Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Rojodziejowa 20:14, 08 kwi 2025

Ja od siebie do cioci przeniosłam Kiku-shidare-zakura, tylko to taka forma parasolowato-płacząca a u siebie też mam Kanzana, jak Basiek. Na razie kwitnie mi Pissardi, ale nie chcesz bordo. Jabłonki fajne!
Patrycja_KG_Lu 20:18, 08 kwi 2025

Ostatnio posadziłam kolumnowe jabłonie Maypole, mają kwitnąć na mocny róż i plusem są jabłka jesienią. Posadziłam w rabacie trzcinnikowej, ale ona zaraz przy warzywniku jest.

Kwitnące na różowo są też judaszowce, śliwy wiśniowe, wiśnia nippońska, wiśnia piłkowana. Jakieś robinie też są różowokwitnące. No i magnolie, ale tych nie chcesz.
anuska2507 21:00, 08 kwi 2025

Ja głosuję na jabłoń Olę - wiosną masz kwiaty, jesienią czerwone jabłuszka
Angelika95 06:12, 09 kwi 2025

Dziękuję za odpowiedzi, będę sprawdzała wszystkie polecone drzewa. Póki co Kanzan i ta koju no mai tak mi weszły w głowę, że nie mogłam spać a jak pokazałam Kanzan córeczce na telefonie to je całowała
Angelika95 10:46, 09 kwi 2025

Wiśnie Kanzan co 5m byłyby w porządku, prawda? A od żywopłotu z tui jaki odstęp byście proponowali?

I tę kojou no mai też sobie kupię, najchętniej już teraz, ale boję się online, bo chciałabym zobaczyć pokrój, bo z tego co widziałam w Waszych ogrodach to są różne.
DariaB 11:45, 09 kwi 2025

Angelika ja właśnie z w piątek nabyłam Kojou-no-mai, cieszę się bardzo bo długo na nią polowałam. Z kwitnących wiśni mam jeszcze tybetańską, małe białe kwiatuszki, zielone listki bonus dodatkowy, piękna, łuszcząca się kora w kolorze miedzi/borda. Jabłoń Ola, mam, jestem na tak
Z niewysokich jabłonek mam Tinę. Kanzany to duże drzewa, mam je może 5 lat i są już wielkie, ale kocham je Kwitną przepięknie, na jesień też robią szał.
Angelika95 17:22, 09 kwi 2025

DariaB napisał(a)
Angelika ja właśnie z w piątek nabyłam Kojou-no-mai, cieszę się bardzo bo długo na nią polowałam. Z kwitnących wiśni mam jeszcze tybetańską, małe białe kwiatuszki, zielone listki bonus dodatkowy, piękna, łuszcząca się kora w kolorze miedzi/borda. Jabłoń Ola, mam, jestem na tak
Z niewysokich jabłonek mam Tinę. Kanzany to duże drzewa, mam je może 5 lat i są już wielkie, ale kocham je Kwitną przepięknie, na jesień też robią szał.

Właśnie u Ciebie czytałam, że Ci jabłoń Ola choruje, ale rozumiem, że zalety przeważają nad wadami.

Mam rabatę 5m głębokości to chyba się zmieszczą Kanzany?
DariaB 19:44, 09 kwi 2025

Angelika95 napisał(a)

Właśnie u Ciebie czytałam, że Ci jabłoń Ola choruje, ale rozumiem, że zalety przeważają nad wadami.

Mam rabatę 5m głębokości to chyba się zmieszczą Kanzany?

Wiesz co ona jest taka dziwna późnym latem, może to wina suszy? Sama nie wiem. Teraz się szykuje do kwitnienia i wygląda zdrowo. Zapączkowana na maksa. Na 5m szerokości rabaty spokojnie się zmieszczą. Ja mam 4m ale do domu od rabaty haha.
Angelika95 21:39, 09 kwi 2025

To jeszcze kwestia odległości od żywopłotu. Mam zostawione miejsce na drzewa 1m od tui, ale chyba będzie to za mało jak chcę posadzić wiśnię Kanzan? Mogę przesunąć bardziej do przodu drzewo, ale o ile będzie dobrze?
SaskiaFarkas 13:48, 10 kwi 2025

Cześć Angelika
według danych katalogowych Kanzany rosną do wysokości 10m i 5-6 m szerokości. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że masz rabatę na głębokość 5 metrów i na tej rabacie są już posadzone tuje. Jeżeli tak jest to myślę, że 1m od tui to zdecydowanie za mało. Osobiście również podobają mi się wiśnie Kanzan, ale jest to dość duże drzewo i w moim malutkim ogródku sobie je odpuściłam. Na szczęście w okolicznych ogródkach mogę podziwiać walory tej pięknej wiśni. Ja mam Amanogawy . Już nie mogę doczekać się ich kwitnienia.. Ale do rzeczy. Nie myślałaś aby jednak posadzić wiśnię Pissardii w formie szpaleru (są dwa razy mniejsze). W mojej okolicy obecnie pełno jest takich nasadzeń i wygląda to bajecznie. Obecnie kwitnie. Jeżeli dobrze doczytałam w planie masz też wiśnie Amanogawy. Wiśnie te kwitną kwiecień, maj jak Kanzan. Może warto wydłużyć czas kwitnienia i wybrać Pissardii, która kwitnie najwcześniej.
Niezależnie co wybierzesz jestem pewna, że będzie pięknie