Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Miskantowo 11:40, 14 maj 2026

O kurczę, właśnie się dowiedziałam, ze winorośl sie przycina w jakiś fachowy sposób…
Mam jedną sadzonkę.
Przycinana metodą „co popadnie bo przeszkadza”.
W ubiegłym roku była oblepiona owocami (chyba ze 200 kiści) ale…zanim dojrzały to je jakieś choróbsko dopadło i nie było jedzenia.

Moje pomidory (tylko i wyłącznie koktajlowe) już od prawie 3 tygodni w donicach na zewnątrz domu.
Joku 18:57, 14 maj 2026

Co do powojników to też myślałam że padły po zimie a raczej po przedwiośniu. Odbijają prawie wszystkie. Tak jak dziewczyny radzą poczekaj. Przy wycinaniu suchych pędów zobacz jaki jest środek, jeżeli zielony to jest nadzieja.
Basieksp 23:25, 14 maj 2026

Kurczę chyba kupię sobie jakiegoś powojnika Nie mam żadnego.
Magara 23:35, 14 maj 2026

Dziewczyny, powojnik miał dziś być cięty, ale aura do bani

Judith - sielsko, szkoda tylko, że przez pięć minut
Basieksp 00:27, 15 maj 2026

Dobre i 5 minut U nas solidnie popadało i jeszcze jutro ma padać cały dzień, dobrze, bo strasznie sucho już było. A jak u Was ?
Kordina 02:39, 15 maj 2026

Magarku to Ty będziesz miała klima śródziemnomorski w szklarni z polem winorośli Chociaż tam, bo pogoda jak jakaś szalenica niepojęta
antracyt 08:36, 15 maj 2026

U mnie, jak wyjeżdżałam, też ładnie padało. Mam nadzieję, że nie przez 5 minut jak ostatnio
April 09:07, 15 maj 2026

Powojnik przytnij krótko, nawet jeśli żyje to dobrze mu to zrobi, zagęści się. Niewiele jest powojników których nie powinno się ciąć bo np kwitną na zeszłorocznych pędach.
Nie tnij atragene, montana czy alpina. Pozostałym cięcie służy

Masz fotkę tej trawy o którą pytałaś u mnie? Obstawiam turzycę rzędową, ale opis dość skromny zostawiłaś
Joku 12:38, 15 maj 2026

Melduję że dzisiaj wypatrzyłam świeży pęd wybijający tuż nad ziemią w powojniku na którego już nie liczyłam.
pestka56 13:15, 15 maj 2026

Miskantowo napisał(a)
O kurczę, właśnie się dowiedziałam, ze winorośl sie przycina w jakiś fachowy sposób…
Mam jedną sadzonkę.
Przycinana metodą „co popadnie bo przeszkadza”. W ubiegłym roku była oblepiona owocami (chyba ze 200 kiści) ale…zanim dojrzały to je jakieś choróbsko dopadło i nie było jedzenia.
Choroba na pewno grzybowa, pewnie mączniak. Tak bywa, gdy gęsto jest liści. Brak przewiewu. Czytałaś mój komentarz, to wiesz, że ja straciłam 2 krzewy w ten sposób.

Winnica Nieznanowice ma fajne filmiki, gdzie facet pokazuje jak opiekować się krzewami winorośli.
https://www.facebook.com/winnicanieznanowice
Fb niestety. Nie wiemczy są te filmiki gdzieś jeszcze.