Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

LIDKA 23:17, 17 wrz 2023

Te obrzeża przynajmniej nie przerastaja trawa jak te plastyki. Miałam plastyki i pielenie od strony rabaty powrastanej trawy to masakra była.

Te aluminiowe listwy ma Wiola w przedogródku. Można ją spytać jak to w praktyce jest.
Angelika95 08:56, 18 wrz 2023

Dzięki bardzo za podpowiedź z tymi profilami aluminiowymi, no ale nie przekonuje mnie to - po prostu mi się nie podoba

Rysunki rabat wstawię jak je ładnie przepiszę, ale na Twoje Pati to się fajnie patrzy, a moje na kartce w kratkę takiego uroku już nie mają
MagdaLenka 11:32, 18 wrz 2023

Angelika95 napisał(a)

Rysunki rabat wstawię jak je ładnie przepiszę, ale na Twoje Pati to się fajnie patrzy, a moje na kartce w kratkę takiego uroku już nie mają

Moje też odręczne na kartce, więc szału nie robią, ale najważniejsze, że spełniają swoją funkcję. Wstawiaj, jakie masz.
Patrycja_KG_Lu 20:29, 18 wrz 2023

Ja lubię te elektroniczne bo łatwo coś przestawić/przesunąć. Początkowo robiłam też kartkowe, rysowałam jedno na drugim lub ołówkiem i ścierałam do poprawek. Wrzucaj, liczy się treść rysunku, a nie estetyka.
Angelika95 21:50, 19 wrz 2023

Pierwszy rysunek, żeby było mniej więcej podgląd co gdzie

I druga - rozpisana rabata grabowa, długa na 12,5m, a szeroka na 5m.
Tłem są tuje szmaragdy

Z tego co widzę u innych - rządkoza jest niemodna, ale mi się podoba stawiam też w całym ogrodzie na ograniczoną ilość gatunków, będą się one powtarzały tylko w różnym połączeniu. To co chcę mieć:
- hortensje
- trawy (miskanty, rozplenice, sesleria, stipa, hakonechloa)
- jeżówki
- perowskia
- lawenda
- szałwia omszona
- kocimiętka
- rozchodniki
- zimozielone (tuje danica, cis, kosodrzewina)
MagdaLenka 22:08, 19 wrz 2023

No i dobry rysunek. Wszystko czytelne. To tak:
- wybór roślin jak na mój gust super (przemyślałabym tylko miskanta Memory, bo z tego co widzę u siebie ta odmiana bardzo się rozrasta i już wiem, że będzie wymagał sporo pracy; aktualnie stawiam na bardziej kompaktowe odmiany - z Gracillimusem na czele)
- rządkoza jest jak najbardziej ok, nie ma co się przejmować tym, co modne a co nie, tylko tym, co komu w duszy gra (poza tym pisałam już wcześniej, że "kędzierzawość" roślin i tak zrównoważy regularny charakter nasadzeń)
- połączenie werbeny i złocienia genialne (kradnę ten pomysł).
Angelika95 22:24, 19 wrz 2023

Magdalena, dziękuję bardzo za wypowiedź, ta rabata będzie widoczna z tarasu, więc fajnie gdyby się udała

Na złocienia uważaj, bo ta bestia się rozsiewa bardzo
Wiolka5_7 08:40, 20 wrz 2023

Jeśli chcesz Memory to szykuj na niego 2m szerokości bo tyle u mnie ma średnicy
Angelika95 11:22, 20 wrz 2023

Tyle mam przewidziane na miskanta Memory, bardzo podobają mi się jego kwiatostany

Myślę tylko czy nie zamienić perowskiej na kocimiętkę, bo ona w tym roku robi u mnie furorę, a perowskia jest przeciętna. No ale to jej pierwszy rok i sama nie wiem
Patrycja_KG_Lu 16:46, 20 wrz 2023

Przypomnij mi proszę jakie masz wymiary całej działki oraz to ile masz metrów do warzywnika? Mam wrażenie, że nie zamieściłaś do tej pory układu funkcjonalnego - czy chcecie duży taras, czy osobne miejsce (altanę), strefy dla dzieci jeśli potrzebne, gdzie kompostownik, jeśli basen to gdzie, domek ogrodnika, ujęcia wody gdzie są itp. Zamiast rabat moim zdaniem warto od tego zacząć. Potem przemyśleć, czy wygodnie będzie się poruszać miedzy tymi strefami, nawierzchnie.