Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie)

Anda 10:41, 07 cze 2023

Pierwsze róże najpiękniejsze U mnie pierwsza była Summer Song. Kwitnie już od dwóch tygodni. Tydzień temu zaczęła LEH. Uwielbiam obie
Znów zapomniałam, że miałam wysiać goździki brodate Widzę je właśnie u Ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Margerytka40 10:57, 07 cze 2023

April napisał(a)
Ja właśnie się zastanawiałam czy przypadkiem te bodziszki nie potrzebują odmładzania. U mnie chyba czwarty sezon w tym samym miejscu. Z tym że u mnie baaaardzo trudne podłoże, pomiędzy sosnami. Może sosny wszystko im wyżarły...
Jak długo masz swoje?

Też już pewnie czwarty albo i piąty sezon. Może i trzeba by je odmłodzić. Choć pamiętam je jeszcze z ogrodu przed zmianami i nie odmładzałam ich jakoś często a były ładne. Ja stawiam na stanowisko. One wolą wilgotno i półcień.
Margerytka40 11:02, 07 cze 2023

Anda napisał(a)
Pierwsze róże najpiękniejsze U mnie pierwsza była Summer Song. Kwitnie już od dwóch tygodni. Tydzień temu zaczęła LEH. Uwielbiam obie
Znów zapomniałam, że miałam wysiać goździki brodate Widzę je właśnie u Ciebie

SS jeszcze. I tak się cieszę, że w ogóle ma pąki. Sadzonki zeszłoroczne były tak marne, że z ledwością wyszły na prostą. Dwie, trzecia ledwo zipie. Goździki brodate bardzo fajne. Ja mam ciemno bordowe a jedną Kępa wyszła w tym roku w takim ciemnym różu ale też fajny kolor. Uwielbiam ich zapach. Ścinam odrobinę do wazonu bo pięknie w domu pachną
April 11:04, 07 cze 2023

Wilgotno tak, zgodzę się absolutnie. U mnie za sucho. Ale z pewnością nie półcień bo miałam na takim stanowisku i nie kwitły. Stąd przenosiny kilka lat temu na słońce, i to była dobra decyzja, od razu szał kwiatów.
Margerytka40 11:09, 07 cze 2023

April napisał(a)
Wilgotno tak, zgodzę się absolutnie. U mnie za sucho. Ale z pewnością nie półcień bo miałam na takim stanowisku i nie kwitły. Stąd przenosiny kilka lat temu na słońce, i to była dobra decyzja, od razu szał kwiatów.

Miałam na myśli, że nie na patelni. U mnie na słońcu wszędzie sucho. Myślałam, że glina da radę
daredevil 11:20, 07 cze 2023

Asia, pięknie masz!
Roocika 12:50, 07 cze 2023

Margerytka40 napisał(a)
Objawienie tego roku.
Śmiałek pogięty

Trudno te chmurki uchwycić, cudne są. Muszę zadbać o zwiększenie ich ilości

Fajny, fajny

No właśnie się zastanawiam od kilku dni skąd poznać, że byliny trzeba odmłodzić. U mnie w tym roku słabo będzie z syberyjskimi.
AgataP 12:55, 07 cze 2023

Margerytka40 napisał(a)

No właśnie nie wiem co z nimi, że takie marne. A miał być niebieski busz

Różanka pęka teraz w szwach, po wycięciu szałwii i kocimiętki zrobi się tam luźniej. Kocimiętka zjadła mi jedną różę Lady Emma Hamilton. Piękna ta Emma ale też coś kaprysi u mnie. Pewnie zastąpię je wkrótce chyba Mandarin, które cudne są u mnie.
Rondo trochę pokiereszowane w tym roku bo przesadzone hakone nie nadrobiło i w porównaniu z tymi nie ruszanymi to 1/3 wysokości. Nic to, za rok będzie lepiej

Asiu niestety bodziszki wymagają podziału po jakimś czasie, tak samo jak floksy, irysy syberyjskie i inne byliny. Po 3-4 latach kwitnienie nie jest już tak spektakularne jak na początku. U mnie byliny siedzą już kolejny rok i widzę że powinnam je odmłodzić ale zawsze czasu brakuje... no ale godzę się z tym.
sylwia_slomc... 13:03, 07 cze 2023

Przyszłam do Ciebie się pozachwycać bylinowymi klimatami Podoba mi się ta rabata tak napakowana kolorem bardzo
Kocimiętka od Ciebie pięknie mi spektakl w tym sezonie już dała, a róże moje/Twoje na mocno zapaczkowane zaraz zaczną pokaz
Wiolka5_7 13:33, 07 cze 2023

Margerytka40 napisał(a)
Objawienie tego roku.
Śmiałek pogięty

Trudno te chmurki uchwycić, cudne są. Muszę zadbać o zwiększenie ich ilości

Asia piękny ten śmiałek czy to czysty gatunek czy jakaś odmiana?