Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Kordina 22:44, 31 sty 2026

nicol21 napisał(a)
Piękne ptaszki! czekam, aż kiedysś do nas będą przylatywać. Koty sąsiadów nie pomagają, drzewa małe etc.

U nas wiosnę pomalutku czuć. Ptaków nie widać, ale już pięknie słychać.

Nicola fajnie, u mnie wiosny ani widu ani słychu, w gawrze smacznie śpi

Klaudio, Sylwio - dzięki za odwiedzinki

Magara napisał(a)
Bożenka, dziś po południu obejrzeliśmy na Netflixie film "Simona Kossak" - polecam, powinien Ci się spodobać

Magarku Basiu, dzięki, wybierałam się niegdyś do kina, ale coś mnie wtedy złapało, za to poszukałam na CDA i jest darmowa wersja
Obejrzałam całość i ze zdziwieniem zauważyłam, że mam w naszych zbiorach książeczkę "Kuba" z 1972 roku Lecha Wilczka o domowym puszczyku. A z puszczykiem też ciekawe doświadczenie, kolega ornitolog miał w domu puszczyka z na trwale uszkodzonym skrzydłem i jak wyjeżdżał my się nim opiekowaliśmy. Kolegę delikatnie budził łapiąc za kosmyki włosów, a nieraz budził się zasypany ziemią z doniczki (kolega rzecz jasna) bo ON siedział sobie i spał na półce z kwiatami nad łóżkiem
Obejrzałam też kilka wywiadów, również z siostrą malarką, tej małej Joasi z filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=CfGASrRqEWM&list=TLPQMjcwMTIwMjaRlOv1s17_Zw&index=4

ten wywiad trwa 2h, ale warto posłuchać na raty, bo dotyka wielu aspektów od malarstwa, fotografii przyrodniczej, życia...
Kupiłam na prezent książkę "Moje życie z Simoną Kossak" L.Wilczka. Te zdjęcia jak Simona idzie przez las a za nią stado saren są obłędne i te z dzikiem i karmienie łosi
Oczywiście zanim pójdzie książka na prezent to ją przeczytam Kupiłam powystawową, ale treść taka sama

Kordina 22:51, 31 sty 2026

daszum napisał(a)
Bożenko ja w kwestii praktycznych porad.
Może wiesz czy można pomalować drewniane woskowane meble .
Kilka lat temu dałam nowe życie komodom od starych kuchennych kredensów, pies je trochę zmaltretował i chciałabym ponownie przywrócić im biel ( teraz jest orzech).

Danusiu a macie elektryczną szlifierkę oscylacyjną? Gładkie powierzchnie usuwam taką, a wszelkie rzeźbienia ręcznie albo taką małą szlifiereczką. Trochę pracy ręcznej z tym jest
Potem odpylam dokładnie przeważnie odkurzaczem ze szczotką, albo szerokim pędzlem i przecieram szmatką benzyną ekstrakcyjną. Maluję farbą akrylową "Białe szaleństwo" i jak sama nazwa sugeruje, szalejesz z pędzlem Maluję po wyschnięciu 3 warstwami, czasami 4 najlepiej pędzlem o miękkim włosiu.
No chyba, że masz w pobliżu kogoś kto piaskuje ale nie mam pojęcia jaki to koszt
Gosialuk 14:06, 01 lut 2026

Bożenko pozdrawiam. U mnie też jeszcze zima nie odpuszcza. Mam nadzieję, że dużych strat mrozowych nie będzie.
Dni już dłuższe i z tego się na razie cieszmy.
Alija 20:16, 01 lut 2026

Kordina napisał(a)

Ja też już tęsknię za takimi widokami, bardzo mi się ta zima dłuży.
Kordina 20:28, 01 lut 2026

Dzisiaj było dobre oświetlenie, a siekierka nie jest na ptaszydła tylko na rozdrobnienie tłustego mięska dla robakożerców jak mróz po nocy ściśnie to siekierką mężaty rozdrabnia kawałki i już dalej sobie radzą

Basieksp 21:19, 01 lut 2026

Pamiętam film Ptaki, ale nawet w tym filmie, tak sprytnych ptaków z siekierą nie wymyślili
A na poważnie, w sumie dobry pomysł z tym mięskiem, muszę jutro jakieś masarski odwiedzić, bo słoninki nie mam. Rozpuszczam smalec z orzechami i ziarnami. Miałam słoninę ale coś mi ją kradło, spróbuję jeszcze raz, może nie zniknie od razu.
daszum 22:00, 01 lut 2026

Kordina napisał(a)

Danusiu a macie elektryczną szlifierkę oscylacyjną? Gładkie powierzchnie usuwam taką, a wszelkie rzeźbienia ręcznie albo taką małą szlifiereczką. Trochę pracy ręcznej z tym jest
Potem odpylam dokładnie przeważnie odkurzaczem ze szczotką, albo szerokim pędzlem i przecieram szmatką benzyną ekstrakcyjną. Maluję farbą akrylową "Białe szaleństwo" i jak sama nazwa sugeruje, szalejesz z pędzlem Maluję po wyschnięciu 3 warstwami, czasami 4 najlepiej pędzlem o miękkim włosiu.
No chyba, że masz w pobliżu kogoś kto piaskuje ale nie mam pojęcia jaki to koszt

Bożenko dziękuję za szczegółowy opis.
Ja to wszystko robiłam poprzednio usuwając farbę olejną przed woskowaniem.
Nie napisałam, że na oczyszczone drzwiczki stolarz przykleił fornir czereśniowy, nie wiem czy z forniru da się zeszlifować wosk.
Może tylko wyczyszczę te komody i uzupełnię wosk (bez malowania).
Córka dzisiaj napominała mnie, że mam uratować te komody, bo mam zamiar kupić meble w Ikei.
Kordina 01:07, 02 lut 2026

Danusi w takim razie może wosk biały? Są woski do drewna w różnych kolorach. On nie będzie biały i kryjący jak farba, ale taki trochę tylko nie wiem jak się będzie zachowywał na już istniejącym?