Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Patrycja_KG_Lu 16:48, 20 wrz 2023

Angelika95 napisał(a)
Tyle mam przewidziane na miskanta Memory, bardzo podobają mi się jego kwiatostany

Myślę tylko czy nie zamienić perowskiej na kocimiętkę, bo ona w tym roku robi u mnie furorę, a perowskia jest przeciętna. No ale to jej pierwszy rok i sama nie wiem

Ona klimatyczna jest. Zerknij na tego Pina przed zamianą https://pin.it/1Xo9957.
Tutaj młoda, ale ciekawe połączenia z innymi roślinami. https://pin.it/2vqjt3F
Wiolka5_7 17:12, 20 wrz 2023

Angelika95 napisał(a)
Tyle mam przewidziane na miskanta Memory, bardzo podobają mi się jego kwiatostany

Myślę tylko czy nie zamienić perowskiej na kocimiętkę, bo ona w tym roku robi u mnie furorę, a perowskia jest przeciętna. No ale to jej pierwszy rok i sama nie wiem

Miałam perowskię ale padła nie wiem na co. Ja wolę kocimiętkę ,bo ta kwitnie bardzooo długo
Angelika95 17:42, 20 wrz 2023

Te elementy, które wymieniłaś już mam na swojej działce (taras, kompostowniki) lub wiem dokładnie gdzie będą (altanka na grill, basen, domek ogrodnika, strefa dla dzieci). To podstawa, rabaty mają tylko upiększać

Działka jest długa prawie na 100m, a szeroka na 29, dlatego ciężko mi to rozrysować w sensownej skali. Odległość do warzywnika mam zaznaczoną na rysunku. Kształt rabat i ich położenie zostaje, jest przeze mnie dokładnie przemyślane z uwzględnieniem potrzeb moich i rodzinki
Angelika95 17:51, 20 wrz 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Miałam perowskię ale padła nie wiem na co. Ja wolę kocimiętkę ,bo ta kwitnie bardzooo długo

Zobaczę na wiosnę w jakiej formie będzie moja perowskia - jeśli w słabej to zamienię ją na rabacie na coś innego. A jaką masz odmianę kocimiętki?
Wiolka5_7 19:29, 20 wrz 2023

Angelika95 napisał(a)

Zobaczę na wiosnę w jakiej formie będzie moja perowskia - jeśli w słabej to zamienię ją na rabacie na coś innego. A jaką masz odmianę kocimiętki?

Mam różne odmiany... nowe niskie - Cat's pajamas i Purrsian Blue i wyższe Walker's low i Six hills Giant. Tą ostanią dostałam w gratisie kiedyś i nie lubię,bo rośnie wysoka i strasznie się pokłada. Ulubione to te pierwsze 3 odmiany
Angelika95 19:38, 20 wrz 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Mam różne odmiany... nowe niskie - Cat's pajamas i Purrsian Blue i wyższe Walker's low i Six hills Giant. Tą ostanią dostałam w gratisie kiedyś i nie lubię,bo rośnie wysoka i strasznie się pokłada. Ulubione to te pierwsze 3 odmiany

Powiedz mi proszę, która najbardziej będzie się różniła kolorem od walker's low?

Pytam, bo tę odmianę mam na rabacie obok i jeśli zastąpię perowskią kocimiętka to chciałabym, żeby chociaż kolorem się odróżniały
Angelika95 20:19, 20 wrz 2023

Największy problem mam z tą rabatą. Jest ona bardzo prosta.
Wersja pierwsza: z tyłu dużo werbeny patagońskiej, następnie gęsto hortensje, jeżówki białe Alba, a przed nimi kocimiętka i zimozielone kulki.

Wersją druga: zwęzić rabatę i zamiast hortensji dać miskanty Morning Light. Skłaniam się do wersji bez hortensji, bo mam je zaplanowane dosłownie na każdej rabacie. Bardzo mi się podobają, ale nie wiem czy to już nie przesada

Proszę o rady

MagdaLenka 20:30, 20 wrz 2023

Hortensji nigdy za wiele, ale jeśli chcesz ograniczyć, to może zostaw je tutaj (gdzie będą widoczne z domu), a zastąp czymś w innych miejscach...
Wiolka5_7 21:11, 20 wrz 2023

Angelika95 napisał(a)

Powiedz mi proszę, która najbardziej będzie się różniła kolorem od walker's low?

Pytam, bo tę odmianę mam na rabacie obok i jeśli zastąpię perowskią kocimiętka to chciałabym, żeby chociaż kolorem się odróżniały

Moim zdaniem to one kolor mają podobny. Różnią się bardziej wysokością i pokrojem

Odróżnia to się od nich najlepiej szałwia omszona

Angelika95 21:12, 20 wrz 2023

Ta jest najdalsza od domu, na froncie nie chcę rezygnować z hortensji, a i pod grabami też chcę je mieć. No i nie wiem