

TAR napisał(a)

Ja ostatecznie szklarni nie zrobilam tylko skrzynie. I w sumie nie narzekam. W jednej wysiewam dzis drugi rzut rzodkiewek, one szybko rosna. Wzeszła mi pietruszka, koperek, szczypior i wczesne ogorki. Wczoraj posialam 2 rodzaje fasoli szparagowej, buraka lisciowego oraz 1 rzadek ogorka sremskiego. Zobaczymy czy wzejdzie. Zamiast pomidorow posadzilam 6 krzaczkow malin miniaturowych, wszystkie juz zawiazaly owoce a truskawki frigo wczesne posadzone w marcu tez juz maja kwiaty. I to mi wystarcza, choc odrobina normalnosci. Na pomidory juz sie nie rzucam planuje w jednym miejscu posadzic 2 kolumnowe ligole jak znajde takowe.

Też fajna zabawa w warzywniak Co to za maliny miniaturowe?
A ja jednak głównie folię kupiłam dla pomidorów, w zeszłym sezonie mimo zawirowań z wirusem i wywaleniem swoich sadzonek, kupowaniem późno innych i tak jestem zadowolona, takich przecierów na zupę pomidorową to nigdzie nie kupię
mirkaka 15:06, 11 maj 2026

Magara napisał(a)

Dziękuję za odpowiedzi na wszystkie pytania
Myślałam że bez mycia się obejdzie, ale widzę że nie
No mnie też te prognozy trochę hamują, poczekam do piątku, teraz jeszcze wtorek -czwartek ma być zimno.
Szpinak i ja już zebrałam i zamroziłam, najedliśmy się listków i jeszcze sporo zamroziłam
Rzodkiewkę i sałatę miałam w mojej donicy podokiennej przykryte włókniną, świetnie sobie radziły, rzodkiewka już zjedzona, takiej wielkiej nigdy nie miałam sałata jeszcze ciągle jest, muszę ją chyba przesadzić bo tam ma być miejsce dla papryk
O koperku pod folią nie pomyślałam, u mnie sam się wysiał na rabatach i rośnie, ale jest jeszcze mały.
O burakach czytałam że słabe sąsiedztwo z pomidorami, lepiej przesadź, bo pomidory przy nich słabiej rosną, dobre sąsiedztwo to pory , selery, bazylia