Dodany 02:11, 16 sty 2015
Czy mógłby ktoś dać znać tutaj jak wskazane Juz bedą jskies opryski ?
Tzn czym, na co i jakie rośliny pryskac.
Albo czy jest gdzieś jakaś instrukcja w formie kalendarza. dla poczatkujących ?
Mam pytanie.
Muszę opryskać ogród Miedzianem po mokrym lecie i jesieni. W ub roku nic nie zastosowałam. Czy oprysk Miedzianem też stosuje się wczesnym rankiem i po poludniu? w dzień/południe jest w slońcu powyżej 6 st ale w nocy temperatura spada poniżej zera, czy to jeszcze za wcześnie?
I czy mam poczekać na dzień bez słońca?
Waldek pisał, źe temeperatura calodobowa musi wynosić 5-6 stopni, więc na razie na oprysk za zimno. Poczekaj aż miną tak znaczne przymrozki ale rośliny muszą być w fazie pąków lub ich pękania
Basiu.
To nie o taką fazę rozwoju pąków chodzi. Większość roślin ma zawiązane pąki na zeszłorocznych pędach, które już na przedwiośniu są dla nas widoczne. Opryski olejowe o czym już wspomniałem staramy się wykonać przed rozwojem kwiatów i przed pojawieniem się na roślinach pierwszych młodych liści. Czyli, do fazy pękającego pąka. Najbardziej charakterystyczną rośliną pięknie obrazującą fazę pękającego pąka jest kasztanowiec w pierwszych dniach maja.
Ciecz sporządzona na bazie oleju parafinowego przez kilka dni pokryje opryskiwane powierzchnie mikrofilmem. Dlatego też nie możemy dopuścić do zachwiania asymilacji a w tym, tak bardzo ważnej dla roślin fotosyntezy.