Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ania na Żuławach

Ania na Żuławach

Dorii 12:45, 21 sty 2023

Żeby drzewa dały cień na tarasie to musiały by rosnąć bezpośrednio przy nim. Do tego musiały by być dość wysokie i rozłożyste. Do tego cień będzie tylko gdy słońce będzie na określonej wysokości i miejscu.
Mam zadaszony taras i latem też nie daje cienia przez cały dzień.

Trzeba by obserwować i zrobić jakieś próby. Np z tyczkami powybijanymi w ziemię. Można by wtedy określić gdzie takie drzewo i jakie wysokie musiało by rosnąć.
An_na 12:56, 21 sty 2023

Od robienia cienia na tarasie będzie pergola
Drzewa mają robić klimat i nie zasłaniać okien, bo lubię jak w domu jest jasno nawet zimą.
Kiedyś mieszkałam w zacienionym domu, w pokojach było ciemno i ponuro
Judith 12:57, 21 sty 2023

An_na napisał(a)

Judith
Dziękuję, że Ci się chciało ♥️
Rozważę każdą propozycję.
Podoba mi się pomysł z drzewami kolumnowymi po lewej. Jakie proponujesz?
Brzóz nie posadzę, sąsiadka i jednocześnie szwagierka po lewej jest uczulona. Lubię ją i nie zrobię jej tego

A i na moim obrazku nie widać, że z trzech stron ogrodu rosną tuje jako tło. Tylko z przodu ich nie ma.

Nie muszą być brzozy . Bardziej chodziło mi o samą ideę poszerzenia rabaty i rozważenia na niej drzew .
W temacie drzew kolumnowych nie pomogę, nie mam takowych i w związku z tym zero doświadczenia. Ale Wiola ma piękne CHYBA buki (musisz dopytać i obejrzeć u niej).

Im więcej propozycji tym większy mętlik w głowie (niefajne), ale dzięki temu dyskomfortowi pojawia się możliwość dostrzeżenia tego, co na pewno Ci nie pasuje i szybkiej eliminacji tegoż . A stąd prosta (no, może nie tak bardzo prosta, ale na pewno prostsza ) droga do decyzji .

EDIT: W kwestii zagospodarowania przestrzeni przy tarasie polecam Ci wątek Kokoszki "Ogród tworzę nowoczesny" (na stronie z linka widać co nieco przy tarasie):
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=2399.
Przepiękny ogród, kopalnia inspiracji .
Dorii 13:51, 21 sty 2023

An_na napisał(a)
Od robienia cienia na tarasie będzie pergola
Drzewa mają robić klimat i nie zasłaniać okien, bo lubię jak w domu jest jasno nawet zimą.
Kiedyś mieszkałam w zacienionym domu, w pokojach było ciemno i ponuro

Tak czy siak najpierw warto zastanowić się jakie drzewa ci się podobają i jakie maksymalne wysokości mają osiągać.

Moi faworyci to:
Grujecznik,
Wiśnia Kazan,
Świdośliwa
Judaszowiec, są odmiany nie rosnące zbyt wysoko np Forest Pansy,
Klon cynamonowy, strzępiastokory
Klon usyryjski
Klon Ginnala
Glediczja Trójcierniowa Sunburst
Z kolumnowych
Dąb Green Pilar,
Jarząb Autumn Spire Flanrock,
Grab Lukas,
Pewnie nie wszystkie wymieniłam bo mi niestety dużo drzew się podoba. Tu głównie te co wielkie nie rosną.

A ja akurat chcę zasłonić okna,bo u mnie bardzo gorąco się robi w domu, okna mam na południowy wschód i południowy zachód. Drzewa liściaste tylko latem osłonią, zimą bez liści będą światło przepuszczać.
anuska2507 13:59, 21 sty 2023

Z kolumnowych jeszcze wiśnia Amanogawa.

W z dębem GP bym uważała jeśli chodzi o sadzenie przy domu - źródła różnie podają, ale podobno wcale mały nie jest, choć może nie rośnie zbyt szybko.
Dorii 15:09, 21 sty 2023

Tak, Green pilar to docelowo ogromne drzewo ale wolno rośnie i można przycinać. Przebarwienia jesienne ma cudne. Ale i jarząb przebarwia się pięknie a znacznie mniejszy rośnie.
anuska2507 17:48, 21 sty 2023

Tak, Green Pillar jest cudny, nawet mam więc nie to, żebym odradzała, po prostu wydaje mi się, że jego wybór w pobliżu domu trzeba dobrze przemyśleć.
An_na 18:32, 21 sty 2023

Dori
dzięki za listę drzew
Dąb Green Pillar rzeczywiście fantastyczny, zapragnęłam go mieć hmm... może po bokach huśtawki? Boję się trochę takich wysokich drzew.
Przy tarasie tak jak pisze Ania, raczej za wysoki.

Judith
dzięki za namiar na Kokoszkę. Idę czytać.

Podoba mi się taka aranżacja zieleni jak u Justyny (olciamanolcia)

LIDKA 20:09, 21 sty 2023

To zapytaj Justynę o ten taras.
Z czynnych wątków to niewątpliwie najpiękniej obsadzony taras. Odalony od budynku nieco as sprawia wrażenie intymnego salonu w zielenii.
Agatorek 21:37, 21 sty 2023

Dorii napisał(a)

Tak czy siak najpierw warto zastanowić się jakie drzewa ci się podobają i jakie maksymalne wysokości mają osiągać.

Moi faworyci to:
Grujecznik,
Wiśnia Kazan,
Świdośliwa
Judaszowiec, są odmiany nie rosnące zbyt wysoko np Forest Pansy,
Klon cynamonowy, strzępiastokory
Klon usyryjski
Klon Ginnala
Glediczja Trójcierniowa Sunburst
Z kolumnowych
Dąb Green Pilar,
Jarząb Autumn Spire Flanrock,
Grab Lukas,
Pewnie nie wszystkie wymieniłam bo mi niestety dużo drzew się podoba. Tu głównie te co wielkie nie rosną.

A ja akurat chcę zasłonić okna,bo u mnie bardzo gorąco się robi w domu, okna mam na południowy wschód i południowy zachód. Drzewa liściaste tylko latem osłonią, zimą bez liści będą światło przepuszczać.

Fajna lista!

Można też pomyśleć nie tylko o drzewach, ale też o krzewach, które mogą osiągnąć do 3-4 metrów.
Mogą też być ażurowe klony palmowe, derenie kwieciste, a z krzewów np żylistki, kaliny, perukowce.