Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 23:27, 20 wrz 2023

Poczynania Patrycji śledzę na bieżąco, a teraz zabieram się za lekturę wątku Zagajanki, dziękuję
LIDKA 23:34, 20 wrz 2023

Kształt tej ścieżki z czego wynika
Bo troche zaburza proporcje rabat.

Dobrze przemyśl te rabate jednoroczną. Zimą bedzie pusta,
Z doświadczenia wiem że jak chodzisz po ogrodzie albo jak siedzisz na tarasie , to wzrok ucieka w narożniki dzialki.
Muszą być reprezentacyjne caly rok.

Po całej szerokości dzialki bym rozciągnęła katalpową. Przez środek zrobiłabym wyjście do warzywnika. Moglo by byc z pergolą nawet. I na tej katalpowej dałabym coś zimozielone minimalistyczne np cisowe wykrzykniki, jakąś obwoódke na stałe np lawendy , niską trawkę .
A środek zostawiłabym na jednoroczne.

To plan A
A plan B że jednoroczne można siać wkolo warzywnika

Angelika95 23:39, 20 wrz 2023

Ta rabata przy kratce przy warzywniku to nie na jednoroczne, mam tam jeżówki, dalie, no różności- taki romantyczny zakątek ma tam być i ścieżka, którą się można przejść między kwiatami

Ciekawy pomysł z rozciągnięciem katalpowej, myślałam jeszcze, żeby rozciągnąć rabatę sprzed domku ogrodnika, żeby była dłuższa i żeby nachodziła na siebie z katalpową. Co myślisz? Właśnie tam muszę dać coś zimozielonego, żeby mi zasłaniało poletko z truskawkami, kompostowniki itd
Myślałam o katalpach z miskantami i hortensjami, w ich nogach od strony domu zimozielone kulki, byliny. A plecy to zimozielone żywopłot ze świerk serbskiego albo laurowiśni. Ta rabata może być szersza, nic nie stoi na przeszkodzie (no może trochę mąż- wielbiciel trawnika)
LIDKA 07:26, 21 wrz 2023

Zrób zdjęcia w terenie.
Myśle że możesz połączyc rabaty katalopwą i domkową albo traktować jako całość.

Fajnie Ci taka rabata oddzieli cześć warzywną. Żeby posadzić świetki i katalpy czy inne drzewa to musi byc bardzo głeboka.

Świerki nie zacienią warzywnika? Ja akurat nie lubie świerków bo 30 letni żywoplot już nie jest ładny.

Angelika spróbuj popatrzeć na ogród jako całość. Ta ścieżka w rogu nie będzie dobrze w taki kwadrat wyglądać. Masz sporą powierzchnię a ona jakby wycina kąt.

Człowiek ma też tendencję do chodzenia na skróty.
Jak masz jakby w rogach części ozdobnej ogrodu wejscia do Twojego przepięknego warzywnika to zrób proste ścieżki po skosach.

Rabaty naokoło pod płotami są fajne.zwłaszcza takie zestopniowane.

Masz sąsiadów po bokach?

Mnie te połączenia rabat w narożnikach działki sprawiają trudność. Nie umiem zrobic takich ładnych przejść. Ma wiosne bede zmieniac 2 rabaty po trochu i może mi sie uda dopracować kąty bo ciągle jestem niezadowolona .

Angelika95 09:08, 21 wrz 2023

Skoro świerki dużo miejsca to może żywopłot z cisa? Tylko nie wiem ile się z nim odsunąć od katalp. Myślisz, że to byłby lepszy pomysł? Nie zacieni warzywnika, mam naprawdę dużo miejsca

Ścieżka do warzywnika pokrywa się ze ścieżką, którą teraz tam wchodzę. Podobają mi się takie przejścia, nie chciałabym z tego rezygnować. Warzywnik jest ukryty, bo wiadomo że nie zawsze jest tam ładnie, ale wejście do niego jest przyjemne.

Sąsiadów będę miała po prawej stronie, są w trakcie budowy. A po lewej oddziela mnie od sąsiadki wąska działka, która też pewnie będzie zabudowana w przyszłości. Prywatność i żywopłot to mój numer jeden, po to jest ten dom, żebym nie musiała z nikim rozmawiać jak nie chcę

Zastanawiam się jeszcze, gdzie zrobić miejsce na domek dla dziecka, huśtawkę itd. Dobrze gdyby było widać ją z salonu, tarasu, ale to może samo się wyklaruje później jedyny element, który nie ma swojego miejsca

Mam jeszcze pytanie odnośnie czosnków i tulipanów. Czy mogę je wsadzać na etapie wykonywania rabat czyli wiosną? Czy muszę czekać do jesieni? Pytam, bo kłopotliwe jest potem rozgrzebywanie rabaty wyłożonej kartonem i zrębkami
LIDKA 10:25, 21 wrz 2023

Zlej woda miejsce gdzie chcesz sadzić cebule. Mokry karton łatwo rozerwiesz ręką czy małą łopatką.
Tulipany mam w koszykach ale cebulki gadioli sadziłam pikownikiem do ziemi.

Cebule tulipanów jesienią są w sprzedaży i pewno dlatego tak je sadzimy.
Zapomniałam o żonlkilach. Kupiłam we wrześniu a posadzilam w styczniu . Zakwitły w maju.
Więc chyba można później.

Dziewczyny sadzą cebule w doniczkach po roślinach . W raxie zmian na rabatach łatwo odszukać i przenieść
Angelika95 10:57, 21 wrz 2023

Tulipany podobają mi się jak są w dużej ilości, a to oznacza duże zniszczenie kartonu = chwasty, dlatego zastanawiam się czy mogę na wiosnę.

Dzięki Lidka, że mi pomagasz
Wiolka5_7 14:56, 21 wrz 2023

Tulipany ,czosnki itp. sadzimy jesienią a wiosną podziwiamy
Patrycja_KG_Lu 15:37, 21 wrz 2023

Co myślisz o wydzieleniu stref u Ciebie w podobny sposób? mhttps://pin.it/d49PTL4 Zamiast rekreacyjnej czy jak to nazwali dać kącik dziecięcy itp. Pasuje Ci w ogóle przedzielenie działki i stworzenie stref czy chcesz mieć niemal widok na całość (wyłączając warzywnik)?
Patrycja_KG_Lu 15:41, 21 wrz 2023

Angelika95 napisał(a)
Te elementy, które wymieniłaś już mam na swojej działce (taras, kompostowniki) lub wiem dokładnie gdzie będą (altanka na grill, basen, domek ogrodnika, strefa dla dzieci). To podstawa, rabaty mają tylko upiększać

Działka jest długa prawie na 100m, a szeroka na 29, dlatego ciężko mi to rozrysować w sensownej skali. Odległość do warzywnika mam zaznaczoną na rysunku. Kształt rabat i ich położenie zostaje, jest przeze mnie dokładnie przemyślane z uwzględnieniem potrzeb moich i rodzinki

Widzę teraz, że umknął mi Twój komentarz. Przepraszam. Skoro jesteś pewna układu rabat to już nie mieszam.