Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U Justyny

U Justyny

Syla 19:20, 20 lut 2011

bardzo ładnie co to za tawułki ? zdradzisz nazwę?
tyna 19:28, 20 lut 2011

Te wyższe z ząbkowanymi liśćmi to Crispa, no i popularne Goldflame i Goldmund.
To nie jest najlepsze dla nich ujęcie, nie widac tych świetnych listków Crispy
Gardenarium 19:47, 20 lut 2011

Ładnie pomieszały się ciemne z żółtymi.

Instagram Ogrodowiska
shrekol 06:22, 21 lut 2011

Fajnie Justyno Ci ta rabata wyszła a tawułki faktycznie bardzo wdzięczne rośliny, Też je mam wzdłuż wjazdu
monteverde 12:20, 21 lut 2011

Tynko dopiero teraz przeczytałam"cały" Twój wątek o ogrodzie, podziwiam upór z jakim osiągnęłaś cel i wyczucie estetyki w Twoim ogrodzie, bardzo mi się podoba ogród. Mam pytanie ile rosło to drzewo, do takiej wysokości?( przed połamaniem)
tyna 13:47, 21 lut 2011

monteverde napisał(a)
Tynko dopiero teraz przeczytałam"cały" Twój wątek o ogrodzie, podziwiam upór z jakim osiągnęłaś cel i wyczucie estetyki w Twoim ogrodzie, bardzo mi się podoba ogród. Mam pytanie ile rosło to drzewo, do takiej wysokości?( przed połamaniem)

dzięki
Mam jeszcze to szczęście, że działka jest w miejscu właściwie zasłoniętym od ulicy i jest prawdziwym zaciszem

Drzewo (katalpa) jest widoczna na pierwszej fotografii w moim wątku. Taki cienki badylek za kwitnącą wiśnią - rok 2004...przed domem, czyli do połamania rosła tylko 5 lat.
Ja ją posadziłam na przechowanie, bo już wtedy planowałam jeden punkt centralny. Ale trafiłam na pioruna, który szybko i intensywnie rośnie, że już nic nie robiłam... Miała być małym drzewem do małych ogrodów - wtedy jeszcze słuchałam sprzedawców w szkółkach... no niby jest mała w porównaniu z jodła kalifornijską
monteverde 13:55, 21 lut 2011

no tak ale to wdzięczne drzewo i jego kwitnienie rekompensuje nadmierną wysokość))
tyna 15:07, 21 lut 2011

Ale już teraz wiem, że w przypadku jej metrowych przyrostów rocznych, to albo do większych ogrodów, albo darować sobie, albo ciąć i formować z uporem maniaka...
wybrana opcja ostatnia....

Jeszcze się okaże, co z nią będzie w tym roku, bo na samej górze pień popękał po wiosennym przycięciu - w tamtym roku. Może przemarznąć, bestia jedna
shrekol 16:04, 21 lut 2011

Hmmmm kurde ja też mam u siebie "Catalpa speciosa Pulverulenta" rośnie chyba 5-6 rok i jak czytam to co piszesz Justyno to chyba u mnie ma kiepskie warunki bo rocznie przyrasta 10-20 cm z drugiej strony to niech tak szybko nie rośnie skoro ona taka łamliwa
tyna 16:53, 21 lut 2011

Wiesz, co Przemku, ja to się teraz zastanawiam, jaką mam odmianę....twoja to wielkokwiatowa, pokrój kulisty, wolniejsze przyrosty - to norma u niej, tak myślę... moja miała być "zwyczajna" i nie do końca pasuje mi do surmii bignoniowej...
Ona ma wszystko ogromne, nawet strąki były ogromne - dłuższe i grubsze...przyrosty na długość i grubość okazałe, a liście jak dziecięce parasolki...może to jakiś mutant, kurdelebele ja nie wiem co to za odmiana...

A po tej katastrofie z obłamaniem, w tamtym roku puszczała pędy na całej długości pnia, i przy ziemi....jak wierzba, co kilka dni trzeba było je obrywać....normalna wariatka...

Dzisiaj z pewnością Twoją bym wybrała