Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

An_na 20:04, 19 gru 2023

Przesyłam spóźnione gratulacje i buziaki
Angelika95 23:03, 20 gru 2023

Dziękujemy, choć tyle było problemów po drodze to wszystko zakończyło się dobrze i na wiosnę do ogródka ruszymy już we dwie
Wiolka5_7 20:33, 30 gru 2023

Angelika95 napisał(a)
Dziękujemy, choć tyle było problemów po drodze to wszystko zakończyło się dobrze i na wiosnę do ogródka ruszymy już we dwie

Super!
Dużo zdrówka dla Was dziewczyny!
Angelika95 14:47, 01 sty 2024

Zapraszam do dyskusji i rad odnośnie mojej nowej rabaty. Będzie ich 2 sztuki w poprzek działki, będą odgradzać część warzywno-owocową od reszty podwórka. Plan zrobiłam już kiedyś, ale może macie jakieś rady, może powinnam coś zmienić?
Patrycja_KG_Lu 20:32, 01 sty 2024

Graby masz na planie w odstępach 2-metrowych? Wystarczy m miejsca? Hortensje różne czy jedna odmiana? Zdecydowałaś już jaka?
Angelika95 20:46, 01 sty 2024

Tak, 2metrowe odstępy, widziałam tu na ogrodowisku u kogoś w takich odstępach i było w porządku, a hortensji będzie miks różnych odmian
MagdaLenka 21:33, 01 sty 2024

Jeśli graby mają być w odstępach 2-metrowych, to ja rozważyłabym odmianę Frans Fontaine zamiast Fastigiata, bo są jeszcze nieco smuklejsze.
Miskanty Memory wyrastają na potwory. U mnie dopiero pierwszy sezon obserwacji tej odmiany, ale już trochę obawiam się odmładzania karp za jakiś czas. Dlatego stawiam na bardziej kompaktowe odmiany: Gracillimus i Morning Light, które sprawiają wrażenie łatwiejszych do okiełznania.
Co do rozchodników, to ja zasugerowałam się radą Justyny i wybrałam Herbstfreude jako bardziej zwarte. Matronę gdzieś widziałam i trochę się pokładała. Rewelacyjną odmianą rozchodnika jest też bordowy Cherry Truffle. Ma go Iwonka ze Wzgórza chaosu. Piękny kolor i zwarty wyprostowany pokrój. Szczególnie dobrze to widać na ostatnich zdjęciach jesiennych i zimowych, które wstawiała (post z 14 grudnia, druga fotka). To taka podpowiedź, gdybyś chciała pomieszać kolory rozchodników.
Ogólnie projekt bardzo mi się podoba.
Angelika95 21:43, 01 sty 2024

MagdaLenka dzięki za podpowiedzi, wybiorę w takim razie herbstfreude, tym bardziej że już je mam to sobie podzielę. Faktycznie są bardzo ładne Memory tak mi się podobają i bardzo bym je chciała tam mieć, może jakby się rozrosły to nie musiałabym z tyłu dawać żywopłotu z cisa, bo już miskanty pełniłyby rolę żywopłotu? Tylko niestety nie całorocznego. O grabach jeszcze poczytam, dziękuję
Marcin89 22:16, 01 sty 2024

Angelika, ja też szukam grabów kolumnowych i wybrałem Fastigiata, Frans Fontaine i Lucas. Zdjęcia w necie są pomieszane, ale z opisów, z tego co pamiętam, najsmuklejszy był Frans Fontaine.
Magda ma rację

Dużo tych hortensji tam planujesz. Zmieści się wszystko?
LIDKA 23:41, 01 sty 2024

Faktycznie może posadź wszystko bez cisów. Ten memory zrobi Ci zasłony. Ja go nie mam właśnie dlatego że on taki wielki.