Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

Dorii 22:21, 21 sty 2023

Agatorek napisał(a)

Fajna lista!

Można też pomyśleć nie tylko o drzewach, ale też o krzewach, które mogą osiągnąć do 3-4 metrów.
Mogą też być ażurowe klony palmowe, derenie kwieciste, a z krzewów np żylistki, kaliny, perukowce.

Miałam też dopisać do tej listy ale tak długo ją pisałam że zapomniałam :⁠-⁠P do twojej listy dodam jeszcze
Dereń pagodowy
Oczar
Parocja

Do drzewek dodaje jeszcze
Buk franken
Agatorek 23:19, 21 sty 2023

To jeszcze dopiszę :
jaśminowiec
Kruszyna pospolita

Ania pisała wcześniej o magnolii, można też dopisać magnolie „krzewiaste” np. Powder puff.

An_na 23:29, 21 sty 2023

Ale tu się fajna lista tworzy
Agatorek 23:41, 21 sty 2023

Ale wiesz, że im większy wybór, to tym trudniej wybrać?
An_na 09:01, 22 sty 2023

Wiem
ale przynajmniej teraz dzięki Wam mam listę u siebie
April 11:32, 24 sty 2023

Cześć. Całkiem już sporo roślin masz w ogrodzie, widać jaki styl preferujesz. Będzie elegancko i uporządkowanie
Do do drzew przy tarasie, to ja takowe posiadam. Kilkunastometrowe sosny. Latem dopiero taka wysokość zapewnia osłonę przeciwsłoneczną. A i tak mam markizę, bo przy upałach to za mało.
Pięknie wyglądają graby cięte, formowane w takie ekrany, które od dołu są podkrzesane i dopiero na pewnej wysokości jest korona na płasko. Dołem widać ogród a góra częściowo cieniuje.
Zajrzyj do wątku Joli, Lawendowy zawrót głowy. Wiele cennych informacji.

Poza tym będę śledzić Twoje poczynania, bo z projektowania raczej orłem nie jestem
Patrycja_KG_Lu 19:49, 24 sty 2023

Hej. Przejrzałam Twój wątek w całości. Pisałaś, że nie masz pomysłu na garaż. Zobacz sobie jak to rozwiązał pawel2806 z ogrodu N-ce Garden. Niestety linków jeszcze nie umiem wklejać.
An_na 20:46, 24 sty 2023

April napisał(a)
Cześć. Całkiem już sporo roślin masz w ogrodzie, widać jaki styl preferujesz. Będzie elegancko i uporządkowanie
Do do drzew przy tarasie, to ja takowe posiadam. Kilkunastometrowe sosny. Latem dopiero taka wysokość zapewnia osłonę przeciwsłoneczną. A i tak mam markizę, bo przy upałach to za mało.
Pięknie wyglądają graby cięte, formowane w takie ekrany, które od dołu są podkrzesane i dopiero na pewnej wysokości jest korona na płasko. Dołem widać ogród a góra częściowo cieniuje.
Zajrzyj do wątku Joli, Lawendowy zawrót głowy. Wiele cennych informacji.

Poza tym będę śledzić Twoje poczynania, bo z projektowania raczej orłem nie jestem

Cześć April, miło mi, że zajrzałaś
Zachęcam do śledzenia
Każda rada jest dla mnie niezwykle cenna. Mam nad czym myśleć. Boję się jednak wysokich drzew blisko domu z powodu silnych wiatrów na moim wygwizdowie.
Byłam u Ciebie, bardzo mi się podoba
An_na 20:58, 24 sty 2023

Witaj Patrycjo
Dzięki za namiary na Pawła.
Byłam, widziałam
Rzeczywiście fajnie to rozwiązał.
My zasłoniliśmy tę najbardziej widoczną ścianę deseczkami (jeszcze podłoga została, bo kiedyś był tam kojec dla psa)
EM nie byłby zachwycony jakbym mu to kazała rozbierać i malować blaszak. Co ja piszę?,on by się w głowę postukał i powiedział, że oszalałam
Ale kto wie, kto wie?
Za jakiś czas jak mi się deseczki znudzą... A Em będzie myślał, że to jego pomysł
Bo to dobry Em jest tylko rzadko w domu bywa i na wspólne ogrodowanie marne szanse
anuska2507 22:09, 24 sty 2023

An_na napisał(a)
Witaj A Em będzie myślał, że to jego pomysł

Hihi, to często jest kluczowy etap realizacji pomysłów
Mój em zapytany, czy coś (np. drewniane skrzynie na warzywa) mu się podoba, to zawsze odpowiada: taaak, wszystko piękneeee, tylko kto to zrobi