Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Spełnianie marzeń - ogród czas start

Spełnianie marzeń - ogród czas start

Angelika95 03:13, 02 sty 2024

Marcin, chciałam, żeby było buszowato, poszerzyć rabatę? Tam mnie miejsce nie ogranicza
Angelika95 08:40, 02 sty 2024

Lidka, posadzę bez cisów, a zostawię miejsce, jak nie będzie mi przeszkadzać pustka wiosną to tak zostawię, a jeśli nie będzie mi pasować to je dosadzę przynajmniej nie kupię sadzonek na darmo
Marcin89 09:16, 02 sty 2024

Angelika95 napisał(a)
Marcin, chciałam, żeby było buszowato, poszerzyć rabatę? Tam mnie miejsce nie ogranicza
Mi chodziło o długości rabaty, że bodajże 11 hortensji obok siebie na odcinku 11 m. Dla mnie to nie jest mały rozstaw, bo nie miałem nigdy ogromnych krzaków hortensji. Ale jak się czyta forum to sadzą je nawet co 1,5-2 m od siebie. Głośno myślę
Patrycja_KG_Lu 12:43, 02 sty 2024

Marcin89 napisał(a)
Mi chodziło o długości rabaty, że bodajże 11 hortensji obok siebie na odcinku 11 m. Dla mnie to nie jest mały rozstaw, bo nie miałem nigdy ogromnych krzaków hortensji. Ale jak się czyta forum to sadzą je nawet co 1,5-2 m od siebie. Głośno myślę

Jak były u mnie rozważania o brzozowej, a w niej miało być sporo hortensji to Justyna radziła sadzić co metr, Wiola chyba co 1,2 m. Muszelka widełkami sugerowała co 1-1,5m.
MagdaLenka 13:32, 02 sty 2024

Wszystko zależy od odmiany. Hortensje Phantom, które wyrastają na 2,5m wysokości i podobnej szerokości można spokojnie sadzić co 2 metry. Z kolei mniejsze odmiany (Bobo, Sundae Fraise, Pinky Winky) co 1 metr.
Marcin89 13:35, 02 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Jak były u mnie rozważania o brzozowej, a w niej miało być sporo hortensji to Justyna radziła sadzić co metr, Wiola chyba co 1,2 m. Muszelka widełkami sugerowała co 1-1,5m.
U siebie co ile dasz? Ja mam tendencję do zaniżania odległości, a nie chcę potem wszystkiego szerzej przesdzać.
Pewnie też kwestia cięcia hortensji, ja tnę mocno, czyli nisko. Nie miałem tak wysokich i szerokich bukietowych jak na zdjęciach widuję
Marcin89 13:37, 02 sty 2024

MagdaLenka napisał(a)
Wszystko zależy od odmiany. Hortensje Phantom, które wyrastają na 2,5m wysokości i podobnej szerokości można spokojnie sadzić co 2 metry. Z kolei mniejsze odmiany (Bobo, Sundae Fraise, Pinky Winky) co 1 metr.
O racja, kolejny aspekt to odmiana Bobo to miniatura, to co metr. A jak Limelight? Polar Bear, czy Vanille Fraise? Ktoś podpowie?
Patrycja_KG_Lu 13:38, 02 sty 2024

Wstępnie rozrysowałam na planie co metr. Zaraz wrzucę u siebie na wątku.
Angelika95 14:16, 02 sty 2024

W takim razie też dam co metr, chcę tam mieć gęsto. Z hortensjami chyba jest tak, że można trochę wpływać na ich wielkość przez cięcie wiosenne- niżej, wyżej, czy się mylę?

Marcin, na rabacie jaką mam sadziłam hortensje co metr - odmiana Phantom, ale sadzonki miałam takie małe, że niestety jeszcze długo zanim będę miała problem z ich wielkością
Marcin89 14:33, 02 sty 2024

Angelika95 napisał(a)
W takim razie też dam co metr, chcę tam mieć gęsto. Z hortensjami chyba jest tak, że można trochę wpływać na ich wielkość przez cięcie wiosenne- niżej, wyżej, czy się mylę?

Marcin, na rabacie jaką mam sadziłam hortensje co metr - odmiana Phantom, ale sadzonki miałam takie małe, że niestety jeszcze długo zanim będę miała problem z ich wielkością
Tak, dobrze myślisz. Przycinanie co roku nad kolejnymi rozgałęzieniami powoduje i tak zwiększanie wielkości krzewu (czas na budowanie grubego szkieletu krzewu). Ale nikt nie zabroni po paru latach odmłodzić, ścinając jeszcze niżej i w kolejnych latach znowu krzew będzie się rozrastał i odbudowywał masę.

Ja też mam maleństwa i znam to uczucie pustki po posadzeniu takich małych roślin. No nie wygląda to dobrze. Ale gdybyśmy wszystko sadzili na styk, to po paru latach by nogi nie włożył.